Menu

Μια κορυφαία μπαλαρίνα μιλάει για τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές μπαλέτου από ταινίες

Σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες υπάρχουν σκηνές χορού που μπορεί να είναι εικονικές έως και μη ρεαλιστικές. Η κορυφαία χορεύτρια του American Ballet Theatre, Isabella Boylston μιλάει αναλυτικά για τις 11 πιο δημοφιλείς σκηνές μπαλέτου από ταινίες όπως το “Black Swan” (Μαύρος Κύκνος) και το “Red Sparrow” (Κόκκινο Σπουργίτι) και άλλες. Η Boylston εξηγεί σε ένα video 16 λεπτών, πώς το μπαλέτο και το χιπ χοπ δίνουν μια υπέροχη εικόνα στην μεγάλη οθόνη, όπως στις ταινίες “Step Up” και “Save the Last Dance”, αλλά και σε μουσικά video όπως το “Runaway” του Kanye West.

Χορεύοντας η ίδια η Isabella Boylston στην ταινία Red Sparrow στο ρόλο της Jennifer Lawrence, τονίζει πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το μπαλέτο στο να κάνει τους ηθοποιούς να μοιάζουν με επαγγελματίες χορευτές. Επιπλέον μιλάει για την σκληρή προπόνηση που ακολουθούν οι επαγγελματίες χορευτές χωρίς όμως να γίνονται αυτοκαταστροφικοί όπως βλέπουμε συχνά σε ταινίες του Χόλιγουντ.

Για την ταινία Save the Last Dance (2001), η Isabella Boylston επισημαίνει πως προσπάθησαν να συνδυάσουν κλασικές κινήσεις μπαλέτου με κάποια στοιχεία χιπ χοπ με αρκετή επιτυχία. Βλέπουμε ένα μεγάλο άλμα ζετέ και πολλές στροφές fouettés και αυτό είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό και εντυπωσιακό βήμα.

Για την ταινία Step Up (2006), η διάσημη μπαλαρίνα μιλώντας για τις κινήσεις των χορευτών αναφέρεται στον συνδυασμό του χορού με βιολί με στοιχεία ballroom, jazz και μπαλέτου. Οι χορευτές κάνουν εντυπωσιακά άλματα και δύσκολες χορευτικές κινήσεις φορώντας τακούνια κάτι στο οποίο είναι εξοικειωμένοι. Αυτό είναι ένα εκπληκτικό επίτευγμα που προσφέρει το μπαλέτο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, το να μπορούν δηλαδή οι χορευτές να ελέγχουν το σώμα τους και να προσαρμόζονται σε κάθε χορογραφία. Σε ένα pas de deux, όταν δύο επαγγελματίες χορευτές είναι συγχρονισμένοι δημιουργούν το τέλειο αποτέλεσμα και γι' αυτό είναι σημαντική η χημεία μεταξύ τους όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Για την ταινία Center Stage (2000), η Isabella Boylston επισημαίνει ότι με τη συμμετοχή διάσημων χορευτών, οι χορευτικές σκηνές είναι πραγματικά καλές. Μάλιστα τονίζει πως ο χορευτής Ethan Stiefel που πρωταγωνιστεί στην ταινία είναι από τους αγαπημένους της. Εκείνος και ο Sascha Radetsky είναι και οι δύο εκπληκτικοί χορευτές. Είναι ένα έργο με υπέροχα κοστούμια και εντυπωσιακά χορευτικά που αξίζει να παρακολουθήσετε, πραγματικά μοναδικό.

Για την ταινία Black Swan (2010), η κορυφαία χορεύτρια του American Ballet Theatre αναφέρει πως πρόκειται για μια καταπληκτική δουλειά που περιέχει στοιχεία του χορού. Στο μπαλέτο Η Λίμνη των Κύκνων η ίδια μπαλαρίνα ερμηνεύει δύο ρόλους, δύο διαφορετικούς χαρακτήρες. Ο λευκός κύκνος, η Οντέτ είναι καθαρή και αισθηματική ενώ ο μαύρος κύκνος, η Οντίλ είναι φανταχτερή, σέξι και αδίστακτη. Η μουσική του Τσαϊκόφσκι είναι εκπληκτική με χαρακτηριστικό σημείο της χορογραφία τις 32 στροφές fouettés του μαύρου κύκνου. Είναι ένα από τα πιο απαιτητικά μπαλέτα και για την ίδια. Στην ταινία στο ρόλο της Natalie Portman βλέπουμε και την μπαλαρίνα του American Ballet Theatre, Sarah Lane. Η Natalie Portman δούλεψε αρκετά για να μπει στην ψυχή ενός χορευτή. Αλλά η Sarah Lane ξεχωρίζει στις σκηνές χορού. Στη Λίμνη των Κύκνων, οι χορευτές χρησιμοποιούν μια ειδική τεχνική στα χέρια για να μιμηθούν τις κινήσεις του κύκνου. Είναι μια ταινία τρόμου με φαντασία και όχι ένα ντοκιμαντέρ για το πως είναι να είσαι χορευτής. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι χορευτές είναι σαν αθλητές και το καλό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με προσωπική δουλειά.

Στην ταινία Red Sparrow (2018) η Isabella Boylston συμμετείχε στις σκηνές χορού στο ρόλο της Jennifer Lawrence. Ο χορός ήταν εμπνευσμένος από το μπαλέτο “The Firebird”, ένα σπουδαίο έργο και ένας σημαντικός ρόλος για την διάσημη μπαλαρίνα. Η μουσική είναι του Stravinsky και το μπαλέτο βασίζεται σε ένα ρώσικο παραμύθι με το πουλί της φωτιάς να είναι ένα μυθικό πλάσμα. Η Jennifer Lawrence έκανε προπόνηση για μερικούς μήνες για να μάθει τη χορογραφία. Εκτός από τις χορογραφίες και τη σκηνοθεσία, αυτό που εντυπωσίασε την Boylston είναι και τα κοστούμια. Επίσης επισημαίνει την πειθαρχία που πρέπει να έχουν οι χορευτές, ένα χαρακτηριστικό που βοηθά έναν κατάσκοπο, όπως την πρωταγωνίστρια της ταινίας.

Δείτε στο παρακάτω video την κορυφαία χορεύτρια του American Ballet Theatre, Isabella Boylston να μιλά για τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές από ταινίες χορού

Πηγή: insider.com

Πολυμέσα

επιστροφή στην κορυφή