Menu

Οι Έλληνες χορευτές που ξεχώρισαν χορεύοντας με μεγάλα μπαλέτα του κόσμου

  • Κατηγορία Νέα

Πολλοί Έλληνες καλλιτέχνες διαπρέπουν στο εξωτερικό με το ταλέντο τους. Ορισμένοι χορευτές ελληνικής καταγωγής που συνεργάστηκαν με μεγάλους θιάσους μπαλέτου στον κόσμο είναι η Ελένη Αλεξοπούλου πρώην χορεύτρια του New York City Ballet, η Αλεξάνδρα Ιωσηφίδη μπαλαρίνα του Mariinsky Ballet, o Αντώνης Φωνιαδάκης χορευτής και χορογράφος και πρώην διευθυντής του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η Κωνταντίνα Σταματίου κορυφαία χορεύτρια του Alvin Ailey Dance Theater και η Αλεξάνδρα Αβράμη χορεύτρια του American Ballet Theatre.

Παρακάτω θα δούμε ορισμένα στοιχεία από την πορεία των χορευτών αυτών που κατάφεραν να ξεχωρίσουν με το ταλέντο τους και επιλέχθηκαν από μεγάλους θιάσους μπαλέτου στον κόσμο.

Ελένη Αλεξοπούλου: Κορυφαία χορεύτρια στο New York City Ballet επί 24 χρόνια

Η Ελένη Αλεξοπούλου είναι μια από τις διασημότερες μπαλαρίνες του Μπαλέτου της Νέας Υόρκης κυρίως τη δεκαετία του '90. Ο διάσημος χορογράφος George Balanchine την έπεισε να συμμετάσχει στο θίασό του, το Μπαλέτο της Νέας Υόρκης, όπου η Αλεξοπούλου είχε μια λαμπρή καρίερα ως Πρώτη Χορεύτρια. Ερμήνευσε μια μεγάλη γκάμα σπουδαίων ρόλων αλλά και τηλεοπτικούς και κινηματογραφικούς ρόλους και έχει διατελέσει εκπρόσωπος του Workout Book του New York City Ballet. Το 2001 τιμήθηκε με βραβείο Jerome Robbins για την καριέρα της στο χορό.

Με ελληνική καταγωγή και μιλώντας άπταιστα ελληνικά, η Αλεξοπούλου ξεκίνησε χορό στο Σικάγο σε ηλικία 6 ετών. Σε ηλικία 14 ετών έκανε μαθήματα με δασκάλα την Maria Tallchief, πρώην Πρώτη Χορεύτρια του Μπαλέτου της Νέας Υόρκης. Το 1977 πήγε στη Νέα Υόρκη για να σπουδάσει στη Σχολή του American Ballet με υποτροφία και έκανε την πρακτική της αργότερα την ίδια χρονιά. Έγινε μέλος της ομάδας μπαλέτου το 1978. Προήχθη σε σολίστ το 1984 και έγινε Πρώτη Χορεύτρια το 1989. Αποφάσισε να σταματήσει την καριέρα της το 2002 για να αφοσιωθεί στην οικογένεια της.

Το ρεπερτόριο της είναι πλούσιο αλλά ξεχωρίζουν οι πιο σημαντικές ερμηνείες της υπό την καθοδήγηση των Balanchine και Robbins: The Nutcracker, The Four Temeraments, Prodigal Son, A Midsummer Night's Dream, Jewels (“Emeralds”), Apollo, Agon, Western Symphony, Stravinsky Violin Concerto, Tchaikovsky Suite No.3, Serenade σε χορογραφία George Balanchine και The Waltz Project, Ecstatic Orange, Glass Pieces, The Four Seasons, In the Night σε χορογραφία Jerome Robbins.

Μετά την καριέρα στο χορό, η Ελένη Αλεξοπούλου Γουόρικ, είναι συνεταίρος χρηματομεσίτης στο κομμάτι της ακίνητης περιουσίας της εταιρείας Sotheby, με ειδίκευση στην πώληση και αγορά σε πολυτελείς οικίες. Έχει παρουσιαστεί στο περιοδικό Avenue στην κατηγορία Γυναίκες Πρωτοπόροι στο Real Estate.

Αλεξάνδρα Ιωσηφίδη: Η μπαλαρίνα που ξεχώρισε χορεύοντας με το Mariinsky Ballet

Η Αλεξάνδρα Ιωσηφίδη είναι χορεύτρια που κέρδισε την παγκόσμια αναγνώριση.

Γεννήθηκε στις 30 Ιουνίου 1977 στο Λένινγκραντ από Έλληνα πατέρα και Ρωσίδα μητέρα. Σε ηλικία 10 ετών πέρασε από διαγωνισμό και εγγράφηκε στην παγκοσμίως γνωστή Ακαδημία Ρώσικου Μπαλέτου Βαγκάνοβα, παρόλο που ήταν πολύ ψηλή για την ηλικία της. Με την αποφοίτησή της το 1995 πήρε το δίπλωμα του Διεθνούς Διαγωνισμού Βαγκάνοβα (Vaganova-Prix) στην Αγία Πετρούπολη και έγινε μέλος του Θεάτρου Μαριίνσκι.

Το 2009, με διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, της απονεμήθηκε ο τίτλος της «Τιμώμενης Καλλιτέχνιδας της Ρωσίας». Η ύψιστη αυτή διάκριση για την Αλεξάνδρα Ιωσηφίδη αποτελεί προσωπικό της άθλο, καθώς η επιλογή της γίνεται σε μια χώρα που διαθέτει όχι μια, αλλά πολλές σπουδαίες μπαλαρίνες, τις πιο φημισμένες σκηνές μπαλέτου στον κόσμο (Μπολσόι, Μαριίνσκι, Νοβοσιμπίρσκ, Στανισλάφσκι, κ.ά.) και με τους ειδικούς πάνω στο είδος να κρίνουν αυστηρά τους χορευτές για τις δυνατότητες τους.

Η πολύ ψηλή (έχει ύψος 1,82) μπαλαρίνα του Μπαλέτου Mariinsky, έχει περιοδεύσει σχεδόν σε όλο τον κόσμο ξεχωρίζοντας για το ταλέντο και την έμφυτη μεγαλοπρέπεια που διαθέτει, όπως έχει χαρακτηριστικά πει για εκείνη η Πρίμα μπαλαρίνα του Μπαλέτου Μαριίνσκι, Ουλιάνα Λοπάτκινα, η οποία δεν παρέλειψε να αναφέρει τη χρονιά, όταν εμφανίστηκαν μαζί στο Ηρώδειο, στους πρωταγωνιστικούς ρόλους στη «Λίμνη των Κύκνων» ότι η Αλεξάνδρα έχει μια έμφυτη χάρη και ιδιαίτερη ομορφιά λόγω και της ελληνικής καταγωγής της.

Ως σολίστ έχει χορέψει σε πολλές παγκόσμιες περιοδείες των μπαλέτων Μαριίνσκι (Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, ΗΠΑ, Βραζιλία, Ιαπωνία), μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει «Το σιντριβάνι του Μπαχτσισαράι», η «Ωραία Κοιμωμένη», ο «Δον Κιχώτης», και ο «Καρυοθραύστης», ενώ έχει εμφανιστεί δίπλα σε μεγάλους χορευτές, όπως Ζελένσκι, Κουζνεζόφ, Ιβάντσενκο, Περετόκιν, Ζαχάροβα, Λοπάτκινα, Μαχάλινα, Βισνέβα, Νιοράτζε κ.ά.

Η πιο ιδιαίτερη στιγμή για την ίδια ήταν η εμφάνισή της στο Ηρώδειο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου το 2009. Παράλληλα με τις εμφανίσεις της με τα Μαριίνσκι, η Αλεξάνδρα βελτιώνει τη δεξιοτεχνία της ως καθηγήτρια μπαλέτου και ακολουθεί μεταπτυχιακές σπουδές στην Ακαδημία Μπαλέτου Βαγκάνοβα. Έχει επίσης εμφανιστεί σε μια από τις πιο διάσημες σκηνές του κόσμου, στο Kennedy Center της Ουάσιγκτον ερμηνεύοντας πρωταγωνιστικό ρόλο τον Ιανουάριο του 2012 στο μπαλέτο «Το πουλί της Φωτιάς» (“The Firebird”) του Στραβίνσκι.

Αντώνης Φωνιαδάκης: Διεθνώς Διακεκριμένος χορευτής και χορογράφος

Ο Αντώνης Φωνιαδάκης είναι γωνστός χορευτής και χορογράφος και έχει συνεργαστεί με τις μεγαλύτερες ομάδες χορού στον κόσμο. Το διάστημα 2016-2017 ήταν διευθυντής του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Μεγάλωσε στην Ιεράπετρα Κρήτης και από μικρός ανακάλυψε την αγάπη του για το χορό. Ξεκίνησε από μια μικρή σχολή χορού στην Ιεράπετρα. Το 1990 μπήκε στην Κρατική Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης στην Αθήνα, όπου σπούδασε για 2 χρόνια. Μάλιστα έλαβε και την υποτροφία «Μαρία Κάλλας» για να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό, στην Λωζάνη και στη σχολή Rudra Bejart.

Έχει συνεργαστεί με το μπαλέτο Bejart Ballet της Λωζάνης από το 1994 έως το 1996 υπό τη διεύθυνση του Maurice Bejart. Από το 1996 έως το 2002 συνεργάστηκε με την Lyon Opera Ballet υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Λούκου και το 2004 με την εταιρεία χορού Saburo Teshigawara/Karas Co.

Δημιούργησε και την δική του ομάδα χορού το 2003 με βάση την Λυόν της Γαλλίας και την ονόμασε Apotosoma.

Ως ανεξάρτητος χορευτής έχει συμμετάσχει στις καλύτερες ομάδες χορού και μπαλέτα όπως:Cedar Lake Contemporary Ballet, Geneva Ballet, Lyon Opera Ballet, Bern Ballet Ballet du Rhin, Maggio Danza, National Dance Company of Wales, Dansgroep Amsterdam, Cia Sociedade Masculina-Brazil, Bale da Cidade of Sao Paulo Brazil, Helsinki Dance Company Finland, National Ballet of Greece, National Theater of Northen Greece, Benjamin Millepied Dance Company USA, WashingtonBallet, Dansgroep Amsterdam, Bejart Ballet Lausanne, Ballet Junior Geneva, Hellenic Dance Company,CNSMD Lyon Copenhagen International Dance Festival.

Το 2012 έλαβε το βραβείο «Danza and Danza» για τον καλύτερο χορογράφο της χρονιάς στην Ιταλία για το «Les Noces». Έχει χορογραφήσει δύο όπερες για την Opera National du Rhin – Les boreades of Rameau και για την GRAME Lyon – II canto de la pelle of Claudio Ambrosini και έχει υπάρξει καθηγητής στην Κρατική Σχολή Χορού στην Αθήνα αλλά και σε άλλες σχολές στον κόσμο όπως η DOK11 στο Βερολίνο και η Dansgroep στο Άμστερνταμ.

Κωνταντίνα Σταματίου: Η πρώτη Ελληνίδα που κατάφερε να γίνει κορυφαία χορεύτρια στο Alvin Ailey Dance Theater

Η Constance Stamatiou ή Κωνσταντίνα Σταματίου έγινε γνωστή ως μία από τις κορυφαίες χορεύτριες του Alvin Ailey Dance Theater. Είναι η πρώτη Ελληνίδα που κατάφερε να μπει στην συγκεκριμένη ομάδα υψηλού χορευτικού επιπέδου. Συνεχίζει την καριέρα της ως freelance χορεύτρια.

Ο πατέρας της έχει καταγωγή από την Εύβοια. Η ίδια γεννήθηκε στη Βόρεια Καρολίνα.

Σπούδασε χορό στο Pat Hall’s Dance Unlimited και στο North Carolina Dance Theatre. Το 2002 αποφοίτησε από το Northwest School of the Arts και σπούδασε στο κολέγιο SUNY Purchase, πριν πάρει μαθήματα στο Ailey School.

Η Constance Stamatiou έγινε μέλος του Alvin II, εντάχθηκε στην ομάδα το 2005 και συνεχίζει να ζει το όνειρό της χορεύοντας σε όλον τον κόσμο. Μάλιστα κέρδισε την υποτροφία Leonore Annemberg που δίνεται σε χαρισματικούς χορευτές.

Έχει εμφανιστεί σε δύο παραστάσεις στην Αθήνα, το 2008, μια εμπειρία που χαρακτήρισε ως την πιο αξέχαστη στιγμή της καριέρας της.

Το 2012 συμμετέχει στην παράσταση φόρο τιμής στην Judith Jamison, που έγινε στον Λευκό Οίκο.

Αγαπάει την Ελλάδα και λατρεύει την Κρήτη, τη Σαντορίνη και τη Μύκονο.

Αλεξάνδρα Αβράμη: Η μπαλαρίνα που κατάφερε να επιλεγεί ανάμεσα σε χιλιάδες χορευτές, από το φημισμένο American Ballet Theater

 

Η Αλεξάνδρα Αβράμη με καταγωγή από τα Γιαννιτσά Πέλλας, κατάφερε να επιλεγεί ανάμεσα σε χιλιάδες χορευτές, από το διάσημο American Ballet Theater, μία από τις κορυφαίες ομάδες κλασικού μπαλέτου στον κόσμο.

Η Αλεξάνδρα ξεκίνησε να χορεύει μόλις σε ηλικία 4 ετών. Σπούδασε Φυσική Αγωγή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Πότε όμως δεν άφησε το χορό και παρακολουθούσε παράλληλα και τα πανεπιστημιακά της μαθήματα. Πήρε το πτυχίο της ως δασκάλα χορού από τη «Royal Academy of Dance» στο Λονδίνο.

Έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομάδες χορού και έχει συνεργαστεί με κορυφαίους χορογράφους. Το όνειρο της όμως την έφερε στις ΗΠΑ, όπου και διαπρέπει. Εκτός από το American Ballet Theater, φοίτησε με υποτροφία στο Joffrey Ballet School, τη μεγαλύτερη επαγγελματική σχολή χορού του κόσμου.

Πλέον είναι από τις σπουδαιότερες μπαλαρίνες και από τις ελάχιστες Ελληνίδες χορεύτριες που κάνουν καριέρα στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη.

Πηγή: ellines.com

επιστροφή στην κορυφή

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/balleton/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 652

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/balleton/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 654