Menu

Οδύσσεια: Η συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής με την Κρατική Όπερα του Αμβούργου σε online προβολή

  • Κατηγορία Νέα

Το Μέγαρο Μουσικής στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου των διαδικτυακών προβολών με παραστάσεις που αγαπήθηκαν από χιλιάδες θεατές, παρουσιάζει το έργο Οδύσσεια. Η μεγάλη συμπαραγωγή του Μεγάρου με την Κρατική Όπερα του Αμβούργου σε χορογραφία και σκηνοθεσία Τζον Νοϋμάγερ, σε μουσική Γιώργου Κουρουπού, σε σκηνικά και κοστούμια Γιάννη Κόκκου παρουσιάζεται online την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020 στις 21:00 μ.μ. στην ψηφιακή σκηνή του Μεγάρου. 

Τον Νοέμβριο του 1995, τρεις κορυφαίοι δημιουργοί του καιρού μας με διεθνή πορεία, ο χορογράφος Τζον Νοϋμάγερ, ο συνθέτης Γιώργος Κουρουπός και ο σκηνογράφος–ενδυματολόγος Γιάννης Κόκκος μοιράστηκαν το ίδιο καλλιτεχνικό όραμα που δεν ήταν άλλο από την παρουσίαση της «Οδύσσειας» μέσα από μια σύγχρονη ματιά. Όπως είχε δηλώσει ο Αμερικανός μετρ του χορού Τζον Νοϋμάγερ, λίγο πριν την παγκόσμια πρεμιέρα του έργου στο Μέγαρο, «για να αντιμετωπίσεις αυτό τον πολιτιστικό θησαυρό χρειάζεται να διαθέτεις τόλμη και προσωπικά κίνητρα».

Το Μεγαρο Μουσικής Αθηνών έφερε σε πέρας το δύσκολο εγχείρημα της παρουσίασης της χορευτικής εκδοχής του ομηρικού έπους, ενώνοντας τις δυνάμεις του με την περίφημη Κρατική Όπερα του Αμβούργου και το Μπαλέτο της. Από τη σπουδαία αυτή σύμπραξη προέκυψε μια πολυπρόσωπη συμπαραγωγή υψηλών αξιώσεων που μάγεψε κοινό και κριτικούς, ταξίδεψε στο εξωτερικό και απέσπασε διεθνείς διακρίσεις, όπως το βραβείο Benois de la danse που απονεμήθηκε στον Γιώργο Κουρουπό για τη μουσική της παράστασης, έναν χρόνο (1996) μετά την πρεμιέρα του έργου στην Αθήνα.

Την παρτιτούρα του διακεκριμένου συνθέτη ερμήνευσε με ξεχωριστή ευαισθησία η Καμεράτα υπό τον φιλανδό μαέστρο Μάρκους Λέτινεν, η οποία ενισχύθηκε από σύνολο μουσικών και συνεργάστηκε με δύο εξαίρετους σολίστ, τον τρομπετίστα Σωκράτη Άνθη και τον βαρύτονο Τάση Χριστογιαννόπουλο. Στην ηχογράφηση της μουσικής συνεργάστηκαν οι ηθοποιοί Λυδία Κονιόρδου, Σαβίνα Γιαννάτου, Τάσος Αποστόλου, Δημήτρης Κουτρουβιδέας, Γιώργος Πασάκος, Πέτρος Πετράκης και Βαγγέλης Ρόκκος καθώς και η Χορωδία Fons Musicalis υπό τη διεύθυνση του Κωστή Κωνσταντάρα. 

Αναφερόμενος στη σκηνογραφική του προσέγγιση για την «Οδύσσεια», ο διάσημος Γιάννης Κόκκος που ζει στο Παρίσι και έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα στο χώρο του θεάτρου και της όπερας, γράφει σε κείμενό του για την παράσταση: «[Η “Οδύσσεια” είναι] ένα εσωτερικό ταξίδι, όπου ανακατεύονται στοιχεία παρμένα από την πολλαπλότητα των πολιτισμών, για να δοθεί μεγαλείο στην κινούμενη ανθρώπινη μορφή, μέσα σε έναν χώρο που καταλύει το χρόνο. Στο όραμα του Νοϋμάγερ προσπαθώ να απαντήσω με εικόνες, με άλλα οράματα…».

Δείτε την παράσταση Οδύσσεια με το Μπαλέτο της Κρατικής Όπερας του Αμβούργου στο: http://www.megarononline.gr/events/odyssey/

επιστροφή στην κορυφή