Menu

Tim Matiakis: Ο Έλληνας ταλαντούχος χορευτής του Βασιλικού Μπαλέτου της Δανίας

Ο Tim Matiakis είναι ελληνικής καταγωγής καταξιωμένος χορευτής που χορεύει ως soloist με το Βασιλικό Μπαλέτο της Δανίας (Royal Danish Ballet). Γεννήθηκε το 1978 στη Στοκχόλμη από Σουηδέζα μητέρα και Έλληνα πατέρα και από 6 μέχρι 14 ετών έζησε στη Λάρισα. Η επαφή του με το χορό ξεκίνησε όταν πήγε στη Δημοτική Σχολή της πόλης ακολουθώντας τις αδερφές του που  επιθυμούσαν να ασχοληθούν με το κλασικό μπαλέτο ως χόμπι. Εισήχθη στη Σχολή του Βασιλικού Μπαλέτου της Σουηδίας όπου συνέχιζε τις σπουδές στο μπαλέτο σε επαγγελματικό επίπεδο. Το 1997 έγινε μέλος του corps de ballet του Βασιλικού Μπαλέτου της Σουηδίας ενώ το 2000 προήχθη σε soloist του συγκροτήματος. Κατά το διάστημα 2002-2004 συνεργάστηκε με το Royal Ballet του Λονδίνου και το 2004 έγινε soloist του Βασιλικού Μπαλέτου της Δανίας με το οποίο συνεχίζει να χορεύει μέχρι σήμερα.

Είναι γεγονός ότι ο Tιμ (ή Τηλέμαχος) Ματιάκης διάλεξε από μικρός την πορεία που ήθελε να ακολουθήσει και παρέμεινε πιστός στην επιλογή του. Ο ίδιος παρά το επίπονο πρόγραμμα που ακολουθεί ως χορευτής, αντιμετωπίζει το χορό ως τρόπο ζωής και όχι ως δουλειά. Όπως μάλιστα ο ίδιος αναφέρει: “Ο χορός έχει τόσα πολλά να δώσει που και εγώ δεν χορταίνω. Η αναζήτηση μέσα στο χορό δεν τελειώνει. Λίγο αν στρέψεις τη ματιά σου αλλού, αλλάζει ολόκληρος ο κόσμος. Στη σκηνή συμβαίνει πάντα κάτι μαγικό. Επιλέγεις στιγμιαία αυτό που θα κάνεις γιατί είναι αυτό που βιώνεις εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή, με το συγκεκριμένο κοινό, με τη συγκεκριμένη διάχυτη ενέργεια”.

Επίσης ο Tim Matiakis έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις και το ρεπερτόριο του περιλαμβάνει κυρίως κλασικά έργα. Όμως ο ταλαντούχος χορευτής δεν είναι αρκετά γνωστός στην Ελλάδα. Το ελληνικό κοινό τον γνώρισε πριν από δύο χρόνια όταν χόρεψε μαζί με επτά διάσημους σολίστ από το Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού, το Μπαλέτο της Όπερας του Βερολίνου, το Μπαλέτο Mariinsky της Αγίας Πετρούπολης και το Βασιλικό Μπαλέτο της Δανίας, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τότε ο καταξιωμένος χορευτής παρουσίασε σε παγκόσμια πρεμιέρα τη δημιουργία του διάσημου Φιλανδού χορογράφου, Jorma Elo, «Round About Tim». Με αφορμή την εμφάνιση του αυτή στο Μέγαρο Μουσικής ο Matiakis ανέφερε χαρακτηριστικά: “Μετά την εμφάνισή μου στο Μέγαρο επήλθε η σιωπή. Με στεναχωρεί που δεν είμαι αναγνωρισμένος στον τόπο μου, αλλά στη χώρα μας έχουμε συνηθίσει να κυνηγάμε τη βιτρίνα, την εικόνα, το όνομα και όχι την ουσία. Δυστυχώς δεν έχουμε κλασικό μπαλέτο στην Ελλάδα, δεν υπάρχει ιστορία. Κάτι προσπαθούμε με την Λυρική Σκηνή, αλλά υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά. Υπάρχουν ταλέντα, αλλά λείπουν οι προϋποθέσεις. Είναι κρίμα να μένουν τόσα ταλέντα αναξιοποίητα. Στην Ελλάδα το μπαλέτο δεν έχει εκτιμηθεί όσο στο εξωτερικό και η παιδεία κλασικού χορού δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη. Μάλλον το κράτος δεν έχει αντιληφθεί ότι η Τέχνη είναι κομμάτι της δύναμης του”.

Ο Tim Matiakis είναι ένας άνθρωπος με ανήσυχο πνεύμα και πιστεύει πως ο καλλιτέχνης πρέπει να αντικατοπτρίζει το παρόν και πάντα να μεταδίδει κάποιο μήνυμα μέσα από το έργο του. Συγκεκριμένα αναφέρει: “Η Τέχνη είναι μια αναπαραγωγή της ζωής, του χρόνου που ζούμε και των κοινωνικών συνθηκών, ανεξάρτητα από το αν διανύουμε περίοδο λιτότητας ή όχι. Δε σχετίζεται η Τέχνη με το χρήμα. Αν κοιτάξει κάποιος προς τα πίσω θα διαπιστώσει πως τα μεγαλύτερα έργα Τέχνης έγιναν σε περιόδους με αναταραχές και προβλήματα. Η Ελλάδα το καλύτερο που έχει να κάνει αυτή την εποχή είναι να παράγει Τέχνη”.

Σε ότι αφορά τη φήμη στο χώρο της Τέχνης, ο Tim Matiakis την έχει απομυθοποιήσει και δεν προσπαθεί πλέον να αποδείξει ότι είναι σπουδαίος χορευτής. Χαρακτηριστικά αναφέρει: “Την κυνηγούσα τη φήμη για πολλά χρόνια, ώσπου κατάλαβα ότι με εγκλώβισε πνευματικά, γιατί αντιλήφθηκα ότι κυνηγούσα κάτι που δεν είχε να κάνει με τη Τέχνη, έναν καλύτερο ρόλο, μια επαγγελματική καταξίωση ή την αναγνώριση. Αυτό με στρεσάρισε και με επηρέασε ψυχικά και σωματικά. Ευτυχώς το κατάλαβα γρήγορα και το απομάκρυνα”.

Επιπρόσθετα ο βραβευμένος χορευτής και χορογράφος ασχολείται τόσο με το κλασικό όσο και με το σύγχρονο χορό και θεωρεί πως ο κλασικός χορός πρέπει να γίνει λίγο πιο εξωστρεφής, να ανανεωθεί διατηρώντας ταυτόχρονα την ταυτότητα του. Έχει αναλάβει τη θέση του Διευθυντή της πειραματικής ομάδας του Βασιλικού Μπαλέτου της Δανίας, με την οποία συνεργάζεται ανεβάζοντας παραστάσεις στις Σκηνές του Βασιλικού Θεάτρου της Δανίας.

Ο Tim Matiakis αγαπά την Ελλάδα και εύχεται να συνεργαστεί με Έλληνες χορογράφους. Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά: “Στην Ελλάδα υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι και αξίζει να γίνουν πράγματα στο χώρο της Τέχνης. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να εκπαιδεύσουμε το φιλότεχνο κοινό της χώρας μας και να του δείξουμε τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη και τον κόσμο”.

Σημαντικοί Ρόλοι που ερμήνευσε με το Royal Danish Ballet

Πρίγκιπας στο «Καρυοθραύστης», Πακ στο «Όνειρο Θερινής Νυκτός», Σολίστ στο «Σουίτα για χορό», Κύριο αγόρι στο «Etudes», Πρώτος ναύτης στο «Fancy Free», Otto στο «Lifeguards of Amager», Pas de trois στο «La Ventana», Πρώτη variation στο «Napoli», Fool στο «Η Λίμνη των Κύκνων», «Duet in Earth», «Man in Lost on Slow», Blue Bird στο «Η Ωραία Κοιμωμένη» και Hank στο «Come Fly Away»

Άλλοι σημαντικοί ρόλοι

Με το Βασιλικό Μπαλέτο της Σουηδίας ο Tim Matiakis έχει ερμηνεύσει πολλούς κύριους και σολίστ ρόλους σε μπαλέτα συμπεριλαμβανομένων των: ανδρικός σόλο ρόλος στο «Push Comes to Shove», Benno pas de trios και Court Jester στο «Swan Lake», Mercutio, Benvolio και mandolin solo στο «Romeo and Juliet», Peter στο «The Nutcracker», Peasant pas de deux στο «Giselle», Beggar Chief  στο «Manon».

Με το Βασιλικό Μπαλέτο του Λονδίνου έχει ερμηνεύσει τους εξής ρόλους: Mercutio στο «Romeo and Juliet», Bronze Idol Magdaveya στο «La Bayadére», Court Jester, Evil Stepsister στο «Cinderella» και Beggar Chief στο «Manon». Επίσης με το Royal Ballet έχει ερμηνεύσει σόλο ρόλους σε μπαλέτα συμπεριλαμβανομένων των: «Sinfonietta», pas de six στο «Giselle», «Symphony in C», «The Judas Tree» και «Song of the Earth».

Έργα διάσημων χορογράφων

Ο Tim Matiakis έχει χορέψει και σε άλλα έργα χορογραφημένα από διάσημους χορογράφους συμπεριλαμβανομένων των: Lost on Slow (Jorma Elo), Round About Tim (Jorma Elo), The Wanderers (Christopher Wheeldon), Air (Jo Stømgren), Uncontaminated (Jacopo Godani), Qualia (Wayne Mc Gregor), Earth (Jorma Uotinen), Nine out of (Tim Rushton) και πολλά άλλα.

Βραβεία και Τιμητικές Διακρίσεις

1995: Βραβείο Ταλέντου στο Διεθνή Διαγωνισμό Μπαλέτου στο Helsinki

1996: Πρώτο Βραβείο στο Διαγωνισμό Scandinavian στη Μόρα της Σουηδίας

1997: Πρώτο Βραβείο στο Διαγωνισμό Eurovision της Σουηδίας για Νέους Χορευτές

Βραβείο Mariane Orlando

Βραβείο Ellen Rasch

Υποτροφία Carina Ari

2002: Βραβείο Philip Morris Ballet Flower


Σχετικά Links:

 

http://kglteater.dk/about-us/cv/t/tim-matiakis

 

Πηγές πληροφοριών: imerisia.gr, kglteater.dk

Πηγή εικόνας: ballet.co.uk 

επιστροφή στην κορυφή