Menu

Η Λίμνη των Κύκνων με το Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας της Οδησσού στο Μέγαρο Μουσικής

  • Κατηγορία Νέα

Το κορυφαίο μπαλέτο του κλασικού ρεπερτορίου, η αριστουργηματική Λίμνη των Κύκνων παρουσιάζεται για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ένα ιστορικό μπαλέτο, το οποίο εδρεύει σε μια από τις σπουδαιότερες όπερες της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης, έρχεται μετά από χρόνια ξανά στην Αθήνα. Το μπαλέτο και η όπερα της Εθνικής Όπερας της Οδησσού έχουν μια ιστορία αιώνων, καθώς στη μακρόχρονη πορεία τους έχουν φιλοξενήσει έργα μεγάλων συνθετών όπως ο Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι και ο Σεργκέι Ραχμάνινοφ.

Το Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας της Οδησσού συνεχίζει την πορεία του με σεβασμό στην ιστορία του. Με την δική του ακαδημία, αλλά και με μετεγραφές από διάσημα μπαλέτα των χωρών που αποτελούσαν την Σοβιετική Ένωση, παραμένει ένα από τα σπουδαιότερα μπαλέτα της Ανατολικής Ευρώπης. Κορυφαίοι χορευτές και χορογράφοι παρουσιάζουν κλασικές παραστάσεις με τις οποίες περιοδεύουν σε όλο τον κόσμο.

Στο πλαίσιο της φετινής ευρωπαϊκής περιοδείας τους θα επισκεφθούν και τη χώρα μας, με την διάσημη παράσταση Η Λίμνη των Κύκνων, από τις 3 έως τις 5 Μαΐου 2019 στο Μέγαρο Μουσικής.

Η Λίμνη των Κύκνων, το αριστούργημα του Τσαϊκόφσκι, είναι πιθανότατα το αγαπημένο μπαλέτο όλων των εποχών. Το adagio, το pas de deux, η variation της Οντέτ, ο χορός των μικρών κύκνων αλλά και το σόλο του Μαύρου Κύκνου, απαιτούν από τους χορευτές τόσο υψηλή τεχνική που φθάνει στα ύψη της δεξιοτεχνίας.

Το παραμύθι στο οποίο είναι βασισμένο το μπαλέτο αφηγείται τις αισθηματικές περιπέτειες ενός νέου πρίγκιπα και μιας όμορφης κοπέλας, την οποία ένας κακόβουλος μάγος μεταμορφώνει σε λευκό κύκνο. Η πριγκίπισσα Οντέτ και οι φίλες της περνούν τη ζωή τους παγιδευμένες στη μορφή του κύκνου από τότε που τις μάγεψε ο μάγος Ρόθμπαρτ. Τα μάγια μπορεί να λύσει μόνο ο έρωτας, ο οποίος έρχεται με την όψη του ωραίου πρίγκιπα Ζίγκφριντ, που ορκίζεται να σώσει την Οντέτ. Ο μάγος αποπειράται να τον ξεγελάσει και να τον παντρέψει με την κόρη του Οντίλ, τον μαύρο κύκνο, που μοιάζει εκπληκτικά με την Οντέτ. Ο Ζίγκφριντ σύντομα αντιλαμβάνεται την παγίδα του μάγου, παίρνει στην αγκαλιά του την αγαπημένη του και πετούν μαζί για τον ουρανό.

Η σύνθεση ολοκληρώθηκε τη διετία 1875-1876. Η πρωτότυπη χορογραφία της ανήκει στον Julius Reisinger. Το αποτέλεσμα όμως δεν μάγεψε εξαρχής το κοινό... Στις 20 Φεβρουαρίου 1877, η Λίμνη των Κύκνων κάνει αποτυχημένη πρεμιέρα στο Βασιλικό Θέατρο Μπολσόι στη Μόσχα. Αρκετά χρόνια αργότερα, ένα χρόνο μετά το θάνατο του Τσαϊκόφσκι, στις 15 Ιανουαρίου 1895, ανεβαίνει ξανά στο Θέατρο Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης, σε νέα χορογραφία των Μαριούς Πετιπά και Λεβ Ιβάνοφ. Και αποθεώθηκε... Το 1911 η παράσταση ανέβηκε για πρώτη φορά εκτός Ρωσίας, και συγκεκριμένα στο Λονδίνο. Από τότε έχει ανέβει χιλιάδες φορές σε όλο τον κόσμο.

Το μπαλέτο της Εθνικής Όπερας της Οδησσού έχει την έδρα του σε ένα θέατρο-κόσμημα για την πόλη της Οδησσού, ένα μνημείο πολιτισμού με σπουδαία και μακρόχρονη ιστορία. Ονόματα μεγάλων συνθετών, κορυφαίων τραγουδιστών, αλλά και διάσημων χορευτών και χορογράφων συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των Μεγάλων που παρουσίασαν έργα τους εκεί.

Σπουδαίοι καλλιτέχνες όπως οι μπαλαρίνες Άννα Πάβλοβα και Ισιδώρα Ντάνκαν αλλά και η μεγάλη ηθοποιός του θεάτρου Σάρα Μπερνάρ έχουν ανέβει στη σκηνή του θεάτρου της Εθνικής Όπερας της Οδησσού, ενώ το περιοδικό Forbes πρόσφατα το χαρακτήρισε το σημαντικότερο αξιοθέατο της Ανατολικής Ευρώπης.

Το κτίριο της Κρατικής Όπερας της Οδησσού κτίστηκε το 1809 και ένα χρόνο αργότερα, στις 10 Φεβρουαρίου 1810, φιλοξένησε την πρώτη του παράσταση.

Το 1814 η πόλη και το θέατρο ζουν την ίδρυση της Φιλικής Εταιρίας, της σημαντικότερης από τις μυστικές οργανώσεις που σχηματίστηκαν για την προετοιμασία επανάστασης για την απελευθέρωση των Ελλήνων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Στην Πλατεία Ελλήνων, στο κτίριο επί της παρόδου Κράσνι 18, συνεδρίαζαν τα μέλη της Φιλικής Εταιρείας και στις μέρες μας στεγάζεται το Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας.

Δυστυχώς, μια πυρκαγιά το 1873 κατέστρεψε το κτίριο. Οι εργασίες για την ανακαίνισή του κράτησαν περίπου δεκατέσσερα χρόνια, και την 1η Οκτωβρίου 1887 ήταν και πάλι έτοιμο να ανοίξει τις πόρτες του στο φιλότεχνο κοινό. Τέσσερις γλύπτες και δύο ζωγράφοι εργάστηκαν σκληρά για να δώσουν στην Όπερα της Οδησσού την εμφάνιση που έχει μέχρι και σήμερα. Επιπλέον, το θέατρο ήταν από τα λίγα κτίρια σε ολόκληρη την πόλη που χρησιμοποιούσε ηλεκτρικό ρεύμα και έτσι έμεινε φωταγωγημένο τη νύχτα. Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό: η Όπερα της Οδησσού κέρδισε αμέσως τις εντυπώσεις και θεωρήθηκε ένα θαύμα αρχιτεκτονικής, καθώς μετά τη Σκάλα του Μιλάνου, ήταν το μεγαλύτερο κτίριο όπερας και σίγουρα ένα από τα ωραιότερα.

Πληροφορίες Παραστάσεων

ΜΠΑΛΕΤΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΠΕΡΑΣ ΤΗΣ ΟΔΗΣΣΟΥ

Η ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΚΥΚΝΩΝ

Μπαλέτο σε δύο πράξεις

Χορογραφία: Μαριούς Πετιπά και Λεβ Ιβάνοφ

Διάρκεια Δύο ώρες μαζί με διάλειμμα

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΜΑΪΟΥ 2019 ΣΤΙΣ 20:00 μ.μ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΜΑΪΟΥ 2019 ΣΤΙΣ 16:00 μ.μ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 20:00 μ.μ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΜΑΪΟΥ 2019 ΣΤΙΣ 16:00 μ.μ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 20:00 μ.μ.

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ – ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΡΙΑΝΤΗ

Περισσότερες πληροφορίες στα: 2107282333, www.megaron.gr, PUBLIC

επιστροφή στην κορυφή