Menu

Boléro: Η ιστορία του διάσημου έργου και οι χορευτές που άφησαν εποχή

Ένα από τα έργα που έχουν αφήσει εποχή στην ιστορία του χορού είναι αναμφισβήτητα το Μπολερό σε μουσική Maurice Ravel (Μωρίς Ραβέλ) και σε χορογραφία Maurice Béjart (Μωρίς Μπεζάρ). To Boléro αρχικά δημιουργήθηκε για την Ρωσίδα μπαλαρίνα και ηθοποιό, Ida Rubinstein (Ίντα Ρουμπινστάιν) και παρουσιάστηκε σε πρεμιέρα το 1928. Αποτελεί την πιο διάσημη σύνθεση του διάσημου συνθέτη Maurice Ravel. 

Πριν το Μπολερό, ο Μωρίς Ραβέλ είχε συνθέσει έργα για μπαλέτα μεγάλης κλίμακας όπως Daphnis et Chloé για τα Ρώσικα Μπαλέτα του Σεργκέι Ντιάγκιλεφ, σουίτες για μπαλέτα και άλλα όπως το La Valse. Εκτός από τη μουσική για χορευτικές παραστάσεις, ο Ραβέλ ενδιαφέρθηκε να συνθέσει μουσική για ανανεωμένα έργα χορού, από τις προγενέστερες επιτυχίες του, όπως Menuet (Μενουέτο) του 1895 και Pavane (Παβάνα) του 1899, έως πιο ώριμα έργα του, όπως το Le Tombeau de Couperin, το οποίο έχει τη μορφή μιας σουίτας χορού.

Το Μπολερό ήταν αποτέλεσμα της ενασχόλησης του Ραβέλ με την αναδιαμόρφωση και την εφεύρεση νέων χορευτικών κινήσεων. Επίσης ήταν ένα από τα τελευταία έργα που συνέθεσε πριν αποσυρθεί λόγω της ασθένειάς του. Δύο κοντσέρτα για πιάνο και ο κύκλος τραγουδιών Don Quichotte à Dulcinée ήταν οι μόνες ολοκληρωμένες συνθέσεις που δημιούργησε ο Ραβέλ μετά το Μπολερό.

Το έργο σημείωσε μεγάλη επιτυχία όταν έκανε πρεμιέρα στην Όπερα του Παρισιού στις 22 Νοεμβρίου 1928, με χορογραφία του Bronislava Nijinska και σκηνικά και σενάριο από τον Alexandre Benois. Την ορχήστρα της Όπερας διηύθυνε ο Walther Straram. Η πρώτη ηχογράφηση του έργου έγινε στις 8 Ιανουαρίου 1930. Είναι ένα μπαλέτο με ομοιόμορφη κίνηση λόγω της μελωδίας, της αρμονίας και του ρυθμού του. Έχει σταθερό ρυθμό με συνεχώς αυξανόμενη ένταση.

Το αριστουργηματικό ομώνυμο μπαλέτο του Μωρίς Μπεζάρ δημιουργήθηκε το 1960 για την μπαλαρίνα Duška Sifnios. Παρουσιάστηκε σε πρεμιέρα στις 10 Ιανουαρίου 1961 στο Théâtre Royal de la Monnaie στις Βρυξέλλες. Στο πλαίσιο της χορογραφίας ένας χορευτής (άνδρας ή γυναίκα)χορεύει στο κέντρο της σκηνής σε ένα κυκλικό ταμπλό και γύρω του ακολουθούν τον ρυθμό μια ομάδα από άνδρες χορευτές. Μεταξύ των κορυφαίων χορευτών που άφησαν εποχή χορεύοντας το Μπολερό είναι οι Sylvie Guillem, Grazia Galante, Maya Plisetskaya, Angele Albrecht, Roberto Bolle και άλλοι σπουδαίοι χορευτές.

Οι σπουδαίοι καλλιτέχνες που άφησαν το δικό τους στίγμα στην ιστορία του μπαλέτου χορεύοντας στο Μπολερό του Μωρίς Μπεζάρ

Jorge Donn (Χόρχε Ντονν) 

Ο Χόρχε Ντονν ήταν ένας σπουδαίος χορευτής, το όνομα και η καριέρα του οποίου συνδέθηκε στενά με τα Μπαλέτα Μπεζάρ του 20ου αιώνα. Ήταν ο πρώτος άνδρας χορευτής που χόρεψε στο κόκκινο τραπέζι περιτριγυρισμένος από άνδρες χορευτές εντυπωσιάζοντας με το ταλέντο του. Είχε ένα έμφυτο ταλέντο στο χορό λόγω και της καταγωγής του από την Αργεντινή. Το ταλέντο του και η ικανότητά του να μαγνητίζει τους θεατές τον κατέστησαν ιδανικό χορευτή για το Μπολερό. 

Maya Plisetskaya (Μάγια Πλισέτσκαγια)

Η διάσημη μπαλαρίνα των Μπαλέτων Μπολσόι όταν ήταν 50 ετών ταξίδεψε στις Βρυξέλλες για να συναντήσει τον Μωρίς Μπεζάρ. Ήθελε να ανακαλύψει ένα νέο στυλ χορού και είχε γοητευτεί από το Μπολερό. Το έργο αυτό σηματοδότησε μια νέα εποχή στην καριέρα της. Το χόρεψε σε όλο τον κόσμο αλλά και με το Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού και η ερμηνεία της ήταν καθηλωτική. Ήταν μια σπουδαία προσωπικότητα της τέχνης που ξεχώριζε στη σκηνή και αυτό φάνηκε και από την ερμηνεία της στο Μπολερό σύμφωνα με τον Μωρίς Μπεζάρ.

Sylvie Guillem (Συλβί Γκιλέμ)

Η κορυφαία Γαλλίδα μπαλαρίνα με τις υπέροχες γραμμές και την απαράμιλλη τεχνική της ανέβασε την ερμηνεία της χορογραφίας του Μωρίς Μπεζάρ σε ένα εκπληκτικό επίπεδο τελειότητας. Έχει χορέψει το Μπολερό περισσότερες από εκατό φορές, με το Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού λιγότερο, με το Μπαλέτο Béjart της Λωζάνης αλλά κυρίως με το Μπαλέτο του Τόκιο. Με αυτό το έργο αποχαιρέτησε το κοινό ακολουθώντας την απόφαση της να σταματήσει την καριέρα της στο χορό στις 31 Δεκεμβρίου 2015. Είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα της καριέρας της.

Nicolas Le Riche (Νικολά λε Ρις)

Ο διάσημος Γάλλος χορευτής του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού χόρεψε το Μπολερό για πρώτη φορά το 2006 στη σκηνή της Όπερας της Βαστίλης. Ο Nicolas Le Riche καθήλωσε το κοινό με την ερμηνεία του καθώς η τεχνική του έχει χαρακτηριστικά της γαλλικής σχολής. Όπως και η Sylvie Guillem αλλά νωρίτερα από εκείνη, ο σπουδαίος χορευτής αποχαιρέτησε τη σκηνή με το Μπολερό στις 9 Ιουλίου 2014 στο Palais Garnier. Σίγουρα η ερμηνεία του Nicolas Le Riche στο Μπολερό είναι από τις πιο χαρακτηριστικές και εντυπωσιακές. 

Πηγές: wikipedia.org, bejart.ch, dansesaveclaplume.com

επιστροφή στην κορυφή