Menu

Teatro alla Scala: Η Ωραία Κοιμωμένη με το Μπαλέτο της Σκάλας του Μιλάνου σε online προβολή

  • Κατηγορία Νέα

Το μπαλέτο Η Ωραία Κοιμωμένη με τους χορευτές του Μπαλέτου της Σκάλας του Μιλάνου παρουσιάζεται online μέσα από το διαδικτυακό κανάλι RaiPlay της δημόσιας τηλεόρασης της Ιταλίας, Rai. Μια εντυπωσιακή παραγωγή του κλασικού μπαλέτου τριών πράξεων του Tchaikonsky βασισμένο στο έργο La Belle au bois dormant του Charles Perrault, σε χορογραφία του Rudolf Nureyev, που παρουσιάστηκε στη Σκάλα του Μιλάνου το 2019. Στην παράσταση συμμετέχουν οι κορυφαίοι χορευτές, Polina Semionova στο ρόλο της πριγκίπισσας Aurora, Timofej Andrijashenko στο ρόλο του πρίγκιπα Désiré, οι σολίστ και το corps de ballet του Μπαλέτου της Σκάλας του Μιλάνου. 

Το μπαλέτο The Sleeping Beauty, ένα από τα διασημότερα μπαλέτα του κλασικού ρεπερτορίου, έκανε πρεμιέρα στις 15 Ιανουαρίου 1890 στο Θέατρο Mariinsky της Αγίας Πετρούπολης. Το αριστουργηματικό μπαλέτο με την υπέροχη μουσική του Tchaikovsky αποτελείται από έναν πρόλογο και τρεις πράξεις. Το έργο ολοκληρώθηκε το 1889 και είναι το δεύτερο από τα τρία μπαλέτα του Tchaikovsky. Το αρχικό σενάριο επινοήθηκε από τον Ivan Vsevolozhsky και βασίζεται στο έργο La Belle au bois dormant του Charles Perrault. Χορογράφος της πρώτης παραγωγής ήταν ο Marius Petipa.

Η Ωραία Κοιμωμένη σε χορογραφία Rudolf Nureyev είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα του ρεπερτορίου του Μπαλέτου της Σκάλας του Μιλάνου, όπως η παραγωγή του μπαλέτου που παρουσιάστηκε το 1966. Άλλη σημαντική παραγωγή του μπαλέτου ήταν εκείνη που παρουσιάστηκε με σκηνικά και κοστούμια, της βραβευμένης με Όσκαρ, Franca Squarciapino για τη Σκάλα του Μιλάνου το 1993.

Το πολυτελές και ονειρικό σκηνικό του μπαλέτου που παρουσιάστηκε στην Αγία Πετρούπολη το 1890, είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ του χορογράφου Petipa, του μουσικού Tchaikovsky και του διευθυντή των αυτοκρατορικών θεάτρων Vsevolozhsky. Μέσα από τα αριστοκρατικά σκηνικά και τα κοστούμια ξετυλίγεται μπροστά στο κοινό το υπέροχο μεγαλείο των βασιλικών αυλών της Αγίας Πετρούπολης. Επίσης η Ωραία Κοιμωμένη είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της καριέρας του Nureyev: μια μεγάλη επιτυχία του Marius Petipa (του χορογράφου που θαύμαζε περισσότερο ο Nureyev) και ένα έργο που εκφράζει απόλυτα το κλασικού στιλ της Αγίας Πετρούπολης (το θεμέλιο όλης της χορογραφικής τέχνης του). Με αυτό το μπαλέτο, ο νεαρός Νουρέγιεφ μαγνήτισε το κοινό του Παρισιού μετά την απομάκρυνσή του από τα Μπαλέτα Κίροφ το 1961 και το αίτημά του για πολιτικό άσυλο στη Γαλλία. Ως χορογράφος, ο Nureyev μπόρεσε να διατηρήσει την εξαιρετική καθαρότητα της αρχικής χορογραφίας της Petipa, όπως είχε μάθει στα Kirov, αλλά με μια νέα θεατρική και δραματική μορφή, ένα εσωτερικό κίνητρο και αξιοσημείωτες παραλλαγές, μια σύνθετη χορογραφία που αποκαλύπτει όλες τις ψυχολογικές αποχρώσεις των χαρακτήρων.

Το μπαλέτο The Sleeping Beauty με τους κορυφαίους χορευτές Polina Semionova, Timofej Andrijashenko και το Μπαλέτο της Σκάλας του Μιλάνου, που παρουσιάστηκε το 2019 είναι διαθέσιμο στο διαδικτυακό κανάλι RaiPlay.

Δείτε το μπαλέτο στο: https://www.raiplay.it/video/2020/03/La-bella-addormentata-2f2b817f-bb7e-4c34-95c7-b1777a4a7d24.html

επιστροφή στην κορυφή