Menu

Lucia Lacarra: Ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια του 21ου αιώνα

Η Lucia Lacarra είναι διάσημη Πρίμα Μπαλαρίνα και Κορυφαία Χορεύτρια του Κρατικού Μπαλέτου της Βαυαρίας [Bayerisches Staatsballett (Bavarian State Ballet στο Μόναχο)]. 

Η Lucia Lacarra γεννήθηκε στο San Sebastián της Ισπανίας και από πολύ μικρή ηλικία ήξερε ότι γεννήθηκε για να είναι μπαλαρίνα. Κάθε φορά που έβλεπε σχετικές φωτογραφίες στη σχολή μπαλέτου (χρηματοδοτούμενη από την Grace Kelly) στο Μόντε Κάρλο, προβληματιζόταν γιατί ακόμα δεν είχε την ευκαιρία να ασχοληθεί επαγγελματικά με το μπαλέτο. Μόνο όταν άνοιξε στη μικρή Βασκική πόλη που ζούσε ένα στούντιο χορού κατάφερε να ξεκινήσει μαθήματα μπαλέτου. Τότε ήταν 10 ετών. Σύντομα πήγε να παρακολουθήσει ένα καλοκαιρινό μάθημα που οργάνωσε η Rosella Hightower. Τότε συνέστησαν στη μητέρα της Lucia να υποστηρίξει το προφανές ταλέντο της κόρης της. Έτσι την έστειλε στο Σαν Σεμπαστιάν στον Mentxu Medel, ο οποίος εργάστηκε με την Lucia για τρία χρόνια προετοιμάζοντας τη για την οντισιόν που θα γινόταν στη σχολή Victor Ullate στη Μαδρίτη. Ήδη από το δεύτερο έτος της εκεί της προσφέρθηκε μια σύμβαση με το Ballet de Victor Ullate. Ήταν μόλις 15 ετών, όταν χόρεψε το «Allegro Brillante» του Balanchine. Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων σεζόν χόρεψε στα ακόλουθα μπαλέτα: «Concerto Barocco», «Les Sylphides» του Fokine του Συλφίδες, τέσσερα έργα του Hans van Manen, «Before Nightfall» του Nils Christe, τέσσερα κομμάτια του μέντορα της Ullate.

Το 1994 εντάχθηκε στα Ballets de Marseille του Roland Petit ως κορυφαία χορεύτρια. Ο Petit αμέσως την ξεχώρισε για να χορέψει το ρόλο της Esmeralda με παρτενέρ τον Patrick Dupont στο μπαλέτο «Notre Dame de Paris» (Η Παναγία των Παρισίων). Μέσα σε τρία χρόνια χόρεψε τους πρωταγωνιστικούς ρόλους σε επτά μπαλέτα του Roland Petit, τέσσερα από τα οποία δημιουργήθηκαν για εκείνη. Μεταξύ των αξιοσημείωτων ρόλων που χόρεψε είναι ο ρόλος της Angélique στο μπαλέτο «Le Guépard» με παρτενέρ τον Nicolas Le Riche, αλλά και εκείνος στο φημισμένο μπαλέτο «Le Jeune homme et la Mort». Αργότερα προσεγγίζοντας το κλασικό στυλ στο χορό αποφάσισε να ενταχθεί στο San Francisco Ballet. Υπό τη διεύθυνση του Helgi Tomasson θα μπορούσε να χορέψει για πρώτη φορά στα μπαλέτα: «Giselle», «Swan Lake», «The Sleeping Beauty», δηλαδή σε ορισμένους από τους βασικότερους κλασικούς ρόλους που πρέπει περιλαμβάνονται στο ρεπερτόριο μιας νεαρής μπαλαρίνας. Τα έργα «The Cage», «In the Night»  και «Dances at a Gathering» του Jerome Robbins, έγιναν μέρος του ρεπερτορίου της, όπως και έξι μπαλέτα του Balanchine ( «Serenade»,  «Jewels» κ.α.), το «Grand Pas Classique» του Victor Gsovsky, τρία μπαλέτα του Helgi Tomasson, το «The Invitation» του MacMillian, το «Black Cake» του van Manen, το «Without Words» του Nacho Duato, το «L'Arlésienne» του Roland Petit και ο ρόλος «Desdemona» στη σύγχρονη παραγωγήτου έργου «Othello» από τον Lar Lubovitch.

Τη σεζόν 2002/2003 η Lucia Lacarra έγινε μέλος του Κρατικού Μπαλέτου της Βαυαρίας επιστρέφοντας προς τους κορυφαίους Ευρωπαίους χορογράφους.  Κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών στο Μόναχο χόρεψε τους διάσημους ρόλους Raymonda, Tatjana και Odette / Odile καθώς και το τρίτο pas de deux του μπαλέτου «In the Night», με παρτενέρ τον επίσης κορυφαίο χορευτή της εταιρείας Cyril Pierre. Η Lucia Lacarra μαζί με τον Cyril Pierre χόρεψαν ως προσκεκλημένοι κορυφαίοι καλλιτέχνες σε πολλά μεγάλα θέατρα σε όλο τον κόσμο. Επίσης η Lacarra χόρεψε στο έργο «Portrait» του John Neumeier, στο «Jupiter Symphony» και στο «Blue Garden». Το φθινόπωρο του 2003 χόρεψε το ρόλο της «Louise» στο μπαλέτο «The Nutcracker» σε παραγωγή του John Neumeier, το ρόλο της «Titania/Hippolyta» στο έργο «A Midsummer Night's Dream» καθώς και τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην νέα παραγωγή από τον Ivan Liška του μπαλέτου «The Sleeping Beauty».

Η Lucia Lacarra βραβεύτηκε με το Prix Nijinsky στο Μόντε Κάρλο τον Δεκέμβριο του 2002. Τον Απρίλιο του επόμενου έτους κέρδισε το διεθνούς εμβέλειας βραβείο χορού Prix Benois de la Danse στη Μόσχα. Τα έτη 2004 και 2005 ήταν υποψήφια για το Merkur Theaterpreis στο Μόναχο. Το Νοέμβριο του 2005 τιμήθηκε με το Ισπανικό βραβείο Premio Nacional de Danza 2005, ένα από τα σημαντικότερα βραβεία που απονέμει η Ισπανική κυβέρνηση στο εξωτερικό. Το 2007 ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης και πολιτιστική αγγελιοφόρος στην πατρίδα της το San Sebastián. Το 2008 της απονεμήθηκε ο τιμητικός τίτλος «Kammertänzerin» από το Υπουργείο Πολιτισμού της Βαυαρίας.  

Τον Απρίλιο του 2013 η Lacarra κέρδισε το Πρώτο Βραβείο (Grand Prix) στο ΧΙΙ Διεθνές Φεστιβάλ Μπαλέτου DANCE OPEN που έλαβε χώρα στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. 

Σχετικά Links:

http://www.ballerinagallery.com/lacarra.htm

http://www.danceopen.com/en/award/prizewinners

http://www.spainisculture.com/en/artistas_creadores/lucia_lacarra.html

 

Πηγή πληροφοριών: bayerische.staatsoper.de

Πηγή εικόναςkultur-vollzug.de

επιστροφή στην κορυφή