Menu

Μπαλέτο ΕΛΣ: Οι Πρώτοι Χορευτές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

  • Κατηγορία Νέα

Το μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής έχει μεγάλη ιστορία πολλών ετών και έχει συνεργαστεί με κορυφαίους Έλληνες και ξένους χορογράφους. Ιδρύθηκε το 1939 ταυτόχρονα με το λυρικό θίασο του Εθνικού Θεάτρου (τότε Βασιλικού Θεάτρου). Έχει παρουσιάσει τα σημαντικότερα μπαλέτα του κλασικού ρεπερτορίου και πολλές άλλες χορογραφίες. Σήμερα διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ είναι ο γνωστός χορογράφος και σκηνοθέτης, Κωνσταντίνος Ρήγος. Το Μπαλέτο της ΕΛΣ απαρτίζεται από 12 Πρώτους Χορευτές, 12 σολίστ, 6 κορυφαίους χορευτές και το corps de ballet.

Παρακάτω αναφέρονται ορισμένα στοιχεία από την καριέρα των καλλιτεχνών του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Οι Πρώτοι Χορευτές της ΕΛΣ είναι διακεκριμένοι καλλιτέχνες που έχουν σπουδάσει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και ξεχωρίζουν με το ταλέντο τους. Ας δούμε λοιπόν ορισμένα στοιχεία για τους σπουδαίους χορευτές της Λυρικής Σκηνής.

Οι Α' Χορευτές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Γιώργος Βαρβαριώτης

Ο Γιώργος Βαρβαριώτης ξεκίνησε να σπουδάζει χορό σε ηλικία οκτώ ετών στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Μπαλέτου Ρ. Καφαντάρη. Παρακολούθησε σεμινάρια χορού στη Βάρνα καθώς και σεμινάρια κλασικού και σύγχρονου χορού με σπουδαίους δασκάλους στο Λονδίνο. Αργότερα σπούδασε στην Ακαδημία Μπαλέτου Κίροφ της Αγίας Πετρούπολης. Από το 1994 ανήκει στο δυναμικό του Μπαλέτου της ΕΛΣ. Το 1997 έγινε Σολίστ και το 2001 Α' Χορευτής. Μέχρι σήμερα έχει ερμηνεύσει πρώτους ρόλους σε πολλά μπαλέτα όπως: Δον Χοσέ (Κάρμεν), Ζήγκφρηντ (Λίμνη των Κύκνων), Ρωμαίος (Ρωμαίος και Ιουλιέτα) και Πρίγκιπας (Ο Καρυοθραύστης). Έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο μπαλέτο Ζιζέλ. Το 2002 απέσπασε το Βραβείο Καλύτερου Χορευτή του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ντανίλο Ζέκα

Ο Ντανίλο Ζέκα γεννήθηκε στα Τίρανα και σπούδασε στην Κρατική Ακαδημία Χορού. Συμμετείχε στο Μπαλέτο της Κρατικής Όπερας της Αλβανίας και συνέχισε σπουδές στο Εθνικό Θέατρο της Γενεύης στην Ελβετία. Το 2001 έγινε Σολίστ και το 2008 Α' Χορευτής στο Μπαλέτο της ΕΛΣ. Έχει χορέψει σε πολλά μπαλέτα όπως: Λίμνη των Κύκνων, Κάντο Χενεράλ, Η βασίλισσα του χιονιού, Ευγένιος Ονιέγκιν, Η κακοφυλαγμένη κόρη, Ζιζέλ, Ο Κουρσάρος, Ζορμπάς. Επίσης έχει συνεργαστεί με τους κορυφαίους καλλιτέχνες Ιρέκ Μουχαμέντοφ, Λύν Σύμουρ, Βλαντιμίρ Βασίλιεφ, Λόρκα Μασσίν, Ρέι Μπάρρα, Αλεξάντερ Γκραντ, Ρενάτο Τζανέλλα. Ο τελευταίος μάλιστα δημιούργησε για τον χορευτή ρόλους στις παραγωγές Μπολερό, Όλοι χορεύουν βάλς, Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Ταξίδι, Μήδεια (σε μουσική Μ. Θεοδωράκη, Φεστιβάλ Αιγαίου, Σύρος 2010). Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή γκαλά όπως στο “Meet the stars” στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού (2012).

Βαγγέλης Μπίκος

Ο Βαγγέλης Μπίκος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Από το 2004 έως το 2007 φοίτησε στη σχολή του Βασιλικού Μπαλέτου του Μπέρμιγχαμ στην Αγγλίας, από όπου έλαβε εθνικό δίπλωμα επαγγελματία χορευτή. Έχει χορέψει με το Βασιλικό Μπαλέτο του Μπέρμιγχαμ σε παραγωγές όπως: Ο Καρυοθραύστης, Η Ωραία Κοιμωμένη, Η μπαγιαντέρα, Σταχτοπούτα και Το πουλί της φωτιάς. Το 2008 έγινε μέλος του corps de ballet της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το 2012 έγινε Σολίστ και το 2013 Α' Χορευτής. Έχει ερμηνεύσει πολλούς ρόλους σε μπαλέτα όπως: Ζιζέλ, Η βασίλισσα του χιονιού, Ευγένιος Ονιέγκιν, Δον Κιχώτης, Μπετόβεν έργο 73, Ρωμαίος και Ιουλιέτα.

Αλεξάντερ Νέσκωβ

Ο Αλεξάντερ Νέσκωβ σπούδασε στην Εθνική Σχολή Χορού στο Νόβι Σαντ της Σερβίας, τη γενέτειρά του και εργάστηκε στο Εθνικό Μπαλέτο της Σερβίας. Το 1991 έγινε Α' Χορευτής στο Εθνικό Μπαλέτο της Ουγγαρίας (Πεκς) και επισκέπτης χορευτής της Εθνικής Όπερας της Ουγγαρίας (Βουδαπέστη). Το 1996 έγινε μέλος του μπαλέτου της ΕΛΣ, ενώ σήμερα είναι Α' Χορευτής, βοηθός και καθηγητής στη Σχολή Μπαλέτου της ΕΛΣ. Έχει χορέψει πρωταγωνιστικού ρόλους σε μπαλέτα όπως: Κοππέλια, Ζιζέλ, Δον Κιχώτης, Ο Καρυοθραύστης, Η Ωραία Κοιμωμένη, Η κακοφυλαγμένη κόρη, Νάπολη Ντιβερτιμέντο, Πακίτα, Ρωμαίος και Ιουλιέττα, Ζορμπάς, Ευγένιος Ονιέγκιν κ.λπ. Επίσης έχει χορέψει σε έργα των Σπάρεμπλεκ, Λογκούνοφ, Χέρτσογκ, Πάρταϋ, Κασσαντό, Ντε Πιαν, Μασσίν, Λακότ, Αρμιτάζ, Σμαΐλου, Μανταφούνη, Φωνιαδάκη, Νικολάου, Μπάρρα, Βαν Ντάντσιχ, Ζελένσκι, Μουχαμέντοφ, ΜακΜίλλαν, Άστον, Τζανέλλα. Το 2003 έλαβε το Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας του Υποργείου Πολιτισμού.

Στράτος Παπανούσης

Ο Στράτος Παπανούσης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στην Κρατική Ακαδημία Χορού του πρώην Ανατολικού Βερολίνου και στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού Δ. Γρηγοριάδου στην Αθήνα. Το 1992 έγινε μέλος του Μπαλέτου της ΕΛΣ. Ως Α' Χορευτής από το 2000 έχει συνεργαστεί με πολλούς Έλληνες και ξένους χορογράφους σε όλες τις παραγωγές μπαλέτου της ΕΛΣ (Πακίτα, Ζιζέλ, Ο κουρσάρος, Η μπαγιαντέρα, Ζορμπάς, Ραϋμόντα, Ο Καρυοθραύστης, Σερενάτα κ.α.). Επίσης έχει συνεργαστεί με ομάδες χορού σύγχρονου και νεοκλασικού ρεπερτορίου καθώς και με την ομάδα χορού του Περθ στην Αυστραλία (Μπαζίλο, Δον Κιχώτης). Έχει εμφανιστεί ως προσκεκλημένος χορευτής στην παραγωγή Ρίζες της Εθνικής Όπερας Σόφιας στη Βουλγαρία.

Ιγκόρ Σιάτζκο

Ο Ιγκόρ Σιάτζκο σπούδασε στην Κρατική Σχολή Μπαλέτου Λευκορωσίας. Κατά την περίοδο 1995-2002 συνεργάστηκε με το Εθνικό και Κρατικό Ακαδημαϊκό Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου Λεκορωσίας, αρχικά στο corps de ballet και αργότερα ως Σολίστ (1997 – 2000) και Α' Χορευτής (2000/2) ερμηνεύοντας μετάξυ άλλων τους ρόλους Ζήγκφρηντ (Λίμνη των Κύκνων) Πρίγκιπα Ποθητό (Η Ωραία Κοιμωμένη), Μερκούτιο (Ρωμαίος και Ιουλιέττα) και Κοστσεϊ (Το πουλί της φωτιάς). Έχει συνεργαστεί με το Κρατικό Θέατρο Μπορίς Άιφμαν (Αγία Πετρούπολη). Από το 2004 είναι Α' Χορευτής του Μπαλέτου της ΕΛΣ και έχει ερμηνεύσει ρόλους όπως Πρίγκιπας (Ο Καρυοθραύστης), Καβαλιέρος (Η βασίλισσα του χιονιού), Ζαπάτα (Κάντο Χενεράλ) και Ζήγκφρηντ (Λίμνη των Κύκνων).

Με πληροφορίες από: nationalopera.gr

 

επιστροφή στην κορυφή