Menu

Agrippina Vaganova: H ιδιοφυΐα του μπαλέτου

H Agrippina Yakovlevna Vaganova (26 Ιουνίου 1879 - 5 Νοεμβρίου 1951) ήταν μία Ρωσίδα καθηγήτρια μπαλέτου, η οποία ανέπτυξε τη μέθοδο Vaganova - την τεχνική που προέρχεται από μεθόδους διδασκαλίας της παλαιάς Σχολής του Αυτοκρατορικού Μπαλέτου (ImperialBalletSchool) (σήμερα είναι η Ακαδημία Ρωσικού Μπαλέτου Vaganova) υπό τη διδασκαλία του Maître de Premier Ballet Marius Petipa από το μέσα έως τα τέλη του 19ου αιώνα και ως επί το πλείστον σε όλη τη δεκαετία του 1880 και του 1890. Η Vaganova ήταν εκείνη που τελειοποίησε και ανέπτυξε αυτή τη μορφή διδασκαλίας της τέχνης του κλασικού μπαλέτου σε ένα λειτουργικό πρόγραμμα σπουδών. Οι Βασικές Αρχές του Κλασικού Χορού (1934) που θεμελίωσε παραμένουν ένα πρότυπο εγχειρίδιο για τη διδασκαλία της τεχνικής του μπαλέτου. Η τεχνική της είναι μία από τις πιο δημοφιλείς τεχνικές διδασκαλίας κλασικού μπαλέτου σήμερα.

Ολόκληρη η ζωή της Vaganova συνδέθηκε με το Αυτοκρατορικό Μπαλέτο (Imperial Ballet που αργότερα έγινε το Μπαλέτο Kirov) του Θεάτρου Mariinsky στην Αγία Πετρούπολη. Έγινε δεκτή στο Imperial Ballet School το 1888, στο μεγάλο ίδρυμα κλασικού χορού που ιδρύθηκε από την Άννα της Ρωσίας και χρηματοδοτήθηκε από τους τσάρους. Αποφοίτησε από την Classe de Perfection (Τάξη Τελειοποίησης) της πρώην Πρίμα Μπαλαρίνας Eugeniia Sokolova (επίσης εκπαιδεύτηκε από τους Ekaterina Vazem, Enrico Cecchetti, Christian Johansson, Nikolai Legat και Pavel Gerdt).

Το μπαλέτο δυσκόλεψε τη Vaganova κατά τα πρώτα της χρόνια ως φοιτήτρια, αλλά σιγά-σιγά μετά από τις επίμονες προσπάθειες και την ισχυρή της θέληση κατάφερε να ενταχθεί στο ένδοξο Αυτοκρατορικό Μπαλέτο μετά την αποφοίτησή της. Μέχρι τη στιγμή που προήχθη στο επίπεδο των σολίστ χορευτών, οι λάτρεις του μπαλέτου στην Αγία Πετρούπολη την είχαν ξεχωρίσει για τη μεγαλοπρέπεια των variations της, την απεριόριστη δεξιοτεχνία της και το υψηλό επίπεδο της τεχνικής της.

Ο μεγάλος Maestro Petipa υποστήριξε την Vaganova ως χορεύτρια - οποιαδήποτε αναφορά για εμφανίσεις της στο ημερολόγιό του συνήθως συνοδευόταν από το χαρακτηρισμό «φοβερό» ή «φοβερή». Το 1915 ο Ballet Master Nikolai Legat ανέθεσε στην Vaganova το ρόλο της Goddess Niriti στην αναβίωση του μεγάλου μπαλέτου «The Talisman» του 1889. Η ερμηνεία της Vaganova ήταν μια μεγάλη επιτυχία με συνέπεια να κερδίσει την προαγωγή της στο επίπεδο της Prima. Παρ 'όλα αυτά, επέλεξε να αποσυρθεί ένα χρόνο αργότερα για να επικεντρωθεί στη διδασκαλία.

Το 1916 η Vaganova άρχισε να διδάσκει στο khortekhnikum. Παρά το γεγονός ότι είχε μια αξιοσέβαστη καριέρα ως χορεύτρια, η ηγετική θέση της στη διδασκαλία κλασικού χορού ήταν εκείνη που της έδωσε μία από τις πιο αξιοσέβαστες θέσεις στην ιστορία του μπαλέτου. Οι προσπάθειες της να αποκρυπτογραφήσει την τεχνική του μπαλέτου της είχαν διδάξει πολλά. Έτσι οι μαθητές που δίδαξε έγιναν θρύλοι του χορού.

Μετά την Επανάσταση του 1917, το μέλλον του μπαλέτου στη Ρωσία φαινόταν δυσοίωνο λόγω της επικράτησης της παράδοσης του δικαστηρίου για ψυχαγωγία. Η Vaganova «πάλεψε με νύχια και με δόντια», όπως η ίδια ανέφερε, προκειμένου να διατηρήσει την κληρονομιά του Marius Petipa και το Imperial Ballet. Το 1934 διορίστηκε διευθύντρια του khortekhnikum, της σχολής που σήμερα φέρει το όνομά της: Vaganova Ballet Academy (Ακαδημία Μπαλέτου Vaganova). Πρόκειται για τη σχολή κλασικού μπαλέτου που προετοιμάζει τους χορευτές για το Μπαλέτο Kirov.

Μεταξύ των λαμπρών αστεριών του μπαλέτου που δίδαξε η Vaganova ήταν οι Σοβιετικές μπαλαρίνες Natalia Dudinskaya, Marina Semenova, Galina Ulanova, Olga Lepeshinskaya και Maya Plisetskaya. Η διδασκαλία της συνδύασε το κομψό, εκλεπτυσμένο στυλ του Imperial Ballet, το οποίο η Vaganova είχε διδαχθεί από τον Enrico Cecchetti, με τον πιο έντονο χορό που αναπτύχθηκε στην Σοβιετική Ένωση. Το 1933 ανέβασε και χορογράφησε την περίφημη εκδοχή του μπαλέτου «Swan Lake» με την Galina Ulanova ως Odette-Odile.

Διάσημοι απόφοιτοι της Vaganova Ballet Academy μεταξύ πολλών άλλων είναι οι: Ninel Kurgapkina, Rudolf Nureyev, Valery Panov, Irina Kolpakova, Mikhail Baryshnikov, Natalia Makarova, Yuri Soloviev, Varvara P. Mey, Galina Mezentseva, Altynai Asylmuratova, Ulyana Lopatkina, Diana Vishneva, Olga Esina και Svetlana Zakharova.

Σχετικά Links

http://www.kino-teatr.ru/teatr/activist/292490/bio/

http://vaganovaacademy.com/

http://www.ballerinagallery.com/vaganova.htm

http://www.proza.ru/2011/04/24/1502

 

Πηγή πληροφοριών: Wikipedia.org

Πηγή εικόνας: subscribe.ru

επιστροφή στην κορυφή