Menu

Δάφνις Κόκκινος: Ο διεθνούς φήμης χορευτής αναλαμβάνει τη θέση του διευθυντή της ΚΣΟΤ

  • Κατηγορία Νέα

Ο σπουδαίος χορευτής και βασικό στέλεχος της ομάδας του θεάτρου Tanztheater Wuppertal της Πίνα Μπάους, Δάφνις Κόκκινος, διορίστηκε στη θέση του διευθυντή της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης (ΚΣΟΤ). Η προκάτοχός του, Βίκυ Μαραγκοπούλου, της οποίας η θητεία έληξε στις 3 Ιουλίου 2020, είχε υποβάλλει την παραίτησή της για προσωπικούς λόγους.

Ο Δάφνις Κόκκινος "είναι μια πολύ καλή μεταγραφή από το εξωτερικό και δείχνει ότι υπάρχουν Έλληνες που αγαπούν τον ελληνικό πολιτισμό" είπε η υπουργός Πολιτισμού κ. Μενδώνη σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Δάφνις Κόκκινος γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Όταν ήταν 15 χρονών, πήγε σε μία σχολή μπαλέτου στο Ηράκλειο, όπου ήταν το μοναδικό αγόρι και εργαζόταν σκληρά. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο χορό και το θέατρο στο Θέατρο Νέων Κρήτης και στην Ελληνοαμερικανική Ένωση και αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Από το 1989 έως το 1992 χόρευε για το Folkwang Tanzstudio, υπό τη διεύθυνση της Pina Bausch. Είναι από το 1993 χορευτής του Tanztheater Wuppertal Pina Bausch. Ήταν βοηθός της Pina Bausch από το 2002 μέχρι το θάνατό της το 2009 και εργάζεται ως χορευτής και σκηνοθέτης πρόβας για το Tanztheater Wuppertal Pina Bausch. 

Ως χορευτής του Tanztheater Wuppertal Pina Bausch έχει συμμετάσχει σε πολλά έργα, όπως Iphigenie auf Tauris, Le sacre du printemps, Blaubart, Komm tanz mit mir, Kontakthof, Arien, Keuschheitslegende, 1980, Bandoneon, Nelken, Auf dem Gebirge hat man ein Geschrei gehört, Two Cigarettes in the dark, Viktor, Ahnen, Palermo Palermo, Tanzabend II, Das Stück mit dem Schiff, Nefes, Masurka Fogo, Vollmond, Sweet Mamboo, Ten Chi, Fensterputzer, Danzon κ.λπ.

Επιπλέον, συμμετείχε ως ερμηνευτής στην ταινία του Pedro Almοdovar "Hable con Ella" και του Wim Wender "Pina", ενώ χορογράφησε την τουρκική ταινία χορευτής Zenne.

Δραστηριοποιείται διεθνώς ως δάσκαλος χορού και έχει διευθύνει workshops σε Ελλάδα, Τουρκία, Κορέα, Ιταλία, Σουηδία και Χιλή. 

Ο τίτλος του πρώτου σόλο έργου του Addio Addio Amore -Ένα κομμάτι για την Pina, είναι αφιερωμένος στην Pina Bausch. Χορογράφησε το έργο Lamento για την Επαγγελματική Σχολή Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Το τελευταίο του έργο είναι η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Στραβίνσκι για το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

επιστροφή στην κορυφή