Menu

Τα μπαλέτα που συνέθεσε ο Τσαϊκόφσκι και η υπόθεσή τους

  • Κατηγορία Νέα

Ο Peter Ilyich Tchaikovsky ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Ρώσους συνθέτες όλων των εποχών. Έγραψε τη μουσική για μερικά από τα πιο διάσημα μπαλέτα, συμπεριλαμβανομένων τριών από τα πιο δημοφιλή κλασικά μπαλέτα: τη Λίμνη των Κύκνων, την Ωραία Κοιμωμένη και τον Καρυοθραύστη.

Λίμνη των Κύκνων: Το μπαλέτο Η Λίμνη των Κύκνων παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1877 και ήταν το πρώτο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι. Παρόλο που το μπαλέτο δεν σημείωσε επιτυχία στην αρχή, στη συνέχεια έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή κλασικά μπαλέτα. Η υπόθεση του μπαλέτου αφορά την ιστορία της Οντέτ, μιας πριγκίπισσας που μετατράπηκε σε κύκνο από μια κατάρα ενός κακού μάγου. Καθώς ο πρίγκιπας Siegfried πηγαίνει για κυνήγι βλέπει έναν εκπληκτικά όμορφο κύκνο. Σκοπεύει να τον πυροβολήσει αλλά ο κύκνος μετατρέπεται σε μια όμορφη γυναίκα που ονομάζεται Odette. Εξηγεί στον πρίγκιπα ότι είναι μια πριγκίπισσα που έχει μετατραπεί σε κύκνο από το ξόρκι ενός κακού μάγου. Κατά τη διάρκεια της ημέρας πρέπει να είναι κύκνος στη λίμνη. Τη νύχτα μπορεί να γίνει πάλι άνθρωπος. Το ξόρκι μπορεί να λυθεί μόνο εάν ο πρίγκιπας της υποσχεθεί αιώνια αγάπη. Η Odette εξηγεί στον πρίγκιπα Siegfried ότι εάν εκείνος αρνηθεί τότε εκείνη θα παραμείνει για πάντα κύκνος. Ο πρίγκιπας Siegfried ερωτεύεται την Odette, αλλά ο μάγος φέρνει σε επαφή τον πρίγκιπα με την κόρη του Odile, η οποία έχει πάρει την μορφή της Odette και ο πρίγκιπας της υπόσχεται αιώνια αγάπη. Η πριγκίπισσα Odette απογοητεύεται και πέφτει στη λίμνη. Ο πρίγκιπας Siegfried αισθάνεται λυπημένος και πέφτει στη λίμνη με την Odette. Υπάρχουν πολλές παραγωγές του έργου και ορισμένες έχουν αίσιο τέλος.

Η Ωραία Κοιμωμένη: Το μπαλέτο Η Ωραία Κοιμωμένη παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 1890 και ήταν το πρώτο επιτυχημένο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι. Το μπαλέτο Sleeping Beauty έχει υπόθεση την ιστορία του διαχρονικού παραμυθιού της πριγκίπισσας που ξυπνάει από τον βαθύ ύπνο με το φιλί ενός πρίγκιπα. Η μάγισσα Carabosse με μια κατάρα παγιδεύει την πριγκίπισσα Aurora που στα 16 της χρόνια τσιμπάει το δάκτυλό της και πεθαίνει. Ωστόσο, η νεράιδα Lilac αποδυναμώνει την κατάρα και η πριγκίπισσα πέφτει σε βαθύ ύπνο για 100 χρόνια. Ξαφνικά ξυπνάει από το φιλί ενός όμορφου πρίγκιπα. Κατά την διάρκεια των 16ων γενεθλίων της, ένας μυστηριώδης επισκέπτης (η κακιά Carabosse) της προσφέρει ένα δώρο, μια ανέμη. Η Aurora τσιμπάει το δάχτυλό της και ολόκληρο το παλάτι πέφτει σε βαθύ ύπνο.

Ο Καρυοθραύστης: Το μπαλέτο Ο Καρυοθραύστης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1892. Αφηγείται την ιστορία ενός συναρπαστικού Χριστουγεννιάτικου ονείρου με πρωταγωνίστρια μια νεαρή κοπέλα που ονομάζεται Clara. Ο Καρυοθραύστης έχει γίνει το πιο διάσημο μπαλέτο όλων των εποχών. Η Clara τα Χριστούγεννα παίρνει ως δώρο ένα ξύλινο καρυοθραύστη από τον νονό της. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο καρυοθραύστης μεταμορφώνεται σε ένα όμορφο πρίγκιπα. Ο πρίγκιπας παίρνει μαζί του την Clara σε ένα μαγικό ταξίδι στη χώρα των γλυκών, όπου γνωρίζουν πολλές γεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ζαχαρένιας νεράιδας. Η Clara ξυπνάει με το ξύλινο καρυοθραύστη και αναρωτιέται αν το ταξίδι ήταν μόνο ένα όνειρο.

Πηγή: thoughtco.com

 

επιστροφή στην κορυφή