Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πόσο έχουν αλλάξει τα μαθήματα μπαλέτου τα τελευταία 200 χρόνια

Πόσο έχουν αλλάξει τα μαθήματα μπαλέτου τα τελευταία 200 χρόνια

Η πολύ σημαντική πρωινή τάξη μπαλέτου έχει αλλάξει σημαντικά κατά τη διάρκεια των αιώνων καθώς η μορφή της τέχνης έχει εξελιχθεί.

Η πρωινή τάξη μπαλέτου είναι βασικό μέρος κάθε ημέρας ενός χορευτή. Όπως περιέγραψε η σολίστ του Βασιλικού Μπαλέτου της Αγγλίας, Kristen McNally κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Ημέρας του Μπαλέτου 2015, “τα μαθήματα μπαλέτου είναι σημαντικά για να ζεσταθεί το σώμα για την πρόβα της ημέρας και είναι επίσης μια πολύ καλή στιγμή να επικεντρωθείτε στον εαυτό σας και να βελτιώσετε την τεχνική σας”.

Τα σύγχρονα μαθήματα μπαλέτου αρχίζουν με ασκήσεις αυξανόμενης πολυπλοκότητας στην μπάρα πριν οι χορευτές μετακινηθούν στο κέντρο της αίθουσας. Είναι μια μορφή που παρέμεινε λίγο πολύ αμετάβλητη καθώς η τεχνική του μπαλέτου άρχισε να κωδικοποιείται στις αρχές του 19ου αιώνα από τον κορυφαίο καθηγητή και χορευτή Carlo Blasis. Αλλά οι ίδιες ασκήσεις έχουν αλλάξει αρκετά όπως εξηγεί η πρώην μπαλαρίνα Ursula Hageli στο βίντεο.

Η Ursula μαζί με έξι χορευτές του Royal Ballet δείχνει πως έχουν αλλάξει οι ασκήσεις από την εποχή του Blasis μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα και μέχρι τους σύγχρονους χορευτές: “Θα δούμε παράλληλα πως οι χορευτές έχουν πολύ μεγαλύτερη ευλυγισία και οι κινήσεις έχουν γίνει μεγαλύτερες”.

Μια θεμελιώδης αλλαγή στο μπαλέτο από την εποχή του Blasis είναι τα en dehors των χορευτών, τα οποία έχουν αυξηθεί από 45 μοίρες σε 90 μοίρες, πράγμα που είναι πραγματικά πολύ δύσκολο γιατί πρέπει να κρατηθούν οι μύες στην κορυφή του ποδιού. Εντούτοις όταν ξεκίνησε αυτή η κίνηση δεν ήταν τόσο καλά μελετημένη και ήταν αρκετά δύσκολη”.

Μια προφανής διαφορά στα μαθήματα είναι η διάρκεια των ασκήσεων. Τα μαθήματα σήμερα στο Royal Ballet διαρκούν περίπου 90 λεπτά (45 λεπτά στην μπάρα και στο κέντρο αντίστοιχα) και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα κινήσεων. Την εποχή του Blasis, τα μαθήματα διαρκούσαν μόλις 15 λεπτά επειδή έκαναν δύο με τρεις ασκήσεις και αυτό ήταν. Οι σημερινοί χορευτές κάνουν περισσότερες ασκήσεις αλλά μικρότερης διάρκειας”.

Μερικά από τα απλά βήματα του μπαλέτου έχουν αλλάξει από την ημέρα του Blasis, όπως το petit battement, “ένα πολύ μικρό χτύπημα γύρω από τον αστράγαλο του ποδιού”. Για τον Blasis το πόδι ήταν “πολύ χαμηλό γύρω από τον αστράγαλο, ανοίγοντας ακριβώς από το γόνατο, πλάγια βοηθώντας για όλα τα μικρά βήματα. Με το πέρασμα των ετών αρχίζουν να το εκτελούν σε demi – pointe και τυλίγουν το πόδι γύρω από τον αστράγαλο. Και τότε όπως και τώρα η μύρη του ποδιού πηγαίνει μπροστά και πίσω και μπορούμε να το έχουμε ακόμη και μπροστά”.

Τελικά οι κινήσεις συνδέονται με stretching αλλά “στις μέρες του Blasis δεν είχαν stretching επειδή έκαναν κάτι που λέγεται πλαστικές πόζες”, όπου οι χορευτές θα έκαναν ορισμένες στατικές δραματικές πόζες. “Θα έκαναν αυτό για τρία έως τέσσερα λεπτά και στη συνέχεια θα έβαζαν παρόμοιες κινήσεις μαζί” κάτι που φαίνεται να απολαμβάνουν ο Marcelino και η Gemma.

Δείτε το παρακάτω βίντεο.

Πηγή: roh.org.uk

Πολυμέσα

balleton.gr