Menu

Όταν ο χορός συναντά τη μόδα: Οι νέες δημιουργίες Dior για το Μπαλέτο της Όπερας της Ρώμης

Η Maria Grazia Chiuri, καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου μόδας Christian Dior σχεδίασε κοστούμια για το έργο “Nuit Blancheτου Μπαλέτου της Όπερας της Ρώμης αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά ότι όταν η μόδα συνδέεται με το χορό το αποτέλεσμα είναι μαγικό.

Όπως εξηγεί η Maria Grazia Chiuri, ο χορός σε όλες του τις μορφές αποτελεί πάντα βασική πηγή έμπνευσης για εκείνη. Εδώ και πολλά χρόνια το μπαλέτο δίνει έμπνευση στους μεγάλους σχεδιαστές μόδας για να δημιουργήσουν εντυπωσιακές κολεξιόν. Το 1955 ο Christian Dior σχεδίασε το νυφικό της απόλυτης πρίμα μπαλαρίνας Margot Fonteyn και πολλές φορές στην αυτοβιογραφία του υπάρχουν αναφορές που συνδέουν το μπαλέτο με συλλογές ρούχων του.

Για τη δημιουργία της συλλογής του οίκου Dior της σεζόν Άνοιξη – Καλοκαίρι 2019, η Chiuri εμπνεύστηκε από τη θηλυκότητα και την δύναμη των πρωτοπόρων γυναικών στο χορό, την Isadora Duncan (Ισιδώρα Ντάνκαν) και την Loïe Fuller (Λόι Φούλερ). Έτσι δημιούργησε εντυπωσιακά αέρινα ρούχα σε γήινες αποχρώσεις με φούστες από τούλι μαζί με παπούτσια μπαλέτου. Έπειτα συνεργάστηκε με την χορογράφο Sharon Eyal και σχεδίασε εντυπωσιακά κοστούμια για το “Nuit Blanche”, ένα μπαλέτο αφιερωμένο στον συνθέτη και μουσικό Philip Glass, το οποίο παρουσιάστηκε στο Teatro dell'Opera di Roma.

Το “Nuit Blanche” είναι ένα τρίπτυχο μπαλέτου αφιερωμένο στον Philip Glass που βασίζεται στο Tirol Concerto (2000), μια σύνθεση για σόλο πιάνο που συνοδεύεται από ορχήστρα εγχόρδων και παρουσιάζεται σε χορογραφία Sébastien Bertaud. “Η μουσική δημιουργεί ένα μουσικό ηχητικό σήμα που συνεχώς αυξάνεται για να φτάσει σε ένα αποκορύφωμα. Με αυτόν τον τρόπο, ο χορός αναπτύσσεται επίσης με ένταση σαν εκρηκτική ενέργεια” αναφέρει η κορυφαία μπαλαρίνα του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού και καλλιτεχνική διευθύντρια του Μπαλέτου της Όπερας της Ρώμης, Eleonora Abbagnato. Για το έργο “Nuit Blanche” η διάσημη μπαλαρίνα συνεργάστηκε με την καλλιτεχνική διευθύντρια του Dior για το σχεδιασμό των κοστουμιών. “Εργαζόμασταν μαζί για να διασφαλίσουμε ότι τα κοστούμια ήταν άνετα και κατάλληλα για τις κινήσεις στην παράσταση”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο σχεδιασμός κοστουμιών χρειάζεται πειθαρχία, έχει κανόνες και απαιτήσεις που διαφέρουν ανάλογα με εκείνους στους οποίους απευθύνεται μια συλλογή”, συμπληρώνει η Chiuri. Η ταλαντούχα σχεδιάστρια μόδας δημιούργησε 16 κοστούμια για το μπαλέτο συμπεριλαμβανομένων και των κοστουμιών για τους διάσημους χορευτές Eleonora Abbagnato και Friedemann Vogel, με ελαφριά υφάσματα που ενισχύουν την κίνηση. Για το corps de ballet, οι πτυχωτές φούστες συνδυάστηκαν με λωρίδες από ζωγραφισμένες λουλουδένιες λεπτομέρειες. Οκτώ άνθρωποι εργάστηκαν για το σχεδιασμό κάθε κοστουμιού, το οποίο συνολικά διαθέτει 400 μέτρα τούλι και 1500 λουλούδια.

Για την Abbagnato, η Chiuri δημιούργησε κομμάτια με αστραφτερές μαργαριταρένιες αποχρώσεις. Το φόρεμα της γνωστής μπαλαρίνας δημιουργήθηκε στα εργαστήρια του Teatro dell'Opera στη Ρώμη σε συνεργασία με το Dior Haute Couture Workshop. Η σιλουέτα της φούστας βασίζεται στο φόρεμα “Miss Dior” του οίκου και έχει χειροποίητα λουλούδια μεταξιού ανάμεσα σε δύο στρώματα από τούλι. Ο σχεδιασμός των κοστουμιών συμβολίζει την αγάπη του Dior για τα λουλούδια, αλλά και την αγάπη της Chiuri για το χορό.

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες και video από την παράσταση.

Πηγή: wallpaper.com

επιστροφή στην κορυφή