Menu

Τα γεγονότα που ίσως δεν γνωρίζετε για το μπαλέτο Ζιζέλ

  • Κατηγορία Νέα

Το μπαλέτο Ζιζέλ είναι ένα από τα πιο γνωστά έργα του κλασικού ρεπερτορίου. Παρουσιάζεται συχνά από πολλούς μεγάλους διάσημους θιάσους μπαλέτου σε όλο τον κόσμο. Είναι ένα από τα πιο αγαπημένα έργα του κλασικού μπαλέτου. Παρακάτω θα αναφερθούμε στην πλούσια ιστορία του μπαλέτου Ζιζέλ.

Η προέλευση του μπαλέτου Ζιζέλ

Το μπαλέτο Ζιζέλ συνδέεται με την “Ρομαντική εποχή” του κλασικού μπαλέτου. Είναι ένα από τα μπαλέτα που έγιναν γνωστά ως “Ballet Blanc” (επίσης γνωστά ως τα μεγάλα λευκά μπαλέτα). Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα μπαλέτα Οι Συλφίδες, Η Συλφίδα και Η Λίμνη των Κύκνων. Ο όρος “Ballet Blanc” ή λευκό μπαλέτο αναφέρεται σε μπαλέτα εμπνευσμένα από το ρομαντικό στυλ του 19ου αιώνα και θεωρούνται συχνά η κλασική μορφή του μπαλέτου όπου η μπαλαρίνα και το corps de ballet φορούν όλοι λευκά. Ως ένα από τα πιο δημοφιλή έργα μπαλέτου μέχρι σήμερα, η Giselle είναι ένα από τα παλαιότερα κλασικά μπαλέτα που παρουσιάζονται συχνά από θιάσους μπαλέτου σε όλο τον κόσμο.

Πότε δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το μπαλέτο Ζιζέλ

Η Ζιζέλ παρουσιάστηκε πρώτη φορά στην Όπερα του Παρισιού στις 28 Ιουνίου 1841 με την Ιταλίδα μπαλαρίνα Carlotta Grisi ως Giselle και το Γάλλο χορευτή Lusien Petipa (αδερφό του Marius Petipa) ως Albrecht. Μετά την πρεμιέρα, το μπαλέτο παρουσιάστηκε σε όλη την Ευρώπη, τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πως η Ζιζέλ συνδέεται με την ιστορία του μπαλέτου

Η Ζιζέλ θεωρείται από πολλούς ως το “μεγαλύτερο μπαλέτο της εποχής του”. Ο Cyril Beaumont, ένας σημαντικός Άγγλος συγγραφέας χορού από τη δεκαετία του 1920 έως τη δεκαετία του 1950, ήταν ο πρώτος που χαρακτήρισε τη Ζιζέλ ως “Άμλετ του χορού”. Η παρομοίωση του δείχνει τις δυσκολίες του ρόλου της μπαλαρίνας, δηλαδή ότι πρέπει ταυτόχρονα να είναι ηθοποιός και χορευτής.

Πως άλλαξε η χορογραφία του μπαλέτου Ζιζέλ με τα χρόνια

Οι Jean Coralli και Jules Perrot, δημιουργοί της αρχικής χορογραφίας του μπαλέτου, συνεργάστηκαν με τον συνθέτη Adolfe Adam για να μεταφέρουν στη σκηνή την προσαρμογή του Théophile Gautier της αρχικής ιστορίας του ποιητή και μυθιστοριογράφου Henrich Heine. Το μπαλέτο έχει παρουσιαστεί σε πολλές αναβιώσεις αλλά όλες στηρίζονται σε μια βασική έκδοση, την οποία οι εταιρείες μπαλέτου παγκοσμίως χρησιμοποιούν ως βάση για να δημιουργήσουν τη χορογραφία τους. Κατά τη διάρκεια εκατοντάδων ετών από την πρεμιέρα, οι ικανότητες των χορευτών έχουν εξελιχθεί σε επίπεδο τεχνικής αρτιότητας. Πλέον τα παπούτσια pointe έχουν αλλάξει όπως και το στυλ και η μορφή του μπαλέτου. Τα βασικά στοιχεία όπως και η υπόθεση του μπαλέτου παραμένουν σταθερά με το πέρασμα των ετών.

Άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία για το μπαλέτο Ζιζέλ

Καθώς τα παπούτσια pointe εξελίχθηκαν και το μπαλέτο απέκτησε νέα μορφή και τεχνική την εποχή του Petipa, το μπαλέτο Ζιζέλ κατάφερε να κρατήσει τον κλασικό χαρακτήρα του και να τον συνδυάσει με τις νέες τεχνικές στο μπαλέτο. Και ενώ η τέχνη και οι ικανότητες των χορευτών έχουν εξελιχθεί, η αρχική μορφή του μπαλέτου παραμένει σταθερή. Η Ζιζέλ έχει ιστορία πάνω από 150 χρόνων επειδή συνδυάζει την απλότητα, την ποίηση και την ευαισθησία.

Πηγή: thesmithcenter.com

επιστροφή στην κορυφή