Menu

10 πράγματα που δεν γνωρίζετε για τα παπούτσια πουέντ

  • Κατηγορία Νέα

Οι πουέντ είναι τα παπούτσια που χρησιμοποιούν οι μπαλαρίνες για να χορέψουν. Ο χορός σε παπούτσια pointe απαιτεί συστηματική εκπαίδευση σε συγκεκριμένη τεχνική χορού. Επίσης η κατασκευή τους γίνεται με μια συγκεκριμένη διαδικασία και τεχνική.

Υπάρχουν όμως ορισμένα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε για τις pointe, τα οποία είναι:

  1. Ο Charles Didelot ήταν ο πρώτος που βοήθησε τους χορευτές να ανέβουν στις μύτες των ποδιών τους το 1795 χρησιμοποιώντας μια "ιπτάμενη μηχανή". Συγκεκριμένα τους σήκωνε προς τα πάνω επιτρέποντάς τους να σταθούν στις μύτες των ποδιών τους πριν εγκαταλείψουν το έδαφος. Αυτό έδειξε να αρέσει στο κοινό και οι χορογράφοι άρχισαν να αναζητούν τρόπους για να ενσωματώσουν το χορό σε pointe στα έργα τους.
  2. Η Marie Taglioni ήταν η πρώτη γνωστή μπαλαρίνα που χόρεψε σε pointe. Χόρεψε το μπαλέτο Συλφίδα. Η Taglioni είχε μαλακά παπούτσια με ενσωματωμένα άλλα υλικά για να μπορεί να χορεύει στις μύτες των ποδιών της.
  3. Κάθε πουέντ είναι χειροποίητη και δεν υπάρχουν δύο ζευγάρια που να είναι πανομοιότυπα. Η άκρη του παπουτσιού είναι ένα άκαμπτο κουτί κατασκευασμένο από πυκνά στρώματα υφάσματος, χαρτόνι ή χαρτί που έχει σκληρύνει με κόλλα. Το υπόλοιπο του παπουτσιού είναι κατασκευασμένο από δέρμα, βαμβάκι και σατέν.
  4. Υπάρχουν μόνο περίπου είκοσι κατασκευαστές που παράγουν τα παπούτσια pointe. Κάθε κατασκευαστής έχει διαφορετικές ποικιλίες σε pointes. Οι διαφορές αυτές συνήθως έχουν να κάνουν με το σχήμα του κουτιού. Το κουτί είναι ένα άκαμπτο περίβλημα στο μπροστινό μέρος του παπουτσιού που περιβάλλει και στηρίζει τα δάχτυλα των ποδιών του χορευτή.
  5. Οι χορευτές ξεκινούν να χορεύουν en pointe σε διαφορετικές ηλικίες. Οι καθηγητές χορού πρέπει να αξιολογούν τους μαθητές τους προσεκτικά για να βεβαιωθούν ότι είναι πραγματικά έτοιμοι. Συγκεκριμένα αξιολογούν τη δύναμη και την κινητικότητα.
  6. Συνήθως κατασκευάζονται σε ροζ χρώμα αλλά και σε άλλα χρώματα ανάλογα με τις ενδυματολογικές απαιτήσεις και το θέμα μιας παράστασης.
  7. Χρειάζονται περίπου 35-40 λεπτά για την προετοιμασία ενός ζευγαριού pointe. Κάθε χορευτής ακολουθεί τη δική του τεχνική προετοιμασίας για τις pointe προκειμένου να χορέψει.
  8. Οι κορυφαίοι χορευτές χρησιμοποιούν 2-3 ζευγάρια pointe κατά τη διάρκεια μιας παράστασης.
  9. Χρησιμοποιούνται διάφορα εξαρτήματα από τις μπαλαρίνες όταν φορούν τις pointe όπως ειδικά μαξιλαράκια στα δάχτυλα των ποδιών που κάνουν πιο άνετη την εφαρμογή των παπουτσιών.
  10. Ένας θίασος με επαγγελματίες χορευτές μπαλέτου μπορεί να περάσει 24.000 ώρες χορεύοντας en pointe κατά τη διάρκεια ενός έτους.

Πηγή: queenslandballet.com.au

Πηγή εικόνας: huffingtonpost.com

επιστροφή στην κορυφή