Menu

Η εξέλιξη της μορφής της μπαλαρίνας: Από την Anna Pavlova στην Misty Copeland

  • Κατηγορία Νέα

Το μπαλέτο είναι γυναίκα”, έλεγε ο George Balanchine, ο κορυφαίος Ρώσος χορογράφος που μετέδωσε την τέχνη του μπαλέτου στην Αμερική. Το έργο του είναι μια πολιτιστική κληρονομιά πολύτιμη για το American Ballet Theatre. Ανάμεσα στους κορυφαίους χορευτές του American Ballet Theatre είναι και η Misty Copeland, η οποία ακολούθησε το όνειρο της και ενώ ξεκίνησε το μπαλέτο σε ηλικία 13 ετών, με σκληρή δουλειά κατάφερε να γίνει διάσημη μπαλαρίνα. Η Misty Copeland έχει σωματότυπο που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί έναν Ολυμπιονίκη.

Και όμως, το σώμα της μπαλαρίνας έχει εξελιχθεί από τότε που η πρώτη αναγνωρισμένη μπαλαρίνα, Marie Taglioni, χόρευε στις βασιλικές αυλές στις αρχές του 19ου αιώνα. Η Taglioni, που χαρακτηρίστηκε από την ιστορικό μπαλέτου και πρώην χορεύτρια Jennifer Homans στο βιβλίο Apollo's Angels “ανεπαρκής αναλογικά”, ήταν η πρώτη από πολλούς που είχε καλλιτεχνική ελευθερία σχετικά με τις σωματικές της αδυναμίες. Η Ρωσίδα χορεύτρια Pierina Legnani είχε απίστευτη χάρη και τρομερή δύναμη ως η πρώτη που ερμήνευσε το ρόλο της Πριγκίπισσας Aurora. Η κορυφαία Anna Pavlova, που ερμήνευσε το ρόλο του κύκνου είχε αδύναμους αστραγάλους και τοξωτά πόδια επέτρεψε στο μοντέρνο χορό να εξελιχθεί μέσα από τα έργα του Serge Diaghilev που παρουσιάστηκαν με τα Ballets Russes στο Παρίσι. Στα μέσα της δεκαετίας του 1950, τα λυρικά μακριά άκρα της Galina Ulanova έδωσαν μια άλλη διάσταση στην αισθητική του χορού, ενώ η θρυλική μπαλαρίνα Margot Fonteyn με τα χαρακτηριστικά ευθύγραμμα πόδια της ξεχώρισε στην ερμηνεία των δραματικών ρόλων.

Ο Balanchnine βρήκε τις δικές του παράξενες ομορφιές στη μορφή της μπαλαρίνας Maria Tallchief καθώς και στην μπαλαρίνα Suzanne Farrell. Με κάθε μούσα του δημιούργησε ένα οριοθετημένο βάθος και εύρος κινήσεων δημιουργώντας μια κλασική σύγχρονη εμφάνιση. Ακόμα και οι σημερινές μπαλαρίνες βρίσκουν νέους τρόπους να κινούνται με χάρη χωρίς την αίσθηση της βαρύτητας, αψηφώντας τις δυσκολίες από τις pointe καθώς οι εξελίξεις στο χορό απαιτούν ευλυγισία και τεχνική αρτιότητα. Η Svetlana Zakharova ξεχωρίζει με την τεχνική της και την εξαιρετική ευλυγισία της. Η Diana Visnheva εκτός από την τέλεια τεχνική της ξεχωρίζει με τους καλογυμνασμένους μύες της. Και με την Misty Copeland να μεταδίδει μια δυναμικότητα στο χορό, το μπαλέτο μπορεί να φτάσει ψηλότερα.

Πηγή: vogue.com

επιστροφή στην κορυφή