Menu

Μπαλέτο ΕΛΣ: Οι Πρώτες Χορεύτριες και κορυφαίες μπαλαρίνες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

  • Κατηγορία Νέα

Το μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής έχει μεγάλη ιστορία πολλών ετών και έχει συνεργαστεί με κορυφαίους Έλληνες και ξένους χορογράφους. Ιδρύθηκε το 1939 ταυτόχρονα με το λυρικό θίασο του Εθνικού Θεάτρου (τότε Βασιλικού Θεάτρου). Έχει παρουσιάσει τα σημαντικότερα μπαλέτα του κλασικού ρεπερτορίου και πολλές άλλες χορογραφίες. Σήμερα διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ είναι ο γνωστός χορογράφος και σκηνοθέτης, Κωνσταντίνος Ρήγος. Το Μπαλέτο της ΕΛΣ απαρτίζεται από 12 Πρώτους Χορευτές, 12 σολίστ, 6 κορυφαίους χορευτές και το corps de ballet.

Παρακάτω αναφέρονται ορισμένα στοιχεία από την καριέρα των καλλιτεχνών του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Οι Πρώτες Χορεύτριες της ΕΛΣ είναι διακεκριμένες μπαλαρίνες που έχουν σπουδάσει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και ξεχωρίζουν με το ταλέντο τους. Ας δούμε λοιπόν ορισμένα στοιχεία για τις σπουδαίες χορεύτριες της Λυρικής Σκηνής.

Οι Α' Χορεύτριες του Μπαλέτου της ΕΛΣ

Μαρία Κουσουνή

Η Μαρία Κουσουνή γεννήθηκε στην Αθήνα και έλαβε δίπλωμα χορεύτριας και καθηγήτριας χορού “Βαγκάνοβα” από την Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού Δ. Γρηγοριάδου. Υπήρξε Σολίστ στην Κρατική Όπερα της Βιέννης και στο Μπαλέτο του Αμβούργου Τζον Νόυμαγερ. Έχει ερμηνεύσει πρώτους ρόλους σε έργα όπως Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Σπάρτακος, Μήδεια, Το πουλί της φωτιάς, Ιεροτελεστία της άνοιξης, Μπολερό, Νιζίνσκι, Η Μπαγιαντέρα, Ζορμπάς, Ζιζέλ, Slingerland, Πολυφωνία, Τσαϊκόφσκι pas de deux, Θέμα και παραλλαγές, Adagio Hammerklavier. Χόρεψε τρεις φορές στην Πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Βιέννης. Το 2001 απέσπασε Ειδικό βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Χορού Λουξεμβούργου. Το 2008 έγινε Α' Χορεύτρια του Μπαλέτου της ΕΛΣ.

Ελεάνα Ανδρεούδη

Η Ελεάνα Ανδρεούδη γεννήθηκε στη Λάρισα και μαθήτευσε δίπλα στον Γκες Μίχωφ. Σπούδασε με υποτροφία στην Ακαδημία Μονάχου Heinz Bosl Stiftung ενώ παράλληλα είχε προσκλήσεις από τις σχολές American Ballet Theatre Academy, Rosella Hightower, Wien Staatsoper School. Επίσης είναι υπότροφος του ιδρύματος “Αλέξανδρος Ωνάσης”. Σπούδασε με υποτροφία στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού Ν. Κονταξάκη (Δίπλωμα καθηγήτριας χορού με άριστα). Εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 11η Eurovision Young Dancers 2005 στη Βαρσοβία και κατατάχθηκε στους 10 καλύτερους νεαρούς χορευτές της Ευρώπης για το 2005. Μεταξύ άλλων κέρδισε το πρώτο βραβείο στον 1ο διεθνή διαγωνισμό χορού Κρήτης (2004) και στον 7ο Πανελλήνιο διαγωνισμό νέων χορευτών (2005), την τρίτη θέση στο Διεθνή Διαγωνισμό χορού Grand Prix Italia (2002) και έλαβε τιμητική διάκριση στον παγκόσμιο διαγωνισμό χορού στο Brno της Τσεχίας (2004). Το 2012 έγινε μέλος του μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το 2014 κορυφαία, το 2015 σολίστ και το 2017 προήχθη σε Α' Χορεύτρια.

Αιμιλία Γάσπαρη

Η Αιμιλία Γάσπαρη γεννήθηκε στην Αθήνα και ξεκίνησε χορό σε ηλικία έξι ετών στη σχολή μπαλέτου του Γιάννη Μέτση. Φοίτησε στη Σχολή της Εθνικής Όπερας της Αγγλίας στο Λονδίνο με υποτροφία από τον Πέτερ Σάουφους. Αργότερα αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης (πτυχίο καθηγήτριας χορού). Το 1992 έγινε μέλος του Μπαλέτου της ΕΛΣ και το 2001 Α' Χορεύτρια. Στην Εθνική Λυρική Σκηνή έχει ερμηνεύσει: Θέα Ίσιδα (Αΐντα), Κίτρι (Δον Κιχώτης) Νεράιδα πασχαλιά, Αυγή (Η Ωραία κοιμωμένη), Ιουλιέττα (Ρωμαίος και Ιουλιέττα), Μύρτα (Ζιζέλ), Τριαντάφυλλο (Η βασίλισσα του χιονιού), Γυναίκα του Ζαπάτα (Κάντο Χενεράλ), Βου Τσινγκ Χουά στην όπερα Ο Νίξον στην Κίνα (ΜΜΑ).

Ευρυδίκη Ισαακίδου

Η Ευρυδίκη Ισαακίδου γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε με υποτροφία και αποφοίτησε με διάκριση από την Ανώτερη Σχολή Χορού Ν. Κονταξάκη. Έλαβε διπλώματα χορεύτριας και καθηγήτριας χορού από τη Βασιλική Ακαδημία Χορού του Λονδίνου. Έχει συμμετάσχει σε διάφορες ομάδες σύγχρονου χορού στην Ελλάδα και στην Κίνα. Από το 1996 χορεύει με το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και το 2008 έγινε Α' Χορεύτρια. Το ρεπερτόριο της περιλαμβάνει πρωταγωνιστικούς ρόλους σε μπαλέτα όπως Δον Κιχώτης, Λίμνη των Κύκνων, Η Ωραία Κοιμωμένη, Η βασίλισσα του χιονιού, Ζιζέλ, Ευγένιος Ονιέγκιν, Ο Καρυοθραύστης, Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Ο Κουρσάρος, Η κακοφυλαγμένη κόρη.

Νατάσσα Σιούτα

Η Νατάσσα Σιούτα είναι καθηγήτρια χορού της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Ν. Κονταξάκη και υπήρξε πρωταγωνιστικό μέλος της ομάδας Κονταξάκη επί σειρά ετών. Έλαβε με επιτυχία μέρος σε διεθνείς διαγωνισμούς, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται αυτοί των Μπολσόι και της Βάρνας. Έλαβε με άριστα πτυχία αγγλικού συστήματος (RAD) και κέρδισε υποτροφία για να παρακολουθήσει σεμινάρια χορού στο Λονδίνο. Από το 1994 συμμετέχει σε παραγωγές της ΕΛΣ. Από το 1999 είναι μόνιμο μέλος, το 2003 έγινε κορυφαία και το 2004 Α' Χορεύτρια του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Έχει πρωταγωνιστήσει στα μπαλέτα: Η Μπαγιαντέρα, Λίμνη των Κύκνων, Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Δον Κιχώτης, Η Ωραία Κοιμωμένη κ.α.

Αλίνα Στεργιανού

Η Αλίνα Στεργιανού γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε χορό στην σχολή μπαλέτου της Ρούλας Παπαδημητρίου και στην σχολή μπαλέτου Γιάννη Μέτση. Έλαβε υποτροφία από την ανώτερη επαγγελματική σχολή μπαλέτου της Κρατικής Όπερας του Αμβούργου, με διευθυντή τον John Neumeier, ολοκλήρωσε τις σπουδές της εκεί και αποφοίτησε λαμβάνοντας δίπλωμα χορεύτριας και δίπλωμα καθηγήτριας χορού. Από το 1995 συμμετέχει στο Μπαλέτο της ΕΛΣ ως σολίστ και από το 1997 ως Α' Χορεύτρια. Έχει συνεργαστεί με χορογράφους όπως οι Μασσίν, Βαν Ντάντσιχ, Μανταφούνης, ντε Πιαν, Μέτσης, λα Κοτέ, Κασσαντό, Ζελένσκι και Τζανέλλα. Έχει ερμηνεύσει αρκετούς πρωταγωνιστικούς ρόλους όπως Ραϋμόντα, Δον Κιχώτης, Λίμνη των Κύκνων, Η Μπαγιαντέρα, Η Ωραία Κοιμωμένη κ.α. Επίσης έχει συνεργαστεί με τους κορυφαίους χορευτές Vladimir Malakhov και Diana Vishneva. Άλλα έργα στα οποία έχει πρωταγωνιστήσει είναι τα εξής: Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Ζορμπάς, Κουρσάρος, Η Σταχτοπούτα, Ο Καρυοθραύστης, κ.α.

Με πληροφορίες από: nationalopera.gr

επιστροφή στην κορυφή