Menu

Έφυγε από τη ζωή ο διάσημος χορευτής και χορογράφος Pierre Lacotte

Ο σπουδαίος Γάλλος χορογράφος Pierre Lacotte (Πιερ Λακότ) άφησε την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα της Δευτέρας 10 Απριλίου 2023 σε ηλικία 91 ετών. «Ο Πιέρ μας άφησε στις 4:00 π.μ.», δήλωσε η σύζυγός του και πρώην κορυφαία χορεύτρια Ghislaine Thesmar (Γκισλέν Τέσμαρ).

To 2021, o Πιερ Λακότ δημιούργησε το τελευταίο μπαλέτο του για την Όπερα του Παρισιού, με τίτλο «Le Rouge et le Noir», για να αποτίσει φόρο τιμής στο Θέατρο που πάντα θεωρούσε το αληθινό του σπίτι. Ως χορογράφος συνεργάστηκε με την Édith Piaf αλλά και τον Sidney Bechet.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του ειδικεύτηκε στην αναβίωση κλασικών μπαλέτων όπως La Sylphide, Coppélia και Paquita. Ένα από τα διασημότερα μπαλέτα του είναι και “Η Κόρη του Φαρώ” (The Pharaoh's Daughter) που αναβίωσε για το Θέατρο Μπολσόι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πιερ Λακότ βοήθησε τον χορευτή θρύλο Rudolf Nureyev να αυτομολήσει στη Δύση το 1961. Το γεγονός αυτό αναφέρεται και στην βιογραφική ταινία για τον Rudolf Nureyev, The White Crow του 2018. Οι δύο χορευτές έγιναν φίλοι όταν ο Nureyev επισκέφτηκε το Παρίσι στο πλαίσιο περιοδείας των Μπαλέτων Kirov. Ο Lacotte είχε αποκαλύψει, σε δηλώσεις του στο BBC το 2012, ότι συνόδευε συχνά τον Nureyev στα εστιατόρια, τα μπαρ και τα μουσεία του Παρισιού.

Σε ανάρτηση της στα social media, που δημοσιεύτηκε την Δευτέρα 10 Απριλίου 2023, η Όπερα του Παρισιού αναφέρει: «Η Όπερα του Παρισιού ανακοινώνει με μεγάλη θλίψη την απώλεια του Pierre Lacotte. Γεννημένος το 1932, λαμβάνοντας εκπάιδευση στη Σχολή Χορού και στη συνέχεια ως Κορυφαίος Χορευτής στην Όπερα του Παρισιού, ο Pierre Lacotte σημάδεψε την ιστορία του χορού. Ως χορογράφος, συνεργάστηκε με την Édith Piaf και τον Sidney Bechet, πριν αναβιώσει κλασικά μπαλέτα του ρεπερτορίου όπως τα "La Sylphide", "Coppélia", "Paquita". Το 2021, πρόσφερε ένα τελευταίο μπαλέτο στην Όπερα, το «Le Rouge et le Noir», για να αποτίσει φόρο τιμής στο Θέατρο που πάντα θεωρούσε το αληθινό του σπίτι».

Με πληροφορίες από: bbc.com

Φωτογραφίες από Instagram @balletoperadeparis 

Διαβάστε επίσης:

https://balleton.gr/index.php/news/item/1155-le-rouge-et-le-noir-to-mpaleto-tou-korufaiou-xorografou-pierre-lacotte-gia-thn-opera-tou-parisiou

επιστροφή στην κορυφή