Menu

Έτσι κατασκευάζονται τα παπούτσια pointe για το μπαλέτο - Βίντεο

Tα παπούτσια που φορούν οι μπαλαρίνες για να χορεύουν στις μύτες των ποδιών τους, γνωστά ως pointe (πουέντ) είναι κατασκευασμένα με μεγάλη δεξιοτεχνία. Οι πουέντ έχουν επένδυση από σατέν ύφασμα και το μπροστινό τους τμήμα είναι σκληρό έτσι ώστε να μπορεί η μπαλαρίνα που τις φορά να χορεύει στις μύτες των ποδιών της. Η κατασκευή τους απαιτεί δεξιοτεχνία και ακρίβεια γι' αυτό γίνεται από εξειδικευμένους επαγγελματίες. Επίσης οι ειδικοί τεχνίτες παπουτσιών δημιουργούν πουέντ που είναι κατάλληλα προσαρμοσμένες στις ανάγκες κάθε μπαλαρίνας που θα τις φορέσει.

Οι πουέντ αποτελούνται από δύο βασικά τμήματα: ένα κουτί στο μπροστινό μέρος που περιβάλλει και στηρίζει τα δάχτυλα των ποδιών και από ένα κομμάτι από άκαμπτο υλικό που στηρίζει την καμάρα του ποδιού. Το κουτί είναι κατασκευασμένο από στρώσεις χαρτιού και υφάσματος κολλημένες μεταξύ τους. Σε άλλες περιπτώσεις για την κατασκευή του χρησιμοποιείται πλαστικό και σε άλλες καουτσούκ. Το δεύτερο τμήμα των πουέντ είναι κατασκευασμένο από δέρμα, πλαστικό, χαρτόνι ή στρώματα κόλλας και υφάσματος.

Επiπλέον οι πουέντ έχουν δερμάτινη σόλα και καλύπτονται από σατέν ύφασμα που προσδίδει όμορφη αισθητικά εμφάνιση στο παπούτσι. Συνήθως είναι διαθέσιμες σε ανοιχτό ροζ χρώμα αλλά κατασκευάζονται και σε άλλα χρώματα ανάλογα με τις ανάγκες κάθε παράστασης. Οι μπαλαρίνες προσθέτουν κορδέλες για να στερεώσουν τις πουέντ σωστά στα πόδια τους και να χορεύουν με ασφάλεια.

Μέσα από ένα video στα social media, η διάσημη εταιρεία παπουτσιών Freed of London μας δίνει μια γεύση από τον τρόπο που κατασκευάζονται οι πουέντ. Στα εργαστήρια κατασκευής παπουτσιών εξειδικευμένοι τεχνίτες φτιάχνουν από το μηδέν τις πουέντ και τις σχεδιάζουν έτσι ώστε να ταιριάζουν στο σχήμα των ποδιών κάθε μπαλαρίνας.

Video από Instagram @freedoflondon 

επιστροφή στην κορυφή