Menu

Πως τα κλασικά μπαλέτα αποκτούν νέα μορφή από σύγχρονους χορογράφους

Για εκατοντάδες χρόνια, οι χορογράφοι χρησιμοποιούν συγκεκριμένο σύνολο βημάτων χορού στο κλασικό μπαλέτο. Ορισμένα βήματα του κλασικού μπαλέτου, όπως οι 32 στροφές φουετέ της σπουδαίας μπαλαρίνας Pierina Legnani (1868- 1930) στο μπαλέτο Σταχτοπούτα, θεωρούνται παράδοση. Το κοινό εκείνη την εποχή αναζητούσε το απόσπασμα Grand Pas στο μπαλέτο Σταχτοπούτα, όπου οι μπαλαρίνες εκτελούσαν τις εντυπωσιακές 32 στροφές σε pointe.

Αυτό που ξεκίνησε με την μπαλαρίνα Pierina Legnani στις αρχές του 1900, εξελίχθηκε αργότερα στο μπαλέτο Λίμνη των Κύκνων του Τσαϊκόφσκι, όπου αυτές οι 32 στροφές φουετέ έγιναν μέρος της χορογραφίας του Μαύρου Κύκνου. Οι σημερινοί σύγχρονοι χορογράφοι προτιμούν να μην τονίζουν αυτό το άλλοτε καταπληκτικό επίτευγμα του μπαλέτου και αντ 'αυτού έχουν το δικό τους όραμα για το πώς πρέπει να χορογραφούνται τα κλασικά μπαλέτα.

Πιθανότατα η μορφή της κλασικής χορογραφίας άρχισε να αλλάζει όταν κορυφαίοι χορογράφοι μπαλέτου όπως ο George Balanchine και ο Mikhail Baryshnikov άρχισαν να χορογραφούν κλασικά μπαλέτα με το στυλ χορού του Kirov Ballet. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ρωσικό μπαλέτο δεν χρησιμοποιούσε το σύστημα εκπαίδευσης μπαλέτου Cecchetti στο βασικό πρόγραμμα σπουδών μπαλέτου πριν από το 1900. Στη χορογραφία του Kirov Ballet, δίνεται έμφαση στις έντονες κινήσεις των χεριών και των ποδιών.

Οι σημερινοί κλασικοί χορογράφοι μπαλέτου όπως ο Alexei Ratmansky, ο Christopher Wheeldon και ο Christopher D'Amboise έχουν αρχίσει να τονίζουν τα σύγχρονα δραματικά θέματα στη χορογραφία. Αυτό δεν διαφέρει από τα αμερικανικά κλασικά μπαλέτα όπως το Fall River Legend, An American in Paris, Piano-Rag-Music σε χορογραφία του Peter Martins και Rodeo του Agnes de Mille.

Το κλασικό μπαλέτο επικεντρώνεται πάντα σε μια ιστορία που συνδυάζεται με συγκεκριμένη μουσική και χορογραφία. Τα μοντέρνα κλασικά μπαλέτα χαρακτηρίζονται από εξελιγμένη τεχνική που δημιουργεί εικόνες σε στυλ εικονικής πραγματικότητας για τους λάτρεις του μπαλέτου. Στα κλασικά μπαλέτα που χορογραφούν σύγχρονοι καλλιτέχνες, η χορογραφία δεν είναι προβλέψιμη καθώς το corps de ballet δημιουργεί γεωμετρικά σχήματα καθιστώντας το έργο πιο εντυπωσιακό για το κοινό. 

Δείτε παρακάτω ένα video από το κανάλι της Royal Opera House στο Youtube σχετικά με την εξέλιξη των 32 στροφών φουετέ στην ιστορία του μπαλέτου.

Πηγή: danceus.org

Πολυμέσα

επιστροφή στην κορυφή