Menu

Ludmila Semenyaka: Το σπάνιο και πολύτιμο αστέρι του Μπαλέτου

H Ludmila Semenyaka είναι διεθνούς φήμης Ρωσίδα πρίμα μπαλαρίνα, χορογράφος, καθηγήτρια μπαλέτου και ηθοποιός. Έχει λάβει τον τιμητικό τίτλο του «Καλλιτέχνη του Λαού της ΕΣΣΔ» (1986) και το «Κρατικό Βραβείο της ΕΣΣΔ» (1977).

Η Semenyaka γεννήθηκε 16 Ιανουαρίου 1952 στο Λένινγκραντ της Ρωσίας. Ο πατέρας της, ο Ivan Yakovlevich, εργαζόταν ως χαράκτης στον εκδοτικό οίκο «Pravda». Η μητέρα της, η Maria Mitrofanovna εργαζόταν σε χημικό εργαστήριο. Το ταλέντο της Semenyaka στο χορό ήταν εμφανές και έτσι στην ηλικία των 10 ετών εισήχθη στη Κρατική Σχολή Χορογραφίας Vaganova του Λένινγκραντ στο τμήμα της Nina Belikova. Όταν ήταν 12 ετών έκανε το ντεμπούτο της στη σκηνή του Θεάτρου Όπερας και Μπαλέτου Kirov χορεύοντας το σόλο τμήμα της μικρής Μαρίας στο μπαλέτο «Καρυοθραύστης».

Το 1969 η Ludmila Semenyaka συμμετείχε στον Πρώτο Διεθνή Διαγωνισμό Μπαλέτου στη Μόσχα όπου και της απονεμήθηκε το 3ο Βραβείο. Κατά το διάστημα 1970-1972 ήταν μέλος του Kirov Ballet του Θεάτρου Όπερας και Μπαλέτου Kirov, το οποίο λειτουργούσε υπό τη διεύθυνση της Irina Kolpakova. Το 1972 ο κορυφαίος Yuri Grigorovich την κάλεσε στο Bolshoi Theate της Μόσχας. Έτσι το ίδιο έτος η Semenyaka έκανε το ντεμπούτο της στο Θέατρο Bolshoi όπου χόρεψε στο μπαλέτο «Η Λίμνη των Κύκνων» σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Είχε ως μέντορα τη θρυλική μπαλαρίνα Galina Ulanova γεγονός το οποίο αποτυπωνόταν και στον χορό της. Εκτός από την κορυφαία Galina Ulanova, η Semenyaka συνεργάστηκε και με άλλα σημαντικά ονόματα του μπαλέτου συμπεριλαμβανομένων των: M. Τ. Semenova, Μ. Kondratieva, N. R. Simachev.

Αργότερα το 1976 η Semenyaka κέρδισε το 1ο Βραβείο και Χρυσό Μετάλλιο στο Διεθνή Διαγωνισμό Μπαλέτου του Τόκιο. Επίσης την ίδια χρονιά έλαβε από τα χέρια του Serge Lifar στο Παρίσι το «Βραβείο Anna Pavlova» της Ακαδημίας Χορού του Παρισιού.

Το 1986 απονεμήθηκε στη Ludmila Semenyaka το διάσημο βρετανικό βραβείο «Evening Standart» στο Λονδίνο. Το διάστημα 1990-1991 συνεργάστηκε με το English National Ballet όπου χόρεψε σε πολλά δημοφιλή μπαλέτα ενώ το 1992 χόρεψε στο «Teatro Colon» στην Αργεντινή σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.

Επίσης η Ludmila Semenyaka πρωτοστάτησε στην αναβίωση του κινήματος φιλανθρωπίας στη Ρωσία. Συγκεκριμένα το 1989 με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Ιδρύματος και της κυβέρνησης της Σοβιετικής Ένωσης, διοργάνωσε μια από τις πρώτες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις – μια παράσταση γκαλά στην Αίθουσα Συναυλιών Tchaikovsky. Εκτός από αποσπάσματα από μπαλέτα του κλασικού ρεπερτορίου, η Semenyaka παρουσίασε για πρώτη φορά στη Ρωσία αποσπάσματα από τις παραστάσεις «Sylvia» του L. Delibes  (σε χορογραφία George Balanchine), «Αναζητώντας το Χαμένο Χρόνο» του G. Faure (σε χορογραφία Roland Petit ) και το pas de deux από το μπαλέτο «Esmeralda» (σε έκδοση των J. Gilpin και Ν. Voloshin). Το ίδιο έτος η Semenyaka διοργάνωσε και συμμετείχε σε ένα φιλανθρωπικό Gala Αστέρων που παρουσίασε στη Νέα Ορλεάνη, στις Βρυξέλλες και σε πόλεις του Ισραήλ.

Στη συνέχεια το 1999 η Semenyaka έκανε το ντεμπούτο της ως χορογράφος δημιουργώντας κάποιες σόλο χορογραφίες με μουσική του Μότσαρτ. Το διάστημα 2000-2004 έπαιζε ως δραματική ηθοποιός σε θέατρο της Μόσχας. Το 2002 έγινε καθηγήτρια του Bolshoi Theatre διδάσκοντας σε πολλά διάσημα αστέρια του μπαλέτου της σημερινής εποχής. Σήμερα συνεχίζει να διδάσκει και να προετοιμάζει τη νέα γενιά κορυφαίων χορευτών στη Μόσχα.

Επιπρόσθετα η Ludmila Semenyaka ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς μπαλέτου όπως: στη Λιουμπλιάνα (1998), στο διαγωνισμό «Fuete Artek» του Grigorovich στην Κριμαία (1998 και 1999), στο διαγωνισμό Serge Lifar στο Κίεβο (1999), στο διαγωνισμό Nagoya στην Ιαπωνία (που διοργανώνεται σε ετήσια βάση από το 2000), στο διεθνή διαγωνισμό «Benois de la Danse» (2000), στο 10ο (2005) και 11ο (2009) Διεθνή Διαγωνισμό Μπαλέτου Χορευτών και Χορογράφων στη Μόσχα και στον Διεθνή Διαγωνισμό Μπαλέτου στην Astana (2010). Το 2008 κέρδισε το βραβείο «The Soul of Dance» (υποψηφιότητα στην κατηγορία «Maitre Dance») που απονέμεται κάθε χρόνο από το περιοδικό «Ballet».

Βραβεία και Διακρίσεις 

3ο Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Μπαλέτου στη Μόσχα (1969)

3ο Βραβείο στον Έκτο Διεθνή Διαγωνισμό Μπαλέτου στη Βάρνα (1972)

2ο Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Μπαλέτου Χορευτών και Χορογράφων στη Μόσχα (1972)

1ο Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Μπαλέτου στο Τόκιο (1976)

Βραβείο Anna Pavlova Academy of Dance στο Παρίσι (1976)

Βραβείο Λένιν Κομσομόλ (1976) για την υψηλή μαεστρία

Τιμήθηκε με τον τίτλο του «Καλλιτέχνης της RSFSR» (1976)

Κρατικό Βραβείο της ΕΣΣΔ (1977) για την ερμηνεία της ως Valentina στο μπαλέτο «Angara»

Καλλιτέχνης του Λαού της RSFSR (1982) 

Βραβείο Elena Smirnova στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής (1985)

Βραβείο «Evening Standart» για εξαιρετικά επιτεύγματα στον τομέα της χορογραφίας στο Λονδίνο (1986).

Καλλιτέχνης του Λαού της ΕΣΣΔ (1986)

Βραβείο «Crystal Rose of Donetsk» στο Διεθνές Φεστιβάλ «Αστέρια του Παγκόσμιου Μπαλέτου» στην Ουκρανία (2004)

Βραβείο «Spirit of Dance» του περιοδικού «Ballet» (2008)

 

Σχετικά Links

http://www.bolshoi.ru/en/persons/ballet/437/

http://www.ballerinagallery.com/semenyak.htm

http://www.ballet.co.uk/magazines/yr_04/jul04/interview_semenyaka.htm

 

Πηγή πληροφοριών: Wikipedia.org

Πηγή εικόνας: loverussianballet.tumblr.com

 

 

 

 

επιστροφή στην κορυφή