Menu

Η μεγάλη ιστορία πίσω από τα κοστούμια μπαλέτου που φορούν οι χορευτές στις παραστάσεις

Τα κοστούμια μπαλέτου παραδοσιακά έχουν διάρκεια ζωής από 20 έως 30 έτη. Αλλά μερικές φορές χρησιμοποιούνται ακόμα περισσότερο, φοριούνται και μεταποιούνται για να ταιριάξουν σε δεκάδες χορευτές. Τα περισσότερα κοστούμια έχουν πολλές ετικέτες πάνω τους που φέρουν τα ονόματα όλων των χορευτών που τα έχουν φορέσει.

Η Barbara de Kat, πρώην υπεύθυνη γκαρνταρόμπας του Εθνικού Μπαλέτου του Καναδά, αναφέρει ότι αυτό αποτελεί μια διασκεδαστική παράδοση. "Όταν παρουσιάζουμε μπαλέτα από και προς άλλους θιάσους μπαλέτου, συχνά οι χορευτές ελέγχουν για να δουν αν φορούν το κοστούμι κάποιου φίλου τους", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η πρώτη σολίστ του Εθνικού Μπαλέτου του Καναδά, Chelsy Meiss, θυμάται ότι όταν η παραγωγή του μπαλέτου Onegin του National Ballet Canada επέστρεψε στο American Ballet Theatre είδε την μπαλαρίνα του θιάσου μπαλέτου Stephanie Williams να φορά το κοστούμι της. Όπως αναφέρει η Chelsy Meiss, οι δύο μπαλαρίνες είχαν σπουδάσει στη Σχολή Μπαλέτου της Αυστραλίας πριν μερικά χρόνια και τώρα η ίδια χορεύει στο Τορόντο ενώ η Stephanie Williams στη Νέα Υόρκη. Δεν είχαν φανταστεί ότι θα τύχαινε να φορούν το ίδιο κοστούμι που χρησιμοποιούν δύο διαφορετικοί θίασοι μπαλέτου στο μέλλον.

Η Barbara de Kat εξηγεί ότι πολλές φορές οι ετικέτες στα κοστούμια φαίνονται ενώ άλλες καλύπτονται για να αποφευχθεί η σύγχυση. Τα ονόματα παραμένουν στα κοστούμια όχι λόγω της φήμης των χορευτών που τα φόρεσαν αλλά ως μέτρο αναφοράς της συχνότητας χρήσης τους, τονίζει χαρακτηριστικά.

Για έναν νεαρό χορευτή το να φορέσει ένα κοστούμι που έχει φορεθεί από ένα διάσημο χορευτή μπορεί να είναι πολύ σημαντικό.

Η πρώην μπαλαρίνα του American Ballet Theatre, Julie Kent και τώρα καλλιτεχνική διευθύντρια του Μπαλέτου της Ουάσιγκτον, θυμάται ότι χρησιμοποίησε αξεσουάρ που φορούσε η διάσημη μπαλαρίνα Georgina Parkinson. Η ίδια τονίζει πως αισθάνεται περήφανη και χαρούμενη όταν φορούν νέοι χορευτές δικά της κοστούμια. Εξακολουθεί να διαθέτει διάφορα κοστούμια, τα οποία φορούσε σε γκαλά και παραστάσεις εκτός American Ballet Theatre και συχνά τα δανείζει και σε άλλους χορευτές. Την tutu της Julie Kent για το ρόλο της Odette για το μπαλέτο Η Λίμνη των Κύκνων πρόσφατα το δανείστηκε η διάσημη μπαλαρίνα Misty Copeland και στη συνέχεια η μπαλαρίνα του Μπαλέτου της Ουάσιγκτον, Katherine Barkman, η οποία ομολογεί ότι ήταν αγχωμένη όταν επρόκειτο να το φορέσει. Όσο για το γεγονός να φορά το κοστούμι μιας διάσημης μπαλαρίνας, η Barkman λέει ότι αυτό την εμπνέει να γίνει καλύτερη χορεύτρια.

Η Chelsy Meiss ξεχωρίζει το κοστούμι της Βασίλισσας του Χιονιού από τον Καρυοθραύστη. Όπως αναφέρει ήταν ένα κοστούμι για την Greta Hodgkinson και φορώντας το νιώθει ότι είναι μέρος της ιστορίας της παραγωγής του μπαλέτου αυτού για το Εθνικό Μπαλέτο του Καναδά. Όπως επισημαίνει θα ήθελε πολύ να φορέσει και ένα κοστούμι της πρώην μπαλαρίνας και καλλιτεχνικής διευθύντριας του θιάσου Karen Kain μια μέρα.

Επίσης η Chelsy Meiss φορούσε πρόσφατα το κοστούμι της μπαλαρίνας Evelyn Hart για το μπαλέτο Dying Swan. Το κοστούμι σχεδιάστηκε από την ίδια της Hart και βασίζεται σε αυτό που φορούσε η Anna Pavlova. Η νεαρή μπαλαρίνα αναφέρει πως όταν φαντάζεται τις μαγικές παραστάσεις που έδωσε η Evelyn Hart σε όλο τον κόσμο φορώντας το ίδιο tutu την κάνει να αισθάνεται συνδεδεμένη με την ιδιαίτερη κληρονομιά της τέχνης της. Τότε τονίζει πως η tutu γίνεται πολλά περισσότερα από ένα κοστούμι.

Για ορισμένους χορευτές δεν είναι μόνο σημαντικό ποιος φορούσε το κοστούμι, αλλά και τι συμβολίζει για τον κάθε ρόλο. Αυτή η μεταβίβαση από γενιά σε γενιά που συνεχίζεται με τα κοστούμια βοηθάει στην βελτίωση της απόδοσης ενός ρόλου από τους νεότερους χορευτές, αναφέρει η Chelsy Meiss.

Πηγή: pointemagazine.com

Δείτε παρακάτω την μπαλαρίνα Julie Kent στο μπαλέτο Swan Lake από τον λογαριασμό του Washington Ballet στο instagram και την μπαλαρίνα Katherine Barkman με το κοστούμι της Julie Kent από το μπαλέτο Swan Lake που έχει δημοσιεύσει στον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram.

επιστροφή στην κορυφή