Menu

Irma Nioradze: Μια δυναμική μπαλαρίνα με μεγάλη αντοχή και εξαιρετική δεξιοτεχνία

H Irma Nioradze είναι μια διεθνούς φήμης μπαλαρίνα και Κορυφαία Χορεύτρια του Μπαλέτου Mariinsky (πρώην Kirov Ballet) της Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία.

Η Nioradze γεννήθηκε στην Τιφλίδα της Γεωργίας στις 15 Ιουνίου 1969. Το 1987 αποφοίτησε από τη Χορογραφική Σχολή της Τιφλίδας (Tbilisi Choreographic School) όπου μαθήτευσε με καθηγητές τους: Serafima Vekua και Vakhtang Chabukiani. Το διάστημα 1987-1988 έλαβε εκπαίδευση μπαλέτου στη Χορογραφική Σχολή της Αγίας Πετρούπολης (Saint Petersburg Choreographic School) που αργότερα μετονομάστηκε και είναι γνωστή μέχρι σήμερα ως Ακαδημία Μπαλέτου Vaganova. Εκεί μαθήτευσε υπό την καθοδήγηση της Ludmila Safronova. Το χρονικό διάστημα 1989-1990 χόρευε ως μπαλαρίνα του Θεάτρου Όπερας και Μπαλέτου της Τιφλίδας (Tbilisi Opera and Ballet Theatre) που αργότερα μετονομάστηκε σε Z.P. Paliashvili. Το ρεπερτόριο της περιελάμβανε τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στα μπαλέτα: Giselle, Serenade καθώς και σε μονόπρακτα μπαλέτα του G. Alksidze. Το 1990 κέρδισε το βραβείο του Διεθνούς Διαγωνισμού Μπαλέτου στο Jackson του Mississipi (International Ballet Competition in Jackson) στις ΗΠΑ με καθηγήτρια την Natalia Zolotova. To 1991 συμμετείχε στην παράσταση «Nina Ananiashvili and Her Friends». Οι προετοιμασίες για την παράσταση έγιναν σε συνεργασία με το Βασιλικό Μπαλέτο της Ολλανδίας στην Κοπεγχάγη. Από το 1992 άρχισε να χορεύει ως σολίστ με το Μπαλέτο του Θεάτρου Mariinsky της Αγίας Πετρούπολης. Στο Mariinsky είχε καθηγήτριες την Olga Moiseeva και την Ninel Kurgapkina (από το 1994). Έτσι η Nioradze ως μέλος του Mariinsky Ballet περιόδευσε με την Εταιρεία χορεύοντας σε πολλές χώρες όλου του κόσμου συμπεριλαμβανομένων των: Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Αργεντινή, Αυστρία, Κύπρος, Γαλλία, κ.α.

Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει πρωταγωνιστικούς ρόλους σε πολυάριθμα διάσημα μπαλέτα όπως: Giselle, Raymonda, The Firebird, Odette/Odile στο Swan Lake, Medora στο Le Corsaire, Mekhmene-Banu στο The Legend of Love, Kitri στο Don Quixote, Zarema στο The Fountain of Bakhchisarai, Lilac Fairy στο Sleeping Beauty, Nikiya στο La Bayadere, soloist στο Symphony in C, το βασικό τμήμα στην Paquita, Zobeide στη Scheherazade, Baja στο Goya Divertissement.

Από την αρχή της καριέρας της ήταν προφανές ότι η Irma Nioradze διαθέτει όλα τα προσόντα για να γίνει μια άψογη κλασική μπαλαρίνα. Είχε εξαιρετικό ταλέντο και συζητούσαν για τη μελλοντική εξέλιξη της με μεγάλο ενδιαφέρον όσο ήταν ακόμη φοιτήτρια της Ακαδημίας Μπαλέτου. Με την πάροδο των ετών η τεχνική και καλλιτεχνική ανάπτυξη της έφτανε στο επίπεδο των προσδοκιών. Η Τεχνική της Irma Nioradze σε κλασικά αριστουργηματικά μπαλέτα όπως Giselle, Don Quixote, Symphony in C είναι άψογη. Έτσι το ταλέντο της ξεπέρασε την απλή δεξιοτεχνία και παρόλο που συχνά περιγράφεται ως μια γνήσια κλασική μπαλαρίνα ταυτόχρονα είναι εξαιρετική τόσο σε ρομαντικούς όσο και σε δραματικούς ρόλους. Η δυναμικότητα, τα καλοσχηματισμένα πόδια, οι λεπτές γραμμές και η αντοχή της Nioradze της επιτρέπουν να κατέχει το σύνολο της σύγχρονης τεχνικής μπαλέτου - ασφαλείς στροφές, εξαιρετικά άλματα και σταθερότητα. Σύμφωνα με τα λόγια πολλών κριτικών, η Nioradze έχει μεγάλη αντοχή και εξαιρετική δεξιοτεχνία, ενώ ο χορός της χαρακτηρίζεται από απλότητα και εκφραστικότητα.

Η Irma Nioradze είναι μια από τις τέσσερις καλύτερες κορυφαίες χορεύτριες του Μπαλέτου Mariinsky, μαζί με την Ulyana Lopatkina, την Yulia Makhalina και την Diana Vishneva. Είναι γνωστή στους θεατρικούς κύκλους της Αγίας Πετρούπολης, όχι μόνο ως μια εκπληκτική μπαλαρίνα αλλά και ως μια ταλαντούχα τραγουδίστρια και βιολίστρια.

Βραβεία

Τιμητικός Τίτλος: Καλλιτέχνης της Ρωσίας (2002)

Πρώτο Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Μπαλέτου του Jackson (1991)

Βραβείο Baltika (2000)

 

Σχετικά Links

http://www.mariinsky.ru/en/company/ballet_mt_women/nioradze/

http://www.hermitageballet.com/site/807174/page/925314

http://www.ballerinagallery.com/nioradze.htm

 

Πηγή πληροφοριών: Wikipedia.org

Πηγή εικόνας: mariinsky.ru

επιστροφή στην κορυφή