Menu

Τα 8 καλύτερα pas de deux στην ιστορία του μπαλέτου

  • Κατηγορία Νέα

Το pas de deux είναι ένας από τους σημαντικότερους χορούς στην ιστορία του μπαλέτου. Είναι ο χορός για δύο άτομα και το κορυφαίο κομμάτι κάθε μπαλέτου από τον Καρυοθραύστη μέχρι τη Ζιζέλ. Θα δούμε λοιπόν παρακάτω τα 8 καλύτερα pas de deux.

Το pas de deux είναι ο χορός ανάμεσα σε δύο ανθρώπους. Είναι συνήθως ο χορός μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας και είναι πάντα ο βασικός χορός για να δείξουν οι χορευτές την τεχνική τους και το ερμηνευτικό τους ταλέντο.

Τα καλύτερα pas de deux στις παραστάσεις μπαλέτου είναι:

1. Ο Καρυοθραύστης σε χορογραφία Marius Petipa

Ο Καρυοθραύστης είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μπαλέτα με την εντυπωσιακή χορογραφία του Marius Petipa για τη μαγική μουσική του Τσαϊκόφσκι. Στον Καρυοθραύστη το pas de deux που ξεχωρίζει είναι εκείνο της ζαχαρένιας νεράιδας με τον πρίγκιπα στην τρίτη πράξη του μπαλέτου.

2. Η Ωραία Κοιμωμένη σε χορογραφία Marius Petipa

Η πριγκίπισσα Aurora και ο πρίγκιπας είναι οι πρωταγωνιστές σε αυτό το διάσημο μπαλέτο του Πετιπά με τη μουσική του Τσαϊκόφσκι. Η πριγκίπισσα κοιμάται για εκατό χρόνια και ο πρίγκιπας τη σώζει. Είναι μια σπουδαία ιστορία.

Όμως σε πολλά μπαλέτα μερικές από τις καλύτερες στιγμές προκύπτουν από ένα συνδυασμό άλλων παραμυθένιων χαρακτήρων που εμφανίζονται στην ιστορία.

Στο μπαλέτο Η Ωραία Κοιμωμένη αυτό που ξεχωρίζει είναι το pas de deux από το Bluebird και την πριγκίπισσα Florine στην τελευταία πράξη.

3. Μανόν σε χορογραφία Kenneth MacMillan

Ο κόσμος της όπερας συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την ιστορία της Μανόν, μιας γυναίκας που διχάζεται ανάμεσα στον κοσμικό πλούτο και την αληθινή αγάπη. Ο Massenet και ο Puccini έγραψαν μεγάλες όπερες βασισμένες στην ιστορία της και ο σπουδαίος Βρετανός χορογράφος Kenneth MacMillan εμπνεύστηκε για να δημιουργήσει ένα μπαλέτο με μουσική από το Massenet (αλλά όχι από την όπερα Manon, για να μην υπάρχει σύγχυση).

Στην τρίτη πράξη, η Manon χορεύει το τελευταίο pas de deux με τον εραστή της Des Grieux.

4. Ρωμαίος και Ιουλιέτα σε χορογραφία Kenneth MacMillan

Αυτό είναι ένα άλλο κλασικό μπαλέτο σε χορογραφία Kenneth MacMillan με την υπέροχη μουσική του Sergei Prokofiev. Στο έργο ξεχωρίζει το Balcony pas de deux που χορεύουν ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα στη δεύτερη πράξη.

5. Ζιζέλ σε χορογραφία Marius Petipa

Αυτό το μπαλέτο σε μουσική Adolphe Adam και χορογραφία από τον Marius Petipa έχει γίνει ένα πολύ αγαπημένο κλασικό μπαλέτο.

Η Ζιζέλ είναι ερωτευμένη με έναν άνδρα που αποδεικνύεται ότι είναι δεσμευμένος με άλλη γυναίκα. Στεναχωριέται πολύ, τρελαίνεται και πεθαίνει. Γίνεται ξωτικό Wili και στο τέλος προστατεύει τον αγαπημένο της.

Στην δεύτερη πράξη είναι ένα από τα πιο όμορφα pas de deux της Ζιζέλ και του Άλμπρεχτ.

6. Ο Κουρσάρος σε χορογραφία Marius Petipa

Το μπαλέτο ο Κουρσάρος έχει ένα από τα διασημότερα pas de deux στον κόσμο του μπαλέτου. Είναι το γνωστό Le Corsaire pas de deux στην δεύτερη πράξη. 

Η υπόθεση του μπαλέτου Le Corsaire βασίζεται σε ποίημα του Λόρδου Βύρωνα και αφηγείται την ιστορία του Conrad, ενός τολμηρού πειρατή. Παρουσιάζει την αγάπη του για την Medora, ενός όμορφου κοριτσιού από το χαρέμι. Προβάλει την αιχμαλωσία, τους πλούσιος σουλτάνους, τις απαγωγές και τη διάσωση, τη μεταμφίεση και τη συνωμοσία, την αγάπη και την προδοσία με αποκορύφωμα ένα ναυάγιο μέσα στο μπαλέτο.

7. Λίμνη των Κύκνων σε χορογραφία Marius Petipa

Ένα άλλο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την κλασική χορογραφία του Marius Petipa. Στο pas de deux του Μαύρου Κύκνου ο χορευτής μπαλέτου μπορεί πραγματικά να παρουσιάζει την τεχνική του και το ερμηνευτικό του ταλέντο στη σκηνή.

Σε άλλες παραγωγές το μπαλέτο έχει καλό και σε άλλες θλιβερό τέλος. Σε παραγωγές όπως του Mariinsky Theatre της Αγίας Πετρούπολης ή του Μπαλέτου της Σκάλας του Μιλάνου το μπαλέτο Η Λίμνη των Κύκνων έχει ευτυχισμένο τέλος και η Odette καταλήγει με τον πρίγκιπα Siegfried που ζουν για πάντα ευτυχισμένοι.

8. Η Κακοφυλαγμένη Κόρη σε χορογραφία Frederick Ashton

Ο σπουδαίος χορογράφος του αγγλικού μπαλέτου, Frederick Ashton, δημιούργησε περισσότερα από 100 έργα στη διάρκεια της ζωής του και διαμόρφωσε το στυλ του Βασιλικού Μπαλέτου.

Ένα από τα αγαπημένα του έργα ήταν το μπαλέτο La fille mal gardée σε μουσική του Ferdinand Hérold. Πρόκειται για μια απολαυστική, κωμική ιστορία μιας σκληρής νεαρής γυναίκας με έναν άνδρα που δεν την αφήνουν να είναι μαζί του.

Ένα ξεχωριστό pas de deux στο μπαλέτο είναι ο χορός με την κορδέλα στην πρώτη πράξη του έργου.

Πηγή: classicfm.com

επιστροφή στην κορυφή