Menu

Μπαλέτο ΕΛΣ: Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ίγκορ Στραβίνσκι σε online προβολή στις 21 Μαΐου

Η Εθνική Λυρική Σκηνή στο πλαίσιο του πρώτου Διαδικτυακού Φεστιβάλ με τίτλο ΕΞΟΔΟΣ: ΑΝΟΙΞΗ, σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη, παρουσιάζει μέσω social media από τις 17 Μαΐου έως και τις 8 Ιουνίου 2020, έντεκα νέες βίντεο-παραστάσεις μουσικής, όπερας, οπερέτας, μουσικού θεάτρου. Έτσι την Πέμπτη 21 Μαΐου 2020 στις 20:00 μ.μ. θα προβληθεί online το έργο "Η ιεροτελεστία της άνοιξης" του Ίγκορ Στραβίνσκι σε χορογραφία Δάφνι Κόκκινου με το Μπαλέτο της ΕΛΣ. Το έργο θα είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο έως και 28 Μαΐου στις σελίδες της Εθνικής Λυρικής Σκηνή και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε facebook και Youtube.

Η "Ιεροτελεστία της Άνοιξης" του Ίγκορ Στραβίνσκι αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα στην ιστορία του χορού. Παρουσιάστηκε πρώτη φορά στις 29 Μαΐου 1913 στο Θέατρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι από τα Ρώσικα Μπαλέτο του Σεργκέι Ντιάγκιλεφ σε χορογραφία Βάσλαφ Νιζίνσκι και σκηνικά και κοστούμια του Νικολάι Ρέριχ. Οι νέοι ήχοι του Στραβίνσκι ήχησαν ιδιαίτερα επιθετικοί στα αυτιά του συντηρητικού κοινού της εποχής, επηρέασαν όμως βαθύτατα τους συνθέτες της εποχής.

O σπουδαίος Έλληνας χορευτής της Πίνας Μπάους, Δάφνις Κόκκινος συνεργάστηκε για πρώτη φορά με το Μπαλέτο της ΕΛΣ και χορογράφησε, επίσης για πρώτη φορά, την Ιεροτελεστία της άνοιξης, ένα από τα έργα που συνδέθηκαν μοναδικά με την Πίνα Μπάους. Η χορογραφία παρουσιάστηκε τον Απρίλιο του 2019 σε παγκόσμια πρώτη από την Εθνική Λυρική Σκηνή στο πλαίσιο της παραγωγής "Από τη Ρωσία με αγάπη". Ο Δάφνις Κόκκινος οδήγησε το Μπαλέτο της ΕΛΣ σε μια εσωτερική ερμηνεία υψηλής έντασης και έφερε στη σκηνή στοιχεία της χορογραφικής γλώσσας της Πίνας Μπάους μαζί με μια ολοκαίνουρια δική του γραφή πλημμυρισμένη από ευαισθησία.

Η παράσταση μαγνητοσκοπήθηκε στις 10 Απριλίου 2019 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος στο ΚΠΙΣΝ.

Δείτε παρακάτω τη σχετική ανάρτηση από την επίσημη σελίδα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο facebook

Πολυμέσα

επιστροφή στην κορυφή