Menu

Tamara Karsavina: Η θρυλική μπαλαρίνα που ξεχώριζε για την γοητεία και την δύναμη του μυαλού της

Η Tamara Karsavina Platonovna (9 Μαρτίου 1885 - 26 Μαΐου 1978) ήταν διάσημη Ρωσίδα μπαλαρίνα που ξεχώριζε για την ομορφιά της. Χόρευε ως soloist του Θεάτρου Mariinsky της Αγίας Πετρούπολης και ως μέλος των Ρώσικων Μπαλέτων (Ballets Russes) του Serge Diaghilev. Συχνά χόρευε με παρτενέρ τον θρυλικό χορευτή Vaslav Nijinsky. Μετά την Επανάσταση έζησε και εργάστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εκεί άρχισε να διδάσκει επαγγελματικά μπαλέτο στο Hampstead της Αγγλίας και έγινε μία από τους ιδρυτές του σύγχρονου Βρετανικού μπαλέτου. Επίσης συνέβαλε στη δημιουργία του Royal Ballet ενώ παράλληλα αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος της παγκοσμίως αναγνωρισμένης Βρετανικής Ακαδημίας Χορού Royal Academy of Dance.

Τα πρώτα χρόνια

Η Tamara Karsavina γεννήθηκε 9 Μαρτίου 1885 στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Ο πατέρας της, ο Platon Konstantinovich Karsavin, ήταν κορυφαίος χορευτής και μίμος στο Αυτοκρατορικό Μπαλέτο (Imperial Ballet) αλλά εργάστηκε και ως εκπαιδευτικός στο Imperial Ballet School (Vaganova Ballet Academy). Ο αδελφός της Karsavina ήταν ο γνωστός φιλόσοφος και ιστορικός Lev Karsavin.

Επίσης ο πατέρας της Karsavina είχε κάποτε μαθητή τον Marius Petipa, τον οποίο και αγαπούσε ιδιαίτερα. Αργότερα όμως οι σχέσεις τους ψυχράνθηκαν καθώς η Karsavina κάποια στιγμή υποψιάστηκε ότι ο Petipa βρισκόταν πίσω από μια «πολιτική δολοπλοκία» με συνέπεια ο πατέρας της να οδηγηθεί αναγκαστικά σε πρόωρη συνταξιοδότηση. Παρόλο που ο Platon Karsavin συνέχισε να διδάσκει στο Imperial Ballet School σε κάποιους μαθητές ήταν απογοητευμένος από το συγκεκριμένο συμβάν.

Εκπαίδευση

Λόγω των δικών του άσχημων εμπειριών, ο Platon Karsavin αρχικά δεν ήθελε η κόρη του να ασχοληθεί με το μπαλέτο. Όμως μεσολάβησε η μητέρα της και η Karsavina άρχισε να κάνει μαθήματα χορού με την οικογενειακή φίλη και πρώην χορεύτρια Vera Joukova.

Όταν ο Platon Karsavin μερικούς μήνες αργότερα έμαθε ότι η κόρη του είχε ξεκινήσει μαθήματα χορού αποφάσισε να γίνει βασικός καθηγητής της. Το 1894, μετά από δύσκολες εξετάσεις, η Karsavina έγινε δεκτή στη Σχολή Αυτοκρατορικού Μπαλέτου (Imperial Ballet School). Με την παρότρυνση της μητέρας της, η Karsavina επέλεξε να αποφοιτήσει νωρίτερα από τα δεδομένα του χρονοδιαγράμματος, στις αρχές του 1902. Εκείνη την εποχή ήταν ανήκουστο για τις γυναίκες να ξεκινήσουν να χορεύουν επαγγελματικά πριν από την ηλικία των δεκαοκτώ ετών. Όμως ο πατέρας της είχε χάσει τη θέση του ως καθηγητής στην Imperial Ballet School το 1896 αφήνοντας την οικογένειά του σε δεινή οικονομικά κατάσταση. Έτσι είχαν μεγάλη ανάγκη το μικρό εισόδημα που θα λάμβανε η Karsavina ως χορεύτρια του corps de ballet.

Μετά την αποφοίτησή της από το Imperial Ballet School, η Karsavina έγινε γρήγορα κορυφαία μπαλαρίνα του Imperial Ballet  χορεύοντας το σύνολο του ρεπερτορίου του Marius Petipa.

Καριέρα

Μεταξύ των δημοφιλέστερων ρόλων που χόρεψε ήταν: Lise στο «La Fille Mal Gardée», Medora στο «Le Corsaire» και Tsar Maiden στο «The Little Humpbacked Horse». Να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη μπαλαρίνα που χόρεψε το διάσημο Le Corsaire Pas de Deux το 1915.

Ο διάσημος χορογράφος George Balanchine είπε ότι είχε καλές αναμνήσεις παρακολουθώντας τη όταν ήταν ακόμη φοιτητής στο Imperial Ballet School. Στα τέλη της δεκαετίας του 1910 η Karsavina άρχισε να ταξιδεύει συχνά στο Παρίσι για να χορέψει με τα Ballets Russes του Sergei Diaghilev. Κατά τη διάρκεια των ετών αυτών, όπου συνεργαζόταν με τα Ρώσικα Μπαλέτα, δημιούργησε πολλούς διάσημους ρόλους σε μπαλέτα του Mikhail Fokine συμπεριλαμβανομένων των: Petrushka και Spectre de la Rose. Έγινε ιδιαίτερα γνωστή χορεύοντας το ρόλο The Firebird στο ομώνυμο μπαλέτο του Fokine με παρτενέρ τον διάσημο χορευτή Vaslav Nijinsky. 

Το 1919, μετά την επανάσταση, η Karsavina έφυγε από τη Ρωσία ενώ συνέχισε να χορεύει ως κορυφαία μπαλαρίνα με τα Ballets Russes. Γεγονός είναι ότι στον ανταγωνιστικό κόσμο του μπαλέτου ήταν σχεδόν καθολικά αγαπημένη. 

Στο Royal Ballet παρουσιάστηκαν σε αναβίωση πολλά μπαλέτα που η ίδια είχε χορέψει, όπως το «La Spectre de la Rose» για το οποίο προετοίμασε τους διάσημους χορευτές Margot Fonteyn και Rudolf Nureyev. Το 1959 συμβούλεψε τον Sir Frederick Ashton για τη αναβίωση του μπαλέτου «La Fille Mal Gardée» που παρουσιάστηκε από το Royal Ballet.

Η Tamara Karsavina πέθανε 26 Μαΐου 1978 στο Λονδίνο σε ηλικία 93 ετών.

 

Σχετικά Links

http://www.ballerinagallery.com/karsav.htm

http://chtoby-pomnili.com/page.php?id=685

 

Πηγή πληροφοριών: Wikipedia.org

Πηγή εικόνας: stella-polaris.fr

επιστροφή στην κορυφή