Menu

Κλασικό Μπαλέτο: Μια μορφή τέχνης που μπορεί να συγκριθεί με ένα άθλημα

  • Κατηγορία Νέα

Ο χορός είναι σαφώς μια μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης που απαιτεί τεχνική αρτιότητα, σκληρή προπόνηση καθώς και σωματική δύναμη και ευλυγισία. Αν ληφθούν υπόψη οι πολλές ώρες προετοιμασίας που χρειάζονται για μια παράσταση, το άγχος και η ένταση στην απόδοση στη σκηνή, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι ο χορός έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με τα αθλήματα.

Η εκπαίδευση στο χορό αποτελείται από ασκήσεις μεταβαλλόμενης έντασης. Οι επαγγελματίες χορευτές συνήθως προπονούνται για πολλές ώρες καθημερινά. Μια παράσταση χορού απαιτεί μεγαλύτερη ένταση στο χορό απ' ότι η καθημερινή προπόνηση και κατά συνέπεια οι χορευτές έχουν γενικά υψηλότερους καρδιακούς ρυθμούς, αλλά σε μικρότερο χρονικό διάστημα από όσο θα θεωρούσε κανείς ότι απαιτεί ένα άθλημα αντοχής.

Μια μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό Journal of Strength and Conditioning Research αποδεικνύει ότι το κλασικό μπαλέτο παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με οποιοδήποτε άθλημα. Στο πλαίσιο της μελέτης επαγγελματίες χορευτές μπαλέτου εξετάσθηκαν σε μια σειρά από παραμέτρους γυμναστικής. Έτσι αποδείχθηκαν τα εξής:

Αντοχή σε αερόβιες ασκήσεις: Οι επαγγελματίες χορευτές βρέθηκαν να έχουν χαμηλότερες απαιτήσεις στην καρδιά από τους μη επαγγελματίες χορευτές, ίσως λόγω φυσικής προσαρμογής από τον βαθμό και τα έτη εκπαίδευσης.

Μυϊκή δύναμη και αντοχή: Οι χορευτές μπαλέτου κάνουν υψηλότερα άλματα και επίσης έχουν μεγαλύτερη αντοχή σε μεγάλες περιόδους έντονης μυικής δραστηριότητας.

Ευελιξία: Οι χορευτές κατά μέσο όρο εμφανίζουν πολύ μεγαλύτερη ευλυγισία.

Μυϊκή δύναμη: Ενώ οι χορευτές έχουν μεγαλύτερη σωματική δύναμη σε σχέση με άλλους ανθρώπους, είναι αρκετές φορές επιφυλακτικοί στην κατάρτιση δύναμης λόγω των αισθητικών απαιτήσεων του μπαλέτου.

Ευκινησία: Η εκπαίδευση στο χορό βρέθηκε ότι αυξάνει την ευκινησία των αθλητών σε άλλα αθλήματα. 

Συμπερασματικά, η μελέτη έδειξε ότι το κλασικό μπαλέτο μπορεί να συγκριθεί με άλλες προπονήσεις σε αθλήματα υψηλής έντασης. Σε αντίθεση όμως με τους αθλητές, κάποιοι χορευτές μπαλέτου δεν είναι πάντα αρκετά προετοιμασμένοι για τις απαιτήσεις που τίθενται στο σώμα τους. Έτσι η μελέτη συνέστησε αποτελεσματική θα ήταν η προσθήκη δύο έως τριών μαθημάτων χορού ανά εβδομάδα στο καθημερινό πρόγραμμα των χορευτών, στα οποία να δίνεται έμφαση στη φυσική τους κατάσταση και όχι στην τεχνική.

Πηγή: breakingmuscle.com

επιστροφή στην κορυφή