Menu

Η ιστορία του μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

  • Κατηγορία Νέα

Το μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ιδρύθηκε το 1939 ταυτόχρονα με το λυρικό θίασο του Εθνικού Θεάτρου (τότε Βασιλικού Θεάτρου). Ο πρώτος διευθυντής του μπαλέτου ήταν ο διακεκριμένος Τσέχος χορογράφος Σάσα Μάχοφ.

Αρχικά, ο θίασος λειτούργησε ως μπαλέτο όπερας συμμετέχοντας σε διάφορες παραγωγές λυρικού θεάτρου και οπερέτας, είτε παρουσιάζοντας βραδιές χορού. Σταδιακά αναπτύχθηκε και μετά την αυτονόμηση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής το 1944, παρουσίασε ολοκληρωμένα μπαλέτα. Από τη δεκαετία του 1980 άρχισαν να προστίθενται στο ρεπερτόριο του θιάσου ένα-ένα τα μεγάλα ρομαντικά μπαλέτα.

Το 1994 τη διεύθυνση του Μπαλέτου ανέλαβε ο χορογράφος Λεωνίδας ντε Πιαν, τον οποίο διαδέχτηκε το 1999 η Άννα Πέτροβα. Το 2006 διευθύντρια του μπαλέτου έγινε η διάσημη Καναδή χορεύτρια και χορογράφος Λυν Σύμουρ, την οποία ακολούθησαν ο διάσημος Ρώσος χορευτής και χορογράφος Ιρέκ Μουχαμέντοφ (2007/10) και η Χριστιάνα Στεφάνου (2010/1). Το φθινόπωρο του 2011 το Μπαλέτο της ΕΛΣ ανέλαβε ο Ιταλός χορευτής και χορογράφος Ρενάτο Τζανέλλα. Το 2017, τη διεύθυνση του Μπαλέτου της ΕΛΣ ανέλαβε ο διεθνούς φήμης χορευτής και χορογράφος Αντώνης Φωνιαδάκης και την επόμενη χρονιά ο χορογράφος, σκηνοθέτης και εικαστικός καλλιτέχνης Κωνσταντίνος Ρήγος.

Το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από την ίδρυσή του συνεργάστηκε με σημαντικούς Έλληνες και ξένους χορογράφους όπως οι Τατιάνα Βαρούτη, Ολυμπία Γελοδάρη, Άγγελος Γριμάνης, Ζουζού Νικολούδη, Ραλλού Μάνου, Γιάννης Μέτσης, Λεωνίδας ντε Πιαν, Έλεν Τσουκαλά, Γιάννης Φλερύ, Ζωή Δημητρίου, Γιάννης Μανταφούνης, Φώτης Νικολάου, Κωνσταντίνος Ρήγος, Αντώνης Φωνιαδάκης, Βλαντιμίρ Βασίλιεφ, Iγκόρ Ζελένσκι, Ζερμινάλ Κασσαντό, Μπορίς Κνιάζεφ, Κέννεθ ΜακΜίλλαν, Λόρκα Μασσίν, Καλίνα Μπογκόεβα, Άντονυ Τιούντορ, Ρούντι βαν Ντάντσιχ, Ροζαλία Χλάντεκ.

Επίσης έχει παρουσιάσει τα σημαντικότερα μπαλέτα του κλασικού ρεπερτορίου όπως Λίμνη των Κύκνων, Ζιζέλ, Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Ο Καρυοθραύστης, Δον Κιχώτης, Η Σταχτοπούτα, Η Ωραία Κοιμωμένη, Η Μπαγιαντέρα, Ραϋμόντα, Ο Κουρσάρος, Η βασίλισσα του χιονιού, Οι συλφίδες καθώς και πολλά μπαλέτα Ελλήνων συνθετών όπως Ζορμπάς, Ηλέκτρα, Μυθολογία του Μίκη Θεοδωράκη, Ταναγραία του Γιώργου Σισιλιάνου, Το καταραμένο φίδι του Μάνου Χατζιδάκι, Το πύρινο άρμα του Βαγγέλη Παπαθανασίου, Γένεση του Μιχάλη Αδάμη, Αντίχθων και Άρουρα του Ιάννη Ξενάκη και άλλα πολυάριθμα έργα σύγχρονων χορογράφων.

Το Μπαλέτο της ΕΛΣ λαμβάνει μέρος στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου από την ίδρυσή τους το 1955 και έχει εμφανιστεί μεταξύ άλλων στο Θέατρο Ολύμπια, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης και στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Επίσης έχει πραγματοποιήσει περιοδείες εκτός Ελλάδας, σε Αίγυπτο, Τουρκία, Αυστραλία, Γαλλία, ενώ εμφανίστηκε στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας 2000/4. Το 2000 η Εταιρεία Φίλων της ΕΛΣ του απένειμε το Βραβείο ΑΠΟΛΛΩΝ.

Πηγή: nationalopera.gr

επιστροφή στην κορυφή