Menu

Η επιστήμη βοήθησε μια μπαλαρίνα να κάνει τις pointe της να διαρκούν περισσότερο

Οι χορευτές μπαλέτου χρησιμοποιούν πολλά ζευγάρια pointe για να χορεύουν στις μύτες των ποδιών τους. “Χρησιμοποιώ ένα ζευγάρι για κάθε παράσταση” λέει η 17χρονη μπαλαρίνα Abigail Freed. Η μπαλαρίνα της Νότιας Καρολίνας σπουδάζει στο Hilton Head Prep School στο Hilton Head Island. “Παρουσιάσαμε έξι παραστάσεις και χρειάστηκα έξι ζευγάρια”, θυμάται. Ο λόγος; Το στέλεχος των παπουτσιών – αυτό το άκαμπτο κομμάτι υλικού που ενισχύει το κάτω μέρος του παπουτσιού – εξακολουθεί να σπάει. Η απογοήτευση της την ενέπνευσε να χρησιμοποιήσει την επιστήμη για να αναπτύξει ένα πιο ανθεκτικό στέλεχος που να κάνει τα παπούτσια pointe να διαρκούν περισσότερο.

Οι μπαλαρίνες είναι προσεκτικές με τα παπούτσια τους. Αυτό συμβαίνει επειδή το μπαλέτο είναι δύσκολο στα δάκτυλα των ποδιών.

Όταν μια μπαλαρίνα μοιάζει να στέκεται στις μύτες των ποδιών της, αυτό συμβαίνει επειδή όντως είναι έτσι. Αυτό που κάνει κάτι τέτοιο δυνατό είναι τα παπούτσια της. Τα παπούτσια pointe έχουν δύο βασικά μέρη. Ένα κιβώτιο που κρατά τα δάκτυλα στη θέση τους καθώς και ένα σταθερό κορμό κατά μήκος του κάτω μέρους ολόκληρου του ποδιού για να στηρίζει το βάρος του χορευτή. Αυτό το τμήμα πρέπει να λυγίζει. Στην πραγματικότητα όταν μια μπαλαρίνα είναι επάνω στα δάκτυλα των ποδιών της το παπούτσι της κάμπτεται προς τα πίσω σχεδόν 90 μοίρες”, σημειώνει η Abigail. (Αυτή η κάμψη είναι σχεδόν ίση με τη γωνία ενός τετραγώνου.)

Και τα δύο τμήματα των παπουτσιών pointe βοηθούν μια χορεύτρια καθώς γλιστρά ελαφρά στο πάτωμα. Αλλά το αδύναμο τμήμα είναι το στέλεχος, δηλαδή ο σταθερός κορμός του παπουτσιού. Δεν είναι κατασκευασμένο για να αντέχει στην επαναλαμβανόμενη πίεση της κάμψης κάτω από το βάρος ενός χορευτή καθώς χορεύει, εξηγεί ο Abigail.

Η επιστήμη της ήταν βασισμένη μόνο σε ένα ζευγάρι παπούτσια μπαλέτου και έναν χορευτή. Το καινοτόμο στέλεχος της είναι πολλά υποσχόμενο, λέει η νεαρή χορεύτρια. Το χρησιμοποίησε σε ένα ζευγάρι παπούτσια. “Είναι τα μόνα παπούτσια που χορεύω από το τέλος Δεκεμβρίου”, επισημαίνει. “Ακόμα και στα μέσα Μαΐου, σημείωσε, δεν δείχνουν σημάδια φθοράς”.

Η Abigail παρουσίασε τα παπούτσια της και τους πρωτότυπους πάτους από ίνες άνθρακα τον περασμένο μήνα στη Διεθνή Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας της Intel (ISEF).

Η νεαρή εξακολουθεί να χορεύει με την εφεύρεσή της. Επίσης εργάζεται για την κατοχύρωσή της. Αυτό θα της παρείχε τον νόμιμο έλεγχο της νέας και βελτιωμένης σύνθεσης υποδημάτων. Αυτό θα της επέτρεπε να επωφεληθεί αν κυκλοφορήσει στην αγορά για να βοηθήσει άλλους χορευτές να στέκονται στα δάχτυλα των ποδιών τους.

Το εύκαμπτο τμήμα των pointe

Το στέλεχος είναι συνήθως από δέρμα και χαρτόνι”, εξηγεί η μπαλαρίνα. Δεν θα διαρκέσουν πολύ για έναν επαγγελματία χορευτή. “Με τα υλικά και το πόδι να ιδρώνει, τα παπούτσια φθείρονται”, λέει. Πολλές φορές κάμπτονται και άλλες γίνονται πολύ μαλακές για να στηρίξουν τη χορεύτρια. Αυτό θέτει σε κίνδυνο μια μπαλαρίνα για να χορέψει και πρέπει να αλλάξει γρήγορα παπούτσια.

Το πρόβλημα είναι επίσης το υψηλό κόστος. Η μπαλαρίνα σημειώνει ότι χρησιμοποίησε πολλά ζευγάρια παπουτσιών, που συνήθως το καθένα κοστίζει $105 και είναι μεγάλη δαπάνη. Έτσι αποφάσισε να στραφεί στην επιστήμη για να βρει μια λύση.

Έψαξα μια ποικιλία υλικών”, λέει. Αφού εξέτασε τα πλαστικά, επικεντρώθηκε στις ίνες άνθρακα επειδή ήταν ελαφρύ υλικό και θα μπορούσε να λυγίσει με την κίνηση του ποδιού της”.

Κατασκευασμένες από άνθρακα, αυτές οι ίνες είναι περίπου 5 έως 10 μικρόμετρα. Απίστευτα ελαφριές, εύκαμπτες και ισχυρές, αυτές οι ίνες μπορούν επίσης να υφανθούν για να φτιάξουν ένα ύφασμα.

Η νεαρή μπαλαρίνα αγόρασε ένα ρολό από ύφασμα από ανθρακονήματα μέσω διαδικτύου. Το έκοψε για να χωρέσει μέσα στα παπούτσια μπαλέτου της και έβαλε στο φούρνο για να σκληρύνει. Στη συνέχεια, τράβηξε το κανονικό στέλεχος από ένα παπούτσι μπαλέτου και έβαλε το νέο στέλεχος από ίνες άνθρακα στη θέση του.

Η χορεύτρια έβαλε τα παπούτσια της. Το αποτέλεσμα; Το ύφασμα από ανθρακονήματα ήταν ωραίο και ευέλικτο. Πάρα πολύ ευέλικτο. “Νόμιζα ότι δεν θα ήταν αρκετά ανθεκτικό”, λέει η Abigail.

Η νεαρή έκανε δοκιμές μεταξύ ενός και έξι στρώσεων σε πάχος. Μια προς μία αντικατέστησε το καθένα στα παπούτσια της και δοκίμασε τις position χορού. Δοκίμασε τα παπούτσια της όσο το δυνατόν περισσότερο για να δει πόσο ανθεκτικά είναι στις κινήσεις. Ήθελε να δει που θα φτάσουν σε σημείο θραύσης.

Ένα στρώμα ήταν πολύ μαλακό. Έξι στρώματα αποδείχτηκαν πάρα πολύ δύσκαμπτα, σπρώχνοντας το πόδι της μπροστά. Αλλά δύο έως τρία στρώματα; “Είναι σαν να έχετε πάντα ένα εύκαμπτο παπούτσι που ποτέ δεν χρειάζεται να λυγίσετε”, εξηγεί. Από τότε που βρήκε αυτή τη λύση, ποτέ δεν γύρισε πίσω.

Οι φίλοι της Abigail θέλουν και εκείνοι να χρησιμοποιήσουν τις ίνες άνθρακα, αλλά η Abigail λέει ότι πρέπει πρώτα να κάνει περισσότερες δοκιμές. Θέλει να σιγουρευτεί ότι τα νέα παπούτσια είναι ασφαλή. “Δεν έχουν ακόμη αποτύχει”, λέει. “Αλλά πρέπει να σιγουρευτούμε ότι δεν πρόκειται να προσκολληθούν στα πόδια του καθενός”.

Πηγή: sciencenewsforstudents.org

Πολυμέσα

επιστροφή στην κορυφή