Menu

Πέντε ενδιαφέροντα γεγονότα για το κλασικό μπαλέτο Ωραία Κοιμωμένη του Τσαϊκόφσκι

Παρότι έχουν περάσει 130 χρόνια από την πρώτη παρουσίαση της, "Η Ωραία Κοιμωμένη" συνεχίζει να είναι ένα από τα διασημότερα μπαλέτα του κόσμου. Η προέλευση του έργου είναι άγνωστη καθώς μεταφέρθηκε προφορικά στις χιλιετίες και δεν εκδόθηκε μέχρι το 17ο αιώνα. Η μουσική του Τσαϊκόφσκι είναι από τις πιο αγαπημένες ακόμα και όταν χρησιμοποιήθηκε στην ταινία της Disney, η οποία ήταν βασισμένη στο διάσημο παραμύθι. Η χορογραφία είναι απαιτητική από άποψη τεχνικής αλλά και εντυπωσιακή. Το Rose Adagio που η πριγκίπισσα Aurore χορεύει στην 1η Πράξη θεωρείται ένα από τα πιο δύσκολα adagios από οποιαδήποτε μπαλέτο.

Για το μπαλέτο Η Ωραία Κοιμωμένη υπάρχουν πέντε ενδιαφέροντα γεγονότα που ίσως δεν γνωρίζατε

Το μπαλέτο Η Ωραία Κοιμωμένη βασίστηκε στην ιστορία του Σαρλ Περώ (Charles Perrault) του 1697, "The Sleeping Beauty in the Wood". Ο Τσαϊκόφσκι έγραψε τη μουσική και ο μακροχρόνιος συνεργάτης του Μαριούς Πετιπά δημιούργησε τη χορογραφία. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο Mariinsky στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας στις 15 Ιανουαρίου 1890.

Η πρεμιέρα της Ωραίας Κοιμωμένης δέχτηκε περισσότερες θετικές κριτικές σε σύγκριση με τη Λίμνη των Κύκνων, το πρώτο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι. Ωστόσο, δεν σημείωσε μεγάλη επιτυχία από την αρχή. Μετά το θάνατο του Τσαϊκόφσκι το 1893, το μπαλέτο απέκτησε μεγαλύτερη φήμη και παρουσιάστηκε 200 φορές μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

Η Ωραία Κοιμωμένη ήταν το μεγαλύτερο σε διάρκεια μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι. Συμπεριλαμβανομένων των διαλειμμάτων, χρονομετρήθηκε σε σχεδόν τέσσερις ώρες! Σήμερα, οι θίασοι μπαλέτου σε όλο τον κόσμο επεξεργάζονται το έργο και δημιουργούν τις δικές τους παραγωγές. Η παραγωγή του Adam Sklute για το Ballet West έχει διάρκεια περίπου 2 ώρες και 20 λεπτά, συμπεριλαμβανομένου ενός διαλείμματος 20 λεπτών.

Καθώς ακούτε τη μουσική του Τσαϊκόφσκι, θα παρατηρήσετε δύο μουσικά θέματα που αντιπροσωπεύουν το καλό (Lilac Fairy) και το κακό (Carabosse). Επαναλαμβάνονται κάθε φορά που ο αντίστοιχος χαρακτήρας βρίσκεται στη σκηνή. Μουσικά, αυτή η πληροφορία ονομάζεται "leitmotif" και βοηθά στην εξέλιξη της πλοκής.

Η πρεμιέρα της παράστασης Η Ωραία Κοιμωμένη πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Mariinsky της Αγίας Πετρούπολης το 1890. Το έργο έγινε ένα από τα διασημότερα μπαλέτα του κλασικού ρεπερτορίου. To 2017 το πρόγραμμα μπαλέτου του Ballet West σηματοδοτήθηκε από την 80η επέτειο της πρώτης παρουσίασης της Ωραίας Κοιμωμένης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το πρώτο πλήρες μπαλέτο Sleeping Beauty ανέβηκε από την Catherine Littlefield και παρουσιάστηκε από το Μπαλέτο της Φιλαδέλφεια στις 12 Φεβρουαρίου 1937, σχεδόν 50 χρόνια μετά την πρεμιέρα στη Ρωσία.

Πηγή: balletwest.org

επιστροφή στην κορυφή