Menu

Irek Mukhamedov: Ένας ζωντανός θρύλος του Μπαλέτου

O Irek Mukhamedov είναι διάσημος κορυφαίος χορευτής, χορογράφος, σκηνοθέτης και καθηγητής χορού. Έχει χορέψει ως principal dancer με το Bolshoi Ballet και το Royal Ballet. Στο Θέατρο Bolshoi όντας ένας από τους χορευτές που ξεχώρισε ο θρυλικός Yuri Grigorovich έγινε ο νεώτερος χορευτής που είχε χορέψει μέχρι τότε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο μπαλέτο «Σπάρτακος». Το 1985 έλαβε τον τιμητικό τίτλο του «Καλλιτέχνη της Ρώσικης Σοβιετικής Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας RSFSR». Μετά την αποχώρηση του από τη Σοβιετική Ένωση δούλεψε στο Λονδίνο χορεύοντας ως Senior Principal Dancer (Ανώτερος Κορυφαίος Χορευτής) με το Royal Ballet. Με τη συγκεκριμένη εταιρεία συνεργάστηκε πολλά χρόνια ερμηνεύοντας πολλούς πρωταγωνιστικούς ρόλους σε μπαλέτα τόσο από το κλασικό όσο και από το αγγλικό ρεπερτόριο.

O Irek Mukhamedov γεννήθηκε 8 Μαρτίου 1960 στο Καζάν της Σοβιετικής Ένωσης. Το διάστημα 1970 – 1978 έλαβε εκπαίδευση μπαλέτου στο Χορογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας (Moscow Choreographic Institute) υπό την καθοδήγηση του Alexander Prokofiev. Μετά την αποφοίτησή του το 1978 εντάχθηκε στο Classical Ballet Company, με το οποίο συνεργάστηκε για τρία χρόνια χορεύοντας σε περιοδείες σε όλο τον κόσμο. Επίσης με τη συγκεκριμένη εταιρεία χόρεψε για πρώτη φορά το διάσημο κλασικό ρόλο του Romeo. Το 1981 κέρδισε το Πρώτο Βραβείο και το Χρυσό Μετάλλιο στο Διεθνή Διαγωνισμό Μπαλέτου της Μόσχας και κλήθηκε αμέσως από το Bolshoi Ballet προκειμένου να γίνει κορυφαίος χορευτής του ιστορικού συγκροτήματος μπαλέτου.

Για εννιά χρόνια ήταν principal dancer του Μπαλέτου Bolshoi. Το ρεπερτόριό του με τη συγκεκριμένη εταιρεία περιλαμβάνει τα μπαλέτα: «Ivan the Terrible», «Don Quixote», «Swan Lake», «Romeo and Juliet», «Giselle», «Raymonda» και «Legend of Love». Ο θρύλος του Bolshoi, Yuri Grigorovich δημιούργησε για εκείνο τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο μπαλέτο «The Golden Age» το 1984. Χορεύοντας σε διεθνείς περιοδείες με το Bolshoi Ballet δημιούργησε ένα μεγάλο αριθμό θαυμαστών σε παγκόσμιο επίπεδο και το 1988 τιμήθηκε με το Βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν ως ο Καλύτερος Χορευτής στον Κόσμο.

Το 1990 αποφάσισε να εγκαταλείψει την Σοβιετική Ένωση και εντάχθηκε ως κορυφαίος χορευτής στο Royal Ballet του Λονδίνου. Πολύ σύντομα έγινε ένας από τους χορευτές που ξεχώρισε ο θρυλικός χορογράφος Kenneth MacMillan. Συγκεκριμένα ο MacMillan δημιούργησε το μπαλέτο «Winter Dreams» (βασιζόμενο στο έργο του Τσέχωφ «The Three Sisters») για τον Mukhamedov και την διάσημη μπαλαρίνα Darcey Bussell. Το μπαλέτο αυτό μαγνητοσκοπήθηκε και μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο BBC τα Χριστούγεννα του 1992. Επιπρόσθετα ο Mukhamedov εμφανίστηκε σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές καθώς και στο ντοκιμαντέρ «Omnibus» το 1991.

Στο Royal Ballet ο Irek Mukhamedov χόρεψε σε πολλά κλασικά μπαλέτα συμπεριλαμβανομένων των: «The Nutcracker», «Raymonda Act III», «La Bayadère», «Swan Lake» και «Giselle», ενώ παράλληλα έδωσε αξέχαστες ερμηνείες και σε πιο σύγχρονα έργα. Επίσης ερμήνευσε τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στα μπαλέτα: «Manon» του MacMillan και «La Fille Mal Gardée» του Ashton.

Το 1992 ο Mukhamedov ερμήνευσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που δημιουργήθηκε για εκείνον χορεύοντας με την κορυφαία μπαλαρίνα Viviana Durante στο μπαλέτο «The Judas Tree» του MacMillan. Την ίδια χρονιά έκανε το ντεμπούτο του στο μπαλέτο «Romeo and Juliet» σε παραγωγή MacMillan καθώς και στο μπαλέτο «Mayerling». Το 1993 χόρεψε στο μπαλέτο «Apollo» του Balanchine και στο μπαλέτο «The Prodigal Son». Το 1994 ο διεθνούς φήμης χορογράφος Ashley Page δημιούργησε για τον Mukhamedov τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο έργο «Fearful Symmetries» ενώ το 1995 η διάσημη Αμερικανίδα Χορογράφος Twyla Tharp ήταν τόσο εντυπωσιασμένη από το ταλέντο του που τον επέλεξε για να χορέψει τον κύριο ρόλο στο πρώτο μπαλέτο μεγάλου μήκους που ανέβασε για το Royal Ballet, «Mr. Worldly Wise».

Τον Απρίλιο του 1992 ο Mukhamedov δημιούργησε τη δική του μικρή ομάδα χορευτών του Royal Ballet που ονομάστηκε «Irek Mukhamedov and Company» που έδωσε παραστάσεις στην Αγγλία και στην Ισπανία. Για τη σεζόν χορού στο Λονδίνο, ο Mukhamedov κάλεσε τον διάσημο χορογράφο Kim Brandstrup και το Arc Theatre Company προκειμένου να συνεργαστούν. Ο Kim Brandstrup δημιούργησε το μπαλέτο «Othello» για τον Mukhamedov, στο οποίο για πρώτη φορά χόρεψε με μια ομάδα σύγχρονου χορού. Αργότερα το μπαλέτο «Othello» έλαβε το βραβείο Evening Standard Award for Dance.

Το 1999 ο Irek Mukhamedov χόρεψε για δεύτερη φορά με το Arc Dance Company, όπου ο Kim Brandstrup δημιούργησε για εκείνο τον πρώτο ρόλο στο έργο «The Return of Don Juan». Το ίδιο έτος δημιούργησε το ρόλο του Peter Quint στο μπαλέτο «The Turn of the Screw» του William Tuckett. Το 2001 κλήθηκε για να χορέψει ως κορυφαίος προσκεκλημένος καλλιτέχνης στο έργο «Zorba» του Lorka Massine με το Εθνικό Μπαλέτο της Πολωνίας στη Βαρσοβία. Την ίδια χρονιά το Εθνικό Μπαλέτο της Πολωνίας παρουσίασε σε πρεμιέρα την δική του παραγωγή του μπαλέτου «Swan Lake». Πρόκειται για μια νέα εκδοχή του διάσημου κλασικού μπαλέτου που περιελάμβανε μια εισαγωγή χορογραφημένη από τον Mukhamedov και ένα νέο pas de deux για τον πρίγκιπα και την Odette στην τελευταία πράξη.

Το 2004 και 2005 ο Mukhamedov εργάστηκε ως καθηγητής χορού στο Βασιλικό Μπαλέτο, στο Εθνικό Μπαλέτο της Αγγλίας, στο Μπαλέτο της Σκωτίας και στο Μπαλέτο της Μπορντό. Επίσης την ίδια περίοδο ήταν κύριος καθηγητής χορού στη Σχολή Χορού του Εθνικού Μπαλέτου της Αγγλίας.

Το 2007 ο Irek Mukhamedov ανέλαβε τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ως Διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του και παρουσίασε πολλές μεγάλες παραγωγές μπαλέτου στο ελληνικό κοινό. Παρέμεινε στη θέση αυτή για τρία χρόνια μέχρι το 2010 όπου έληξε η θητεία του.

 

Σχετικά Links:

http://www.balletmasterclass.com/staff/irek_biog.html

http://www.imdb.com/name/nm1429135/

 

Πηγή πληροφοριών: Wikipedia.org

Πηγή εικόνας: liveinternet.ru

επιστροφή στην κορυφή