Menu

Aurélie Dupont: Η κορυφαία μπαλαρίνα και διευθύντρια του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού

H Aurélie Dupont (Ορελί Ντυπόν) είναι σπουδαία Γαλλίδα μπαλαρίνα και Αστέρι του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού. Γεννήθηκε στο Παρίσι στις 15 Ιανουαρίου 1973 και ξεκίνησε την καριέρα της στο χορό το 1983 όταν εισήλθε στη Σχολή Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού (L'École de dans de l'Opéra de Paris). Στη συνέχεια έγινε μέλος του διάσημου θιάσου μπαλέτου σε ηλικία 16 ετών το 1987 και προήχθη σε πρώτη χορεύτρια το Δεκέμβριο του 1996. Μετά την παράσταση όπου χόρευε το ρόλο της Kitri στο μπαλέτο Δον Κιχώτης σε παραγωγή του Νουρέγιεφ, η Dupont προήχθη το 1998 σε χορεύτρια Étoile. Επίσης έχει πρωταγωνιστήσει στο μπαλέτο Η Ωραία Κοιμωμένη σε παραγωγή του Νουρέγιεφ για το Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού.

Το 2010, ο σκηνοθέτης Cédric Klapisch δημιούργησε ένα ντοκιμαντέρ για την Dupont, που ονομάζεται L'espace d'un instant, το οποίο γυρίστηκε δύο χρόνια πριν την κυκλοφορία του. Λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα στις 18 Μαΐου 2015, η Aurélie Dupont αποσύρθηκε από τη σκηνή της Όπερας του Παρισιού μετά την παράσταση Manon σε χορογραφία Kenneth MacMillan. Τον επόμενο χρόνο, στις 5 Φεβρουαρίου 2016 ανακοινώθηκε ότι θα είναι η νέα διευθύντρια του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού, μετά την παραίτηση του Γάλλου χορευτή και χορογράφου Benjamin Millepied.

Το ρεπερτόριο της Aurélie Dupont περιλαμβάνει πολλά μπαλέτα του κλασικού ρεπερτορίου όπως: Δον Κιχώτης, Η Μπαγιαντέρα, Σύλβια, Ζιζέλ, Η Λίμνη των Κύκνων, Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Η Ωραία Κοιμωμένη, Ραϋμόντα, Οι Συλφίδες, Η Συλφίδα, Μανόν, Ονιέγκιν, κ.α.

Έχει λάβει πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις κατά τη διάρκεια της καριέρας της όπως: το 1992 το Χρυσό Μετάλλιο στο Διεθνή Διαγωνισμό Μπαλέτου της Βάρνας, το 1993 το γαλλικό βραβείο Prix du Cercle Carpeaux, το 2002 το βραβείο του διαγωνισμού Prix Benois de la Danse. Επίσης το 2005 έλαβε τον τιμητικό τίτλο του Ιππότη των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές ερμηνείες της σε μπαλέτα ήταν στο έργο Δον Κιχώτης σε χορογραφία Ρούντολφ Νουρέγιεφ. Στο συγκεκριμένο μπαλέτο η κορυφαία μπαλαρίνα είχε τη δυνατότητα να ερμηνεύσει δύο χαρακτήρες σε ένα ρόλο: την Kitri, ένα ζωηρό κορίτσι που μένει σε ένα χωριό και την Dulcinea, την αγαπημένη του Δον Κιχώτη, ο οποίος την βλέπει σε ένα όνειρο. Η Aurélie Dupont, πρώην μπαλαρίνα και σημερινή καλλιτεχνική διευθύντρια του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού, εντυπωσιάζει με τις ερμηνείες της στο μπαλέτο. Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα video από μια παράσταση του 2002 όταν η Dupont χόρευε το ρόλο της Dulcinea στο μπαλέτο Δον Κιχώτης. 

Με πληροφορίες από: wikipedia.org, pointemagazine.com

Πολυμέσα

επιστροφή στην κορυφή