Menu

Η διάσημη μπαλαρίνα Carla Fracci στο ρόλο της Ζιζέλ

Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και του 1960, η Ιταλίδα μπαλαρίνα Carla Fracci κέρδισε το κοινό με τις ερμηνείες της στα ρομαντικά μπαλέτα όπως “La Sylphide”, “La Sonnambula” και φυσικά “Giselle”. Μόλις 22 ετών εγκατέλειψε τη σκηνή της Σκάλας του Μιλάνου για να ξεκινήσει ανεξάρτητη καριέρα σε διεθνές επίπεδο. Έτσι συνεργάστηκε με τον κορυφαίο χορευτή Erik Bruhn στο American Ballet Theatre. Οι δύο χορευτές χόρεψαν μαζί στο μπαλέτο Giselle του ABT, όπου η variation της 1ης Πράξης της Fracci ήταν τόσο κοντά στην τελειότητα όσο οποιαδήποτε άλλη Giselle πριν και μετά.

Εκτός από τα ξεθωριασμένα χρώματα του βίντεο, αυτή η ερμηνεία δεν φαίνεται να έχει γυριστεί πριν από 50 χρόνια. Η αισθητική της Fracci είναι ξεκάθαρα σύγχρονη με τις μακριές γραμμές και τις γρήγορες στροφές. Εγκατέλειψε το μαλακότερο βλέμμα που είχε ορίσει το Ρομαντικό στυλ χορού, μεταφέροντας την ευγένεια της Giselle μέσα από λεπτή αλλά δυναμική κίνηση. Ο χορός στο 0:32 του βίντεο καταγράφει την ουσία του στυλ της: Χορεύει στις pointe και κουνά το πόδι της με τη μέγιστη προσοχή αλλά στη συνέχεια γυρίζει πίσω σε ένα χαρούμενο renversé. Οι attitude pirouettes της είναι ψηλές και λαμπερές, αλλά στη συνέχεια σταματάει τις στροφές της καταλήγοντας σε fondu. Καθώς χορεύει σε όλη τη σκηνή σε pointe, η Fracci κρατάει την port de bra της χαμηλή και απλή, υποδεικνύοντας την φυσική ταπεινοφροσύνη της Giselle.

Σε ένα άρθρο της New York Times του 1981, η Fracci εξήγησε την καλλιτεχνική της προσέγγιση: “Όταν βρίσκομαι στη σκηνή ανακαλύπτω κάπως μια νέα όψη του χαρακτήρα που χορεύω και προσπαθώ πολύ να το εκφράσω στο κοινό”. Αυτή η προσέγγιση είναι σαφώς η πηγή του χαμόγελου της μπαλαρίνας κατά τη διάρκεια της διαγώνιας variation.

Η Fracci σπούδασε στη Σχολή Μπαλέτου του Θεάτρου της Σκάλας του Μιλάνου όπου εισήχθη το 1946. Αποφοίτησε από το La Scala Theatre Ballet το 1954, το 1956 προήχθη σε σολίστ και το 1958 σε κορυφαία χορεύτρια. Εμφανίστηκε και με άλλους θιάσους μπαλέτου όπως: το London Festival Ballet (1959 και 1962), το Βασιλικό Μπαλέτο (Royal Ballet) (1963), το Μπαλέτο της Στουτγάρδης (Stuttgart Ballet) (1965) και το Βασιλικό Μπαλέτο της Σουηδίας (Royal Swedish Ballet) (1969). Ήταν guest artist κορυφαία μπαλαρίνα στο American Ballet Theatre από το 1967.

Φημίζεται για τις παραστάσεις που έδωσε ερμηνεύοντας τη Giselle στο ομώνυμο μπαλέτο, με διάσημους παρτενέρ δίπλα της, όπως ο Rudolf Nureyev, ο Vladimir Vasiliev, ο Henning Kronstam, ο Mikhail Baryshnikov  και ο Erik Bruhn. 

Δείτε παρακάτω το video

Πηγή: pointemagazine.com

Πολυμέσα

επιστροφή στην κορυφή