Menu

Μπαλέτο: Η γοητεία του κότσου της μπαλαρίνας

  • Κατηγορία Νέα

Παρόλο που το χτένισμα είναι συνώνυμο του μπαλέτου, έχει τις ρίζες του στις γυναίκες της Αρχαίας Ελλάδας, οι οποίες δημιούργησαν ένα χτένισμα που σήμερα είναι γνωστό ως ελληνικός κότσος. Ένα απλό, χαμηλό σινιόν που στέκεται στο ύψος του λαιμού, τυπικά διακοσμημένο με κοσμήματα ήταν σύμβολο κομψότητας για τις πλούσιες Ελληνίδες.

Ο κότσος θα επανέλθει στη νεότερη κοινωνία κατά τη διάρκεια της περιόδου Regency του 1800. Όποιος είναι εξοικειωμένος με τις προσαρμογές ταινιών των βιβλίων της Jane Austen, θα αναγνωρίσει τα κομψά χτενίσματα που ήταν δημοφιλή ανάμεσα στις μεσαίας και ανώτερης τάξης γυναίκες. Η εποχή Regency στην Αγγλία ήταν τρελή για την κλασική αισθητική και συνδέθηκε με τη μόδα και τα χτενίσματα της Αρχαίας Ελλάδας και της Ρώμης. Οι γυναίκες άρχισαν να τυλίγουν τα μακριά μαλλιά τους σε κότσο, αλλά να το σηκώνουν ψηλότερα από τον ελληνικό κότσο, στο πίσω μέρος του κεφαλιού.

Η ανάδειξη του κότσου ήρθε την βικτωριανή περίοδο. Το 19ο αιώνα έγιναν πολλές παραλλαγές του κότσου. Ο “κότσος του Απόλλωνα” ήταν δημοφιλές χτένισμα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1820 και 1830 και αποτελούνταν από ένα μεσαίο σινιόν και μπούκλες γύρω από το πρόσωπο και τα αυτιά. Μια άλλη δημοφιλής παραλλαγή του κότσου που ονομάζεται “La Chinoise” έμοιαζε με το περίφημο χτένισμα της πριγκίπισσας Leia στο Star Wars.

Το χτένισμα “Βικτώρια”, από τη Βασίλισσα Βικτώρια ήταν ένα πιο συντηρητικό χτένισμα που αντανακλούσε μια σκοτεινή και σοβαρή βικτοριανή Αγγλία. Δύο πλεξίδες από τις δύο πλευρές συνδέονταν σε έναν απλό κότσο στο πίσω μέρος του κεφαλιού και κρέμονταν γύρω από τα αυτιά. Με την επιρροή της Βασίλισσας Βικτώριας, ο κότσος έγινε ένα πιο κομψό και σοβαρό χτένισμα που συνδέεται τυπικά με το στερεότυπο μιας “καταπιεσμένης” βικτοριανής κοινωνίας. Σε όλες αυτές τις παραλλαγές, ωστόσο, ο κότσος ήταν ένα σημαντικό σύμβολο της κατηγορίας διάκρισης για πολλές γυναίκες και μια αντανάκλαση των εποχών.

Καθώς ο βικτωριανός κότσος μεταμορφώθηκε στα πιο χαλαρά και πιο φυσικά σινιόν “Gibson Girl” της δεκαετίας του 1890, η κυριαρχία του κότσου έφτασε στο τέλος της. Οι μοντέρνες κυρίες θα εγκαταλείψουν τα περίπλοκα χτενίσματα για τους ελεύθερους κότσους του 1920. Και όμως, η γοητεία του κότσου παραμένει ισχυρή και σήμερα και εξακολουθεί να εμφανίζεται στη μόδα, σηματοδοτώντας ένα κλασικό είδος χτενίσματος. Στο μπαλέτο φυσικά δεν έφυγε ποτέ.

Πηγή: australianballet.com.au

επιστροφή στην κορυφή