Menu

Carlos Acosta: Ο σούπερ σταρ του μπαλέτου από την Κούβα

O Carlos Acosta είναι διάσημος Κουβανός κορυφαίος χορευτής και χορογράφος. Έχει χορέψει με πολλά διεθνούς φήμης συγκροτήματα μπαλέτου συμπεριλαμβανομένων των: English National Ballet, National Ballet of Cuba, Houston Ballet και American Ballet Theatre. Χόρευε ως μόνιμο μέλος του Royal Ballet από το 1998 ενώ το 2003 προήχθη σε Principal Guest Artist (Προσκεκλημένος Κορυφαίος Χορευτής), θέση που του επέτρεψε να χορεύει ως προσκεκλημένος καλλιτέχνης και με άλλες μεγάλες εταιρείες μπαλέτου σε όλο τον κόσμο.

Ο Carlos Acosta γεννήθηκε στην Αβάνα της Κούβας στις 2 Ιουνίου 1973.  Πέρασε φτωχικά παιδικά χρόνια καθώς οι συνθήκες στην χώρα του ήταν δύσκολες. Ήταν ένα υπερδραστήριο παιδί και ξεκίνησε να μαθαίνει χορό σε κρατική σχολή χορού. Σπούδασε μπαλέτο στην Εθνική Σχολή Μπαλέτου της Κούβας δίπλα σε σημαντικούς καθηγητές χορού όπως η Ramona de Sáa. Τον Ιούνιο του 1991 έλαβε το δίπλωμά του έχοντας άρτια τεχνική κατάρτιση καθώς και ένα χρυσό μετάλλιο. Ο Carlos Acosta αυτή τη στιγμή θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους άντρες κορυφαίους χορευτές της εποχής μας.

Πιο συγκεκριμένα ο κουβανικής καταγωγής χορευτής ήρθε στο προσκήνιο στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ενώ ακόμα ήταν έφηβος και σπούδαζε χορό. Άρχισε να γίνεται γνωστός στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη και να διαγράφει μια σημαντική πορεία στο χορό. Μετά το πέρας της πενταετούς καριέρας του στο Houston, ο Acosta εντάχθηκε στο Βασιλικό Μπαλέτο (Royal Ballet) της Αγγλίας το 1998. Διακρίνεται για τη χάρη του και το σώμα αθλητή που διαθέτει. Πολλές φορές τον έχουν συγκρίνει με τους θρύλους του μπαλέτου Mikhail Baryshnikov και Rudolf Nureyev.

Βραβεία

1990 : Χρυσό Μετάλλιο στο Διεθνή Διαγωνισμό Χορού της Λωζάννης (Prix de Lausanne).

1990 : Πρώτο Βραβείο στο 4ο biennial Concours International de Danse de Paris.

1990 : Βραβείο Vignale Danza στην Ιταλία.

1990 : Βραβείο Frédéric Chopin που απονέμεται από την Polish Artistic Corporation.

1991 : Βραβείο Ανάδειξης στο Διαγωνισμό Νέων Ταλέντων στο Positano της Ιταλίας.

1991 : Βραβείο Osimodanza στην Ιταλία.

1991 : Πρώτο Βραβείο στον διεθνούς φήμης διαγωνισμό της Ένωσης Συγγραφέων και Καλλιτεχνών (UNEAC) στην Κούβα.

1995 : Dance Fellowship από το Princess Grace Foundation στις Ηνωμένες Πολιτείες.

2004 : Υποψηφιότητα για Βραβείο Olivier.

2008 : Prix Benois de la Danse.

Συγκροτήματα Χορού και Ρόλοι

Από το 1989 έως το 1991 ο Carlos Acosta χόρεψε σε όλο τον κόσμο με πολλά διάσημα συγκροτήματα μπαλέτου συμπεριλαμβανομένων των Compagnia Teatro Nuovo di Torino στην Ιταλία και Teatro Teresa Carreño de Caracas στη Βενεζουέλα.

Εθνικό Μπαλέτο της Αγγλίας

Μετά από πρόσκληση του Ivan Nagy, o Acosta χόρεψε με το Εθνικό Μπαλέτο της Αγγλίας στο Λονδίνο κατά τη σεζόν 1991-1992. Εκεί έκανε το ντεμπούτο του χορεύοντας στο τμήμα Polovtsian Dances της όπερας Prince Igor. Στη συνέχεια εμφανίστηκε στο μπαλέτο «Cinderella» δίπλα στις διάσημες μπαλαρίνες Eva Evdokimova και Ludmila Semenyaka, αλλά και στα μπαλέτα «Le Spectre de la Rose», «Les Sylphides» καθώς και στο «The Nutcracker» (στο ρόλο του πρίγκιπα Ben Stevenson).

Εθνικό Μπαλέτο της Κούβας

Τα έτη 1992 και 1993 ήταν μέλος του National Ballet of Cuba, στο οποίο καλλιτεχνική διευθύντρια είναι η θρυλική μπαλαρίνα Alicia Alonso. To 1994 o Acosta έγινε κορυφαίας χορευτής του Εθνικού Μπαλέτου της Κούβας. Τον Οκτώβριο 1993 και τον Σεπτέμβριο 1994 περιόδευσε με την συγκεκριμένη εταιρεία στη Μαδρίτη της Ισπανίας όπου χόρεψε διάφορους ρόλους, όπως του Albrecht στην «Giselle», του Basilio στο «Don Quixote» και Siegfried στο «Swan Lake». 

Μπαλέτο του Χιούστον

Το Νοέμβριο 1993 κλήθηκε από τον Ben Stevenson, τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Houston Ballet, προκειμένου να ενταχθεί στην εταιρεία ως χορευτής και έκανε το ντεμπούτο του στην Αμερική χορεύοντας το ρόλο του πρίγκιπα στο μπαλέτο «The Nutcracker». Το ρεπερτόριό του με το  Μπαλέτο του Χιούστον περιλαμβάνει τους εξής ρόλους:

Prince Siegfried στο «Swan Lake»

Solor στο «La Bayadère»

Basilio στο «Don Quixote»

Pas de Deux των Stevenson - Britten 

Etudes του Harald Lander

Symphony in D του Jiri Kylian

Chosen One στο «The Rite of Spring»

Το 1997 δημιούργησε το ρόλο του Frederick στο μπαλέτο Dracula του Ben Stevenson ενώ το 1998, πρόσθεσε το ρόλο Misgir στην πρεμιέρα του μπαλέτου «The Snow Maiden» του Stevenson  χορεύοντας με την κορυφαία μπαλαρίνα και καλλιτεχνική διευθύντρια του Κρατικού Μπαλέτου της Γεωργίας Nina Ananiashvili.

Βασιλικό Μπαλέτο της Αγγλίας

Το 1998 ο Carlos Acosta εντάχθηκε στο Royal Ballet του Covent Garden υπό τη διεύθυνση του Anthony Dowell. Το ρεπερτόριο του με τη συγκεκριμένη εταιρεία περιλαμβάνει τους εξής ρόλους:

In the middle, somewhat elevated του William Forsythe. Αυτή ήταν η πρώτη του εμφάνιση με την εταιρεία.

Jean de Brienne στην 3η πράξη του μπαλέτου Raymonda σε παραγωγή του Rudolf Nureyev.

Colas στο μπαλέτο La fille mal gardée του Frederick Ashton.

Siegfried στο μπαλέτο «Swan Lake».

Actaeon στο Diana and Actaeon Pas de Deux.

The Brother στο My Brother, My Sisters του Kenneth MacMillan.

Albrecht στο μπαλέτο Giselle.

Principal Boy στο Rhapsody.

Man's Solo στο μπαλέτο Le Corsaire στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για το άνοιγμα του Royal Opera House,

Κατά τη σεζόν 1999/2000 χόρεψε τους εξής ρόλους:

Remanso του Nacho Duato.

The Prince στο «The Nutcracker».

Solo Boy στο «Gloria» του MacMillan.

Franz στο μπαλέτο Coppélia σε παραγωγή της Ninette de Valois.

L'Après-midi d'un faune του Nijinsky.

Des Grieux στο μπαλέτο Manon του MacMillan.

Messenger of Death στο μπαλέτο Song of the Earth.

Boy with Matted Hair στο μπαλέτο Shadowplay του Antony Tudor.

Κατά τη διάρκεια της σεζόν 2001/2002 έκανε το ντεμπούτο του ως Basilio στο μπαλέτο «Δον Κιχώτης» σε παραγωγή Rudolf Nureyev ενώ κατά τη σεζόν 2002/2003 χόρεψε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο μπαλέτο Apollo του George Balanchine.

Guest artist (Προσκεκλημένος Καλλιτέχνης)

Ο Carlos Acosta χόρεψε ως guest artist με το American Ballet Theatre της Νέας Υόρκης κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν 2002 της εταιρείας στο Metropolitan Opera House. Εκεί ερμήνευσε τους ρόλους: Prince Désiré στο «Sleeping Beauty», Oberon στο «The Dream», Colas στο «La Fille mal Gardée και Conrad στο «Le Corsaire». Αργότερα επανασυνδέθηκε με το ABT υπό τη διεύθυνση του Kevin McKenzie, ως κορυφαίος χορευτής κατά τη φθινοπωρινή σεζόν 2003 της εταιρείας στο New York City Center, για την εμφάνιση του στο Tchaikovsky Pas de Deux και στο Grand Pas Classique στο ανέβασμα μιας νέας έκδοσης του κλασικού μπαλέτου Raymonda.

Επίσης χόρεψε στους ρόλους Basilio και Solor στις παραγωγές του Nureyev των κλασικών μπαλέτων «Δον Κιχώτης» και «La Bayadere» αντίστοιχα με το Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, ο Carlos  Acosta έχει διαγράψει μια λαμπρή καριέρα ως principal guest artist σε όλο τον κόσμο, χορεύοντας στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Ρωσία, στην Ολλανδία, στη Χιλή, στην Αργεντινή, στην Ελλάδα, στην Ιαπωνία, στην Ιταλία, στη Γερμανία και στη Γαλλία. Τον Ιούνιο του 2008 χόρεψε με το Australian Ballet στο μπαλέτο «Afternoon of a Faun» του Jerome Robbins.

Το 2013 ο Carlos Acosta χορογράφησε και παρουσίασε την δική του έκδοση του κλασικού μπαλέτου «Δον Κιχώτης» στο Royal Opera House σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.

 

Σχετικά Links

http://www.carlosacosta.com/

http://www.roh.org.uk/news/watch-carlos-acosta-on-his-new-production-don-quixote

http://www.roh.org.uk/news/carlos-acosta-on-creativity-in-britain

http://www.bbc.co.uk/programmes/b011x8bz

 

Πηγή πληροφοριών: Wikipedia.org

Πηγή εικόνας: londonist.com 

επιστροφή στην κορυφή