Menu

Πουέντ: Ορισμένα στοιχεία για τα παπούτσια χορού που χρησιμοποιούν οι μπαλαρίνες

Οι μπαλαρίνες μαθαίνουν να χορεύουν στις μύτες των ποδιών τους. Σ' αυτή την προσπάθεια σύμμαχος τους είναι τα παπούτσια μπαλέτου, οι γνωστές πουέντ. Οι πουέντ διαφέρουν από τα μαλακά παπούτσια χορού που χρησιμοποιούνται για τα μαθήματα μπαλέτου.

Το μπαλέτο έχει τη δική του τεχνική. Από νεαρή ηλικία, οι επαγγελματίες μπαλαρίνες προπονούνται ακούραστα σε καθημερινή βάση και μαθαίνουν να χορεύουν φορώντας πουέντ. Ο χορός σε πουέντ είναι δύσκολο έργο καθώς το βάρος του σώματος μεταφέρεται στις μύτες των ποδιών.

Σε ότι αφορά την κατασκευή τους, οι πουέντ είναι σκληρές στο μπροστινό τους μέρος για να μπορεί μια μπαλαρίνα να στηρίζεται στις μύτες των ποδιών της. Βασικές προϋποθέσεις για να χορέψει μια μπαλαρίνα με πουέντ είναι να έχει την καθοδήγηση ενός δασκάλου χορού και να κάνει συστηματική εξάσκηση. Πρακτικά για να ανέβουν οι χορεύτριες σε πουέντ πρέπει να κάνουν εξάσκηση 7-9 χρόνια περίπου. Στο μπροστινό μέρος της πουέντ τοποθετείται ύφασμα και κάποιο είδος γύψου για να είναι πιο εύκολος ο χορός με τα συγκεκριμένα παπούτσια. Οι πουέντ είναι ντυμένες με σατέν ύφασμα και οι μπαλαρίνες τις φορούν με τις κορδέλες και τα λάστιχα που περιλαμβάνουν.

Η Mary Carpenter, καθηγήτρια μπαλέτου και επαγγελματίας υποδηματοποιός παπουτσιών πουέντ, μιλάει για τα ειδικά παπούτσια που βοηθούν στο χορό. Η Clara Monk χορεύτρια και χορογράφος στο Πανεπιστήμιο Μπαλέτου Columbia, μοιράζεται στο παρακάτω video τη δική της εμπειρία από την πρώτη φορά που φόρεσε παπούτσια πουέντ.

Δείτε παρακάτω το σχετικό video

Πηγή: scienceline.org

Πολυμέσα

επιστροφή στην κορυφή