Menu

Πως να παρακολουθείτε το σύγχρονο χορό χωρίς να σκέφτεστε την υπόθεση του έργου

  • Κατηγορία Νέα

Πώς να παρακολουθήσετε ένα σύγχρονο μπαλέτο και να μην σκέφτεστε το τι συμβαίνει στη σκηνή; Πού πρέπει να χειροκροτήσετε και πού πρέπει να παραμείνετε σιωπηλοί; Με αφορμή το XVII φεστιβάλ Dance Open στην Αγία Πετρούπολη, η κριτικός Άννα Γκορντεέβα δίνει ορισμένες απαντήσεις.

1. Ας μάθουμε τι μας προσφέρει η γνώση της ιστορίας

Ακόμη και αν η υπόθεση του μπαλέτου βασίζεται σε κάποιο γνωστό βιβλίο, μάθετε το λιμπρέτο σε κάθε περίπτωση. Πολλοί θεατές όταν παρακολουθούν για πρώτη φορά το μπαλέτο Δον Κιχώτης θεωρούν ότι διαβάζοντας το ομώνυμο μυθιστόρημα του Cervantes ή βλέποντας την ταινία που βασίζεται σε αυτό το μυθιστόρημα μπορούν να καταλάβουν όσα συμβαίνουν. Όμως υπάρχει μια έκπληξη στο έργο: ο περιπλανόμενος ιππότης σε αυτό το μπαλέτο είναι ένας δευτερεύων χαρακτήρας και δεν χορεύει καθόλου αλλά μόνο με περηφάνια περπατά στη σκηνή.

2. Και αν δεν υπάρχει ιστορία;

Ο μεγάλος χορογράφος George Balanchine είχε πει ότι αν υπάρχει ένας άνδρας και μια γυναίκα στη σκηνή, υπάρχει ήδη μια ιστορία. Στις πιο αφηρημένες παραγωγές όπου ο χορογράφος εμπνεύστηκε μόνο από τη μουσική και όχι από κάποιο μυθιστόρημα, βλέπουμε διαφορετικούς ανθρώπους να χορεύουν στη σκηνή. Στην πραγματικότητα αυτό είναι και ένα από τα πιο συναρπαστικά στοιχεία στον κόσμο του μπαλέτου.

3. Αναγνώριση της γλώσσας των συμβόλων

Το μπαλέτο του 19ου αιώνα είχε το δικό του λεξιλόγιο κινήσεων όπως τα χέρια στην καρδιά που ερμηνεύονται ως αγάπη ή κάποιος που κουνάει τα χέρια πάνω από το κεφάλι του και μπορεί να ζητάει να χορέψει. Στις σύγχρονες εκδόσεις των κλασικών έργων όλοι οι χορογράφοι του 20ου αιώνα δούλεψαν πάνω στους συμβολισμούς στις παραστάσεις αλλά ίσως πολλά πράγματα να μην ήταν κατανοητά στο κοινό. Υπήρχαν όμως συμβολισμοί που συνδέονται με το λεξιλόγιο του σήμερα.

4. Η σημασία της μουσικής

Πριν από είκοσι χρόνια, όταν σε ένα ευρωπαϊκό θέατρο ξεκινούσε μια παράσταση να παίζει με απόλυτη σιωπή θα μπορούσε κάποιος να ακούσει δυνατά τα σχόλια στην αίθουσα. Τώρα οι χορευτές μπαλέτου σε πολλές παραστάσεις μπορούν να χορεύουν και χωρiς μουσική. Αυτό σημαίνει ότι και η σιωπή μπορεί να είναι μουσική και ότι γενικά η μουσική για το μπαλέτο μπορεί να είναι οποιαδήποτε, από συμφωνίες με στοιχεία ροκ ή ποπ και παιδικά τραγούδια μέχρι το θόρυβο ενός εργαστηρίου. Στην περίπτωση αυτή έστω και αν δεν θα ακούγατε συχνά τη συγκεκριμένη μουσική της παράστασης προσπαθήστε να καταλάβετε πως συνδυάζεται με το χορό.

5. Δεν περιμένουμε να δούμε πάντα εντυπωσιακά fouette

Ένας εντυπωσιακός τεχνικά χορός είναι πάντα δημοφιλής στις παραστάσεις αλλά δεν υπάρχει σε κάθε παράσταση μπαλέτου. Στις σύγχρονες χορογραφίες δεν υπάρχουν πάντα εντυπωσιακές κινήσεις και στροφές.

6. Δεν πρέπει να αποσπάται η προσοχή με τις φωνές των θαυμαστών

Μπορεί να συμβαίνει κάτι ιδιαίτερο στη σκηνή και κάποιος δίπλα σας να φωνάζει πολύ δυνατά “bravo!” πολλές φορές. Αυτές οι φωνές μερικές φορές δυσκολεύουν το θεατή να παρακολουθήσει το έργο, αλλά δεν υπάρχει τίποτα που μπορείτε να κάνετε για αυτό γιατί δεν μπορείτε να απαγορεύσετε στους ανθρώπους να εκφράζουν το θαυμασμό τους.

7. Εκφράζουμε το θαυμασμό μας στους καλλιτέχνες

Ναι βέβαια λέμε στους καλλιτέχνες “ευχαριστώ”, “μας άρεσε πάρα πολύ”. Αλλά όχι όταν ακούγεται η μουσική. Στα παλαιότερα μπαλέτα που είναι χωρισμένα σε πράξεις μπορούμε μετά από κάθε πράξη ενώ στα σύγχρονα μπαλέτα όπου η μουσική παίζει συνεχόμενα μπορείτε μόνο στο τέλος του έργου. Αν το μπαλέτο είναι καλό, το χειροκρότημα μετά την παράσταση δίνει ψυχική δύναμη στους καλλιτέχνες.

8. Η σημασία της αγάπης για το μπαλέτο

Σίγουρα σε κάποια παράσταση θα έχετε ξεχωρίσει κάποιους χορευτές για τις τεχνικές ικανότητές τους. Είναι σχεδόν αδύνατο να πάτε σε ένα μπαλέτο και να μην επιλέξετε κάποιον καλλιτέχνη που θαυμάζετε και να παρακολουθήσετε τις κινήσεις του. Οι χορευτές ερμηνεύουν πολλούς διαφορετικούς ρόλους και έχουν πολλούς θαυμαστές. Στο φεστιβάλ Dance Open το κοινό έχει το δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του και μετά το τελικό γκαλά μπορεί να ψηφίζει τον αγαπημένο του καλλιτέχνη. Και ο αγαπημένος καλλιτέχνης θα λάβει ένα κρυστάλλινο αγαλματίδιο, το βραβείο συμπάθειας του θεατή – ένα κομψό και διάσημο βραβείο.

Πηγή: fontanka.ru

 

 

επιστροφή στην κορυφή