Menu

Μπαλέτο: Τα εντυπωσιακά στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε για το συγκεκριμένο είδος χορού

  • Κατηγορία Νέα

Το μπαλέτο είναι ένα είδος χορού, μια κλασική μορφή σκηνικής τέχνης με πλούσια ιστορία. Κατά τη διάρκεια των αιώνων εξελίχθηκε στην μορφή που γνωρίζουμε σήμερα. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένα γεγονότα που ίσως δεν γνωρίζατε για το συγκεκριμένο είδος χορού.

Το μπαλέτο έχει ιστορία αιώνων

Το μπαλέτο ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1500 στην Ιταλία ως είδος ψυχαγωγίας για τις Αυλές των Ευγενών. Έτσι διαδόθηκε στην Γαλλία από το γάμο της Αικατερίνης των Μεδίκων της Ιταλίας με το βασιλιά Ερρίκο Β' της Γαλλίας το 1533 και έγινε δημοφιλές είδος χορού σε όλη την Ευρώπη. Αυτός είναι ο λόγος που απέκτησε ένα σύνολο από γαλλικούς και ιταλικούς όρους που αποτελούν την ορολογία του μπαλέτου.

Οι χορευτές μπαλέτου αρχικά φορούσαν μάσκες

Και όχι μόνο μάσκες. Στις πρώτες μορφές του μπαλέτου, οι χορευτές φορούσαν πολυτελή κοστούμια και οι κινήσεις ήταν πιο απλές και περιορισμένες. Το μπαλέτο προέρχεται από τις ιταλικές μεταμφιέσεις, τα παιχνίδια μιμήσεων και το Commedia dell 'arte, μια Ιταλική μορφή θεάτρου που συμμετέχουν μεταμφιεσμένοι, οι οποίοι υποδύονταν πολλούς χαρακτήρες και η κίνηση τους είχε βάση την αφήγηση μιας ιστορίας.

Τα πρώτα Μπαλέτα συνδυάστηκαν με την Όπερα

Το μπαλέτο δεν ήταν πάντα καθαρά χορός και μουσική, με την εικόνα που έχουμε γι' αυτό σήμερα. Οι πρώτες παραγωγές του μπαλέτου ήταν ένα μείγμα χορού με παραστάσεις όπερας και με το δράμα ως μέρος της βασιλικής ψυχαγωγίας. Παρόλα αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά της τέχνης του μπαλέτου που γνωρίζουμε σήμερα, βασίζονται στις κινήσεις και τα στοιχεία των παραστάσεων εκείνης της εποχής.

Το μπαλέτο αρχικά ήταν Διαδραστική Ψυχαγωγία

Τα πρώτα μπαλέτα ήταν μια διαδραστική ψυχαγωγία για τις Αυλές των Ευγενών. Οι δάσκαλοι χορού μπορούσαν να διδάξουν τους βασιλιάδες και άλλους ευγενείς, τα βήματα που θα πραγματοποιούσαν σε μια παράσταση.

Ο βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΔ' ήταν Χορευτής Μπαλέτου

Ως αφοσιωμένος προστάτης και θαυμαστής του χορού, ο βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΔ', ένας από τους πιο διάσημους βασιλείς της Γαλλίας, ίδρυσε τη Βασιλική Ακαδημία Μπαλέτου και τη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής. Ένας από τους πρώτους πατέρες του μπαλέτου, ο Jean-Baptiste Lully, έγραψε μπαλέτα για τη Γαλλική Αυλή και έδινε ρόλους στο βασιλιά, μερικές φορές και πολλαπλούς ρόλους στο ίδιο μπαλέτο. Και αν σας εκπλήσσει ότι ο βασιλιάς ήταν ένας χορευτής μπαλέτου, μπορεί να σας ενδιαφέρει να μάθετε ότι...

Οι πρώτοι χορευτές μπαλέτου ήταν όλοι άνδρες

Αν και το μπαλέτο θεωρείται στη σύγχρονη εποχή μια τέχνη περισσότερο για γυναίκες, σε πολλά μέρη της Ευρώπης μέχρι τα τέλη του 1600 στις γυναίκες δεν επιτρεπόταν να χορεύουν δημόσια. Έτσι σε μια παράσταση μπαλέτου ακόμα και τους γυναικείους ρόλους τους ερμήνευαν νέοι άνδρες χορευτές με περούκες και άλλα κοστούμια.

Η πρώτη γυναίκα χορεύτρια δεν εμφανίστηκε μέχρι το 1681, όταν η Mademoiselle De Lafontaine χόρεψε το ρόλο της Lully στο έργο Ο θρίαμβος της Αγάπης.

Οι πέντε position του Μπαλέτου είχαν σχεδιαστεί για να επιτρέπουν στους χορευτές ομοιόμορφη κατανομή του βάρους

Ενώ η δημιουργία των πέντε θέσεων postitions έχει αποδοθεί σε διαφορετικά άτομα, σε μεγάλο βαθμό έχουν κωδικοποιηθεί από τον Pierre Beauchamps στη Γαλλία κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Λουδοβίκου ΙΔ'. Ένας από τους κύριους στόχους τους είναι να βοηθούν τους χορευτές να έχουν ομοιόμορφη κατανομή του βάρους του σώματός τους από τα πόδια τους προσθέτοντας χάρη στην κίνηση τους.

Οι άνδρες χορευτές μπαλέτου μπορούν να σηκώσουν 1,5 τόνους κατά τη διάρκεια μιας παράστασης

Αυτό είναι το συνολικό βάρος που πρέπει να σηκώσουν οι άνδρες χορευτές όταν χορεύουν με μπαλαρίνες κατά τη διάρκεια ορισμένων παραστάσεων και πρέπει να τις κρατήσουν ψηλά. Γι' αυτό οι άνδρες χορευτές πρέπει να διατηρούνται σε φόρμα και να έχουν μεγάλη δύναμη στα χέρια, στα πόδια τους και στον κορμό. Πρέπει να έχει μεγάλη δύναμη στο σώμα ένας άνδρας που χορεύει μπαλέτο.

Οι μπαλαρίνες μπορεί να αλλάξουν 2-3 ζευγάρια pointe την εβδομάδα

Στον επαγγελματικό χορό συχνά φθείρονται τα παπούτσια μπαλέτου μιας μπαλαρίνας. Οι στροφές, τα άλματα του μπαλέτου γρήγορα κάνουν τις pointe να φθείρονται καθώς είναι κατασκευασμένες από μαλακά υλικά και σε ακραίες περιπτώσεις μια μπαλαρίνα μπορεί να χρειαστεί ένα νέο ζευγάρι παπούτσια μπαλέτου μετά από μόλις μία ώρα έντονης εξάσκησης στο χορό.

Οι pointe είναι χειροποίητες

Οι pointe είναι τα παπούτσια που έχουν σχεδιαστεί για το μπαλέτο για να χορεύουν οι μπαλαρίνες στις μύτες των ποδιών τους. Ακόμα και σήμερα, την εποχή της αυτοματοποίησης και της κατασκευής μηχανών, όλα τα παπούτσια pointe εξακολουθούν να δημιουργούνται στο χέρι από διάφορες εταιρείες σε όλο τον κόσμο. Για επαγγελματίες τα παπούτσια pointe μερικές φορές γίνονται κατά παραγγελία για να ταιριάζουν τέλεια στο πόδι κάθε μπαλαρίνας.

Η δημιουργία μιας Tutu χρειάζεται πολλή δουλειά και συνδυασμό υλικών

Οι χειροποίητες επαγγελματικές tutu φούστες του μπαλέτου μπορεί να χρειαστούν 60-90 ώρες εργασίας για τη δημιουργία τους και χρήση έως και 120 γιάρδες αναδιπλωμένου υλικού. Με όλη την κατασκευή και το ύφασμα, μια πλήρης αυθεντική tutu φούστα μπορεί να κοστίσει περίπου 1.500 δολάρια γεγονός που την καθιστά συχνά μια υψηλή δαπάνη για μια μεγάλη εταιρεία μπαλέτου.

Οι Πρίμα Μπαλαρίνες μπορούν να κάνουν πολλές περιστροφές

Η Πρίμα Μπαλαρίνα είναι σε θέση να ολοκληρώσει 32 στροφές γνωστές ως Fouette στο ίδιο σημείο. Κάποιες αναφορές κάνουν λόγο για ρεκόρ πάνω από 100 συνεχόμενων περιστροφών από χορευτές. Όταν μια μπαλαρίνα περιστρέφεται τόσες πολλές φορές στο ίδιο σημείο τα παπούτσια pointe δημιουργούν τόση τριβή ώστε να μπορούν να ζεσταθούν με τη αφή. Μετά από αυτό, το παπούτσι θεωρείται ότι έχει φθαρεί και πρέπει να αντικατασταθεί για τον επόμενο χορό.

Ο ρόλος της οπτικής εστίασης στο Blue Light

Κατά τη διάρκεια των πολύπλοκων στροφών είναι χρήσιμο να έχουμε ένα σταθερό σημείο για να επικεντρώσουμε σε αυτό. Αυτό αναφέρεται ως “spotting”. Σε κάποιες αίθουσες που χρησιμοποιούνται για το μπαλέτο, ένα μπλε φως είναι τοποθετημένο στο πίσω μέρος της αίθουσας πίσω από το κοινό. Ο σκοπός του είναι να λειτουργήσει ως σημείο εστίασης για τους χορευτές ώστε να προσηλώνουν το βλέμμα τους σε αυτό όταν κάνουν fouette, πιρουέτες και άλλες στροφές. Το σημείο τους επιτρέπει να διατηρούν τον προσανατολισμό για το που είναι το μπροστινό μέρος της σκηνής και να τους βοηθήσει να κρατήσουν την ισορροπία τους.

Πηγή: balletboard.com

επιστροφή στην κορυφή