Menu

Tα μαθήματα μπαλέτου μπορούν να ενδυναμώσουν το μυαλό σας

  • Κατηγορία Νέα

Το κίνητρο πολλών ενηλίκων που ξεκινούν κλασικό μπαλέτο είναι καθαρά θέμα βελτίωσης της φυσικής κατάστασης. Ο στόχος είναι απόκτηση της χάρης και της σωστής στάσης του σώματος που έχει μια μπαλαρίνα. Το μπαλέτο περιλαμβάνει αρκετές ασκήσεις για την εκτέλεση των οποίων πρέπει το μυαλό να λειτουργεί γρήγορα. Έτσι εκτός από ένα γυμνασμένο σώμα τα μαθήματα κλασικού μπαλέτου ενδυναμώνουν και το μυαλό.

Πρέπει πραγματικά να σκέφτεστε κατά τη διάρκεια των μαθημάτων μπαλέτου”, λέει η Dianne Harrison, διευθύντρια της σχολής μπαλέτου Elancé Adult Ballet στη Μελβούρνη. “Ο εγκέφαλός σας πρέπει να είναι αρκετά βήματα μπροστά από το σώμα σας. Πρέπει να καθοδηγήσει και να ελέγξει αρκετές ομάδες μυών, να εφαρμόσει τις σωστές τεχνικές και να δημιουργήσει την τέχνη μέσω της συναισθηματικής έκφρασης. Και μετά να χορέψετε.”

Ευτυχώς οι εγκέφαλοι μας ανταποκρίνονται καλά σε αυτές τις προκλήσεις. Μια μελέτη του 2017 στο περιοδικό Frontiers in Human Neuroscience συνέκρινε τον αντίκτυπο που είχε τόσο ο χορός όσο και η επαναλαμβανόμενη κατάρτιση αντοχής στον εγκέφαλο.

Διαπιστώθηκε ότι ενώ και τα δύο είχαν θετικό αντίκτυπο, μόνο ο χορός οδήγησε σε αλλαγή συμπεριφοράς μέσω βελτιωμένης ισορροπίας. Οι συγγραφείς της μελέτης αποδίδουν το γεγονός αυτό στους χορευτές που πρέπει να μάθουν νέες χορογραφίες καθώς και διαφορετικούς σχηματισμούς σε βραχίονα, βήματα, ρυθμούς και ταχύτητες. Επομένως ο χορός αντιστρέφει τα σημάδια γήρανσης στον εγκέφαλο.

Εν το μεταξύ μια μελέτη του 2003 στο The New England Journal of Medicine έδειξε ότι από 11 φυσικές δραστηριότητες, μόνο ο χορός συνδέεται με χαμηλό κίνδυνο άνοιας.

Πηγή: smh.com.au

 

επιστροφή στην κορυφή