Menu

Πως το μπαλέτο μπορεί να σας κάνει καλύτερο ηγέτη

  • Κατηγορία Νέα

Η ηγεσία μιας επιχείρησης με στόχο την επιτυχία δεν είναι εύκολη υπόθεση. Υπάρχουν πολλά άρθρα και μελέτες που εξετάζουν τις ικανότητες που πρέπει να έχουν οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες. Βασικό ρόλο παίζουν συχνά όχι μόνο οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες αλλά και τα άτομα που δουλεύουν σε άλλους τομείς.

Παραδόξως, ένα χόμπι που θα μπορούσε να αποτελέσει κλειδί στην εξέλιξη κάποιου σε καλό ηγέτη είναι το μπαλέτο. Για να το αποδείξουμε αυτό θα πρέπει να μελετήσουμε: 1) την προέλευση του μπαλέτου, 2) τις ηγετικές ιδιότητες που προσφέρει, 3) τις ικανότητες των χορευτών και 4) τον τρόπο με τον οποίο το μπαλέτο μπορεί να διδάξει έναν ηγέτη.

Η προέλευση του μπαλέτου

Πριν εξετάσουμε τις ιδιότητες και τις ικανότητες που μπορεί να προσφέρει το μπαλέτο σε έναν ηγέτη, πρέπει να μελετήσουμε την ιστορία του μπαλέτου. Πράγματι μόλις δείτε την προέλευση αυτού του είδους χορού θα καταλάβετε ότι ήταν ελκυστική μορφή τέχνης για πολλούς διάσημους ηγέτες του παρελθόντος.

Το μπαλέτο ξεκίνησε την εποχή της Αναγέννησης στην Ιταλία γύρω στο 1500. Η λέξη “μπαλέτο” έχει τις ρίζες της στην ιταλική λέξη “ballare” που σημαίνει “να χορεύει”. Οι πρώτοι χορευτές φορούσαν μάσκες και βαριά, πολυτελή ρούχα. Οι δυσκολίες που είχαν οι χορευτές με αυτά τα βαριά και διακοσμημένα ρούχα, έκαναν το χορό να εξελιχθεί σε μια μορφή λικνίσματος, με μικρά άλματα και αργές στροφές.

Από την Ιταλία, το μπαλέτο έφτασε στη Γαλλία όταν η Αικατερίνη των Μεδίκων παντρεύτηκε τον Βασιλιά της Γαλλίας, Ερρίκο Β'. Ο χορός αναπτύχθηκε πολύ στις γαλλικές αίθουσες χορού και ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής όταν βασιλιάς ήταν ο Λουδοβίκος ΙΔ'. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, άρεσε στον ίδιο τον βασιλιά να χορεύει. Αυτή είναι πράγματι μια πρώιμη ένδειξη ότι οι ηγέτες θεωρούσαν αυτή τη μορφή χορού ενδιαφέρουσα και χρήσιμη.

Την εποχή του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΔ' το μπαλέτο έγινε επαγγελματική μορφή τέχνης. Η θέλησή του για ταλέντο σήμαινε ότι το μπαλέτο δεν ήταν απλά μια δραστηριότητα ψυχαγωγίας, αλλά μια τέχνη που απαιτούσε επαγγελματική κατάρτιση.

Στο Παρίσι άνοιξε η πρώτη Ακαδημία Χορού για μπαλέτο και σύντομα όλοι, όχι μόνο οι ευγενείς, μπόρεσαν να ασχοληθούν με το μπαλέτο.

Ο χορός γρήγορα εξαπλώθηκε με δύο βασικά κέντρα τη Ρωσία και τη Γαλλία. Αυτές οι δύο χώρες έχουν αναμφισβήτητα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του χορού στη σημερινή του μορφή και δόξα.

Τον 19ο αιώνα, το Ρομαντικό Κίνημα παρουσιάζεται στο μπαλέτο και οι χορευτές άρχισαν να χορεύουν στις μύτες των ποδιών τους. Εκείνη την εποχή επίσης η φούστα tutu – με μακρύ μήκος και τούλι - έγινε το βασικό κοστούμι για τις μπαλαρίνες.

Στη Ρωσία το μπαλέτο ήταν εξαιρετικά δημοφιλές κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα. Οι Ρώσοι χορογράφοι δημιούργησαν μια πιο κλασική τεχνική στο χορό και έκαναν την ακρίβεια και την κομψότητα της κίνησης τα βασικά χαρακτηριστικά του μπαλέτου. Η εξέλιξη του μπαλέτου και οι κινήσεις των χορευτών μετέτρεψαν την φούστα tutu στη σημερινή της μορφή.

Οι απαρχές του μπαλέτου περιλαμβάνουν έναν αριθμό ισχυρών οραματιστών όπως ο Serge Diaghilev και ο Pierre Beauchamps. Την εποχή του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΔ', ο χορός απέκτησε δύναμη και επιρροή. Στη Ρωσία, ο χορός διδάσκεται με συγκεκριμένη τεχνική και οι χορευτές εκπαιδεύονται στην τελειότητα. Δεν είναι λοιπόν περίεργο ότι ο χορός μπορεί να ενισχύσει τις ηγετικές ιδιότητες.

1. Οι ηγετικές ιδιότητες που μπορείτε να αποκτήσετε από το μπαλέτο

Συγκέντρωση

Το μπαλέτο είναι μια μορφή χορού με τεχνική. Αν έχετε δει μια παράσταση μπαλέτου, γνωρίζετε ότι οι χορευτές πρέπει να είναι σε θέση να εκτελούν σύνθετες κινήσεις κινούμενοι γύρω από έναν νοητό άξονα. Αυτό απαιτεί εστίαση, καθώς δεν πρέπει το βλέμμα να γυρίζει σε οποιοδήποτε σημείο.

Το ίδιο ισχύει και για την ηγεσία. Πρέπει να είστε παρόντες “εδώ και τώρα” κατά τη λήψη αποφάσεων. Ένας καλός ηγέτης πρέπει να έχει τη δυνατότητα να επικεντρωθεί στο παρόν, ενώ σκέφτεται να ακολουθήσει το επόμενο βήμα.

Επιπλέον, οι χορευτές μπαλέτου πρέπει να επικεντρωθούν σε μια σειρά οδηγιών. Οι μεγαλύτεροι χορευτές πρέπει να κάνουν την κατάλληλη προπόνηση, να ακολουθήσουν σωστή διατροφή και σωστό τρόπο ζωής. Η επίτευξη καλών επιδόσεων απαιτεί εστίαση σε αυτές τις οδηγίες.

Ομοίως, ένας ηγέτης πρέπει να επικεντρωθεί στα στοιχεία που βοηθούν την ομάδα να εξελιχθεί.

Υπομονή

Ένας χορευτής δεν γίνεται καλλιτέχνης παγκοσμίου φήμης αμέσως. Οι επαγγελματίες χορευτές συχνά ξεκινούν χορό από νεαρή ηλικία και καλλιεργούν για χρόνια τις δεξιότητές τους, πριν γίνουν κορυφαίοι χορευτές. Η κατανόηση των κινήσεων του μπαλέτου απαιτεί υπομονή και πρακτική. Η υπομονή είναι το κλειδί για τη βελτίωση τόσο των δεξιοτήτων μπαλέτου όσο και της ηγεσίας. Οι δεξιότητες ηγεσίας δεν επιτυγχάνονται αμέσως και η εξασφάλιση της επιτυχίας ενός ηγέτης απαιτεί αρκετή υπομονή.

Θέληση

Δεδομένου ότι το μπαλέτο απαιτεί σκληρή δουλειά και προσοχή σε μικρές λεπτομέρειες, θα χρειαστεί θέληση για να συνεχίσει κάποιος την εκπαίδευση χορού και να πετύχει. Το μπαλέτο δεν είναι εύκολη μορφή τέχνης. Οι λάτρεις του μπαλέτου και οι χορευτές τείνουν να είναι όλο και περισσότερο παθιασμένοι με την τέχνη τους.

Όταν παρακολουθείτε μια παράσταση μπαλέτου μπορείτε να δείτε την αγάπη για το χορό και το συναίσθημα. Δεν παρακολουθείτε απλά την παράσταση αλλά βιώνετε τα συναισθήματα του καλλιτέχνη.

Η ίδια θέληση απαιτείται και για έναν ηγέτη. Ο ηγέτης μιας ομάδας πρέπει να είναι σε θέση να κινητοποιήσει και τους άλλους και να διατηρεί την ίδια δυναμικότητα ακόμη και όταν τα πράγματα δεν λειτουργούν όπως τα σχεδίασε.

Η ηγεσία και το μπαλέτο δεν είναι μόνο τεχνική τελειότητα. Μπορεί κάποιος να είναι έξυπνος και επιδέξιος, αλλά να μην έχει τη θέληση να καθοδηγήσει τους άλλους. Δεν αρκεί μόνο η επίτευξη οικονομικών στόχων αλλά είναι σημαντικό να ασχολείται κάποιος με το προϊόν και τις υπηρεσίες για να μπορέσει να πετύχει τους στόχους μιας επιχείρησης.

Επιμονή

Οι παραστάσεις μπαλέτου απαιτούν τη συνεργασία των χορευτών. Αν ένας χορευτής χάσει τα βήματά του δεν πρέπει να σταματήσει η παράσταση. Οι υπόλοιποι χορευτές πρέπει να επιμείνουν και να συνεχίσουν.

Επίσης, οι παραστάσεις μπαλέτου βασίζονται στην απόδοση των χορευτών. Οι χορευτές πρέπει να είναι σε θέση να παραμερίσουν τα συναισθήματά τους και να προσφέρουν σαν ομάδα μια εντυπωσιακή παράσταση. Αυτό είναι που κάνουν και οι ηγέτες – επιμένουν, ακόμα και όταν η κατάσταση φαίνεται δύσκολη.

Η απόδοση μιας ομάδας βασίζεται στον αρχηγό. Ο χορευτής πρέπει να δώσει το παράδειγμα και χορέψει ακόμα και αν προτιμάει να τα παρατήσει.

Πειθαρχία

Το μπαλέτο χρειάζεται μεγάλη φυσική αντοχή. Η μπαλαρίνα Misty Copeland είπε σε συνέντευξή της ότι οι πρόβες ξεκινούν το μεσημέρι και διαρκούν μέχρι το απόγευμα. Μετά τις πρόβες, οι χορευτές προετοιμάζονται για τις παραστάσεις. Η προπόνηση των χορευτών είναι αυστηρή και όταν προετοιμάζονται για μια παράσταση μπαλέτου επαναλαμβάνουν τις ίδιες κινήσεις ξανά και ξανά.

Η ίδια πειθαρχία είναι σημαντική και για την ηγεσία. Αν κάποιος είναι τεμπέλης τότε όλη η ομάδα είναι πιθανό να ακολουθήσει το παράδειγμά του. Ο ηγέτης είναι υπεύθυνος για την οργάνωση της εργασίας, εξασφαλίζοντας ότι όλοι στην ομάδα την ακολουθούν και γίνεται παράδειγμα της σκληρής δουλειάς.

Προσανατολισμός στόχων

Ως στυλ χορού, το μπαλέτο είναι προσανατολισμένο στο στόχο. Ακόμα και οι αρχάριοι έχουν συγκεκριμένους στόχους όπως να μάθουν μια συγκεκριμένη κίνηση ή απλά να βελτιώσουν την ευλυγισία τους. Οι επαγγελματίες χορευτές έχουν στόχο να γίνουν μέλη ενός διάσημου θιάσου μπαλέτου ή να μάθουν τη χορογραφία για την επόμενη παράσταση.

Οι ηγέτες πρέπει να προσανατολίζονται στο στόχο. Συχνά πρέπει να εργάζονται για πολλούς διαφορετικούς στόχους. Αυτοί θα μπορούσαν να αφορούν την δημιουργία ενός νέου προϊόντος, την αύξηση των εσόδων ή τη μείωση λειτουργικού κόστους. Πάντα πρέπει να υπάρχει ένας μεγάλος ή μικρός στόχος. Αυτό βοηθάει στην εύρεση της σωστής τακτικής και θα βοηθάει την ομάδα να παραμείνει συγκεντρωμένη.

Ανταγωνισμός

Το μπαλέτο είναι ένας κομψός και ρομαντικός χορός, αλλά ο επαγγελματικός κόσμος του μπαλέτου μπορεί να είναι σκληρός. Ο ανταγωνισμός για τις καλύτερες θέσεις στον κλάδο είναι μεγάλος. Χωρίς ανταγωνιστικό πνεύμα είναι απίθανο να χορέψετε στο Bolshoi Ballet.

Το μπαλέτο επίσης μπορεί να ανταγωνιστεί άλλες μορφές ψυχαγωγίας. Από τη δημιουργία του στις αυλές της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας, ο χορός έχει βελτιωθεί για να προσελκύσει νέο κοινό. Η μπαλαρίνα Tamara Rojo δήλωσε στον Guardian: “Προσπαθούμε συνεχώς να διευρύνουμε το κοινό μας και να προσεγγίσουμε ανθρώπους που ποτέ δεν πίστευαν ότι θα αγαπούσαν το μπαλέτο”.

Το μπαλέτο πρέπει να αγωνιστεί για το κοινό του, καθώς και να προσελκύσει νέους χορευτές να ενταχθούν στο χορό.

Ένας ηγέτης πρέπει να έχει ανταγωνιστικές ιδιότητες. Το να γίνει κάποιος ηγέτης μιας ομάδας δεν σημαίνει ότι έχει πετύχει. Στην πραγματικότητα μόλις αναλάβει κάποιος αυτή τη θέση είναι πολλές οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει.

2. Οι ικανότητες ηγεσίας που μπορείτε να αποκτήσετε από το μπαλέτο

Η διαχείριση πολλών εργασιών

Εάν έχετε παρακολουθήσει μια παράσταση μπαλέτου, ξέρετε ότι συμβαίνουν πολλά διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα. Οι χορευτές συχνά πρέπει να είναι εστιασμένοι στη δουλειά τους ενώ οι άλλοι χορευτές κάνουν τη δική τους προπόνηση. Επίσης ο χορευτής πρέπει να εκτελεί πολλές διαφορετικές χορογραφίες. Η ικανότητα εκτέλεσης πολλών εργασιών είναι απαραίτητη για τους ηγέτες.

Η ικανότητα συνεννόησης με διαφορετικούς ανθρώπους

Μια από τις σπουδαίες πτυχές του μπαλέτου είναι η ικανότητά του να ενώνει διαφορετικούς ανθρώπους. Είναι ένα άθλημα που προσελκύει ανθρώπους μικρής και μεγαλύτερης ηλικίας. Οι χορευτές που θέλουν να γίνουν κορυφαίοι συχνά ταξιδεύουν σε πολλές χώρες του κόσμου για να λάβουν την σωστή εκπαίδευση. Η μετάβαση σε μια διαφορετική κουλτούρα και η επικοινωνία με νέους ανθρώπους δεν είναι εύκολη.

Στο σημερινό κόσμο οι επιχειρήσεις συγκεντρώνουν ταλέντα από διάφορα μέρη του κόσμου. Ένας ηγέτης πρέπει να είναι σε θέση να κάνει όλους να αισθάνονται ευπρόσδεκτοι και να βρουν τρόπους να χρησιμοποιήσουν αυτές τις διαφορές ως πλεονέκτημα.

Η ικανότητα να επιτρέπετε στους άλλους να διακριθούν

Η επιτυχία ενός μπαλέτου δεν βασίζεται σε μεμονωμένες επιδόσεις. Για να εντυπωσιάσει μια παράσταση όλοι οι χορευτές πρέπει να διαδραματίσουν το ρόλο τους. Ένας χορευτής μπορεί για κάποια λεπτά να χορεύει στο κέντρο της σκηνής και αργότερα να βρίσκεται στα παρασκήνια.

Ενώ σε μια παράσταση πρωταγωνιστούν δύο χορευτές, κάθε μέλος του θιάσου παίζει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία μιας παράστασης. Ο κάθε χορευτής πρέπει να εκτελεί με αρτιότητα τη χορογραφία και να αφήνει χορό στους άλλους χορευτές να λάμψουν στη σκηνή.

Η ικανότητα να επιτρέπει σε άλλους να διακρίνονται είναι σημαντική για έναν ηγέτη. Ο ηγέτης μπορεί να οδηγεί την ομάδα, αλλά δεν είναι το μοναδικό μέλος της ομάδας. Στην πραγματικότητα οι καλύτεροι ηγέτες συχνά δεν είναι εκείνοι που αγωνίζονται για τη δόξα, αλλά εκείνοι που βοηθούν για το καλό των άλλων ανθρώπων.

Η ικανότητα να είστε παρόντες

Ο χορευτής πρέπει να αιχμαλωτίζει το κοινό με το ταλέντο του και την θέληση του να χορέψει. Μια παράσταση εντυπωσιάζει το κοινό όχι μόνο με την εντυπωσιακή χορογραφία αλλά και με την εκφραστικότητα των χορευτών. Ο χορευτής αιχμαλωτίζει το κοινό με την παρουσία του στη σκηνή. Σε μια συνέντευξη στη Huffington Post, η μπαλαρίνα Misa Kuranaga, εξήγησε τη σημασία της παρουσίας του χορευτής στη σκηνή. Συγκεκριμένα παρακολούθησε μια παράσταση και ένιωσε ότι ακτινοβολεί ενέργεια από έναν χορευτή, ο οποίος δεν ήταν σε ηγετικό ρόλο. “Ο τρόπος που χόρευε στη σκηνή ήταν τόσο όμορφος, έδινε τα πάντα για εκείνη τη στιγμή, για εκείνα τα πέντε λεπτά απόδοσης”, είπε η Kuranaga χαρακτηριστικά.

Η ικανότητα να στηρίζεστε στα πόδια σας

Εκτός από την επιμονή, οι χορευτές μπαλέτου πρέπει να είναι σε φόρμα. Πρέπει το σώμα να έχει δύναμη για να αντέξει το φυσικό άγχος. Το ίδιο ισχύει για τους ηγέτες. Νους υγιής εν σώματι υγιεί είναι ένα ρητό που εκφράζει απόλυτα έναν ηγέτη. Οι ηγέτες πρέπει να εργάζονται πολλές ώρες, να αντέχουν το συναισθηματικό άγχος και να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο.

Η ικανότητα επίτευξης των στόχων

Ο βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΔ' συνέβαλε στη δημιουργία μιας επαγγελματικής τέχνης και οι Ρώσοι το μεταμόρφωσαν σε μια μορφή χορού με αυστηρή τεχνική. Η αφοσίωση των Ρώσων χορογράφων και χορευτών έκανε το μπαλέτο μια υψηλή μορφή τέχνης. Στο μπαλέτο είναι απαραίτητη η εκπαίδευση και η εξέλιξη της για την παρουσίαση μιας χορογραφίας στη σκηνή. Η ηγεσία ακολουθεί την ίδια τεχνική. Οι ηγέτες δεν έχουν την ολυτέλεια να αναλύουν κάθε κίνηση για ώρες ή να συζητούν για ώρες θέματα. Πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν πότε πρέπει να δράσουν.

Πως η ενασχόληση με το χορό σας κάνει καλύτερους ηγέτες

Οι παραπάνω ιδιότητες και ικανότητες είναι απαραίτητες τόσο για το μπαλέτο όσο και για την ηγεσία των επιχειρήσεων. Το μπαλέτο χρειάζεται επιμονή, πειθαρχία και σκληρή δουλειά. Υπογραμμίζει τις βασικές πτυχές της καθοδήγησης. Κάθε χορευτής εργάζεται ως μέρος μιας ομάδας. Η ικανότητα των χορευτών να επικεντρωθούν και να υπομείνουν είναι κάτι πολύτιμο για κάθε ηγέτη, ο οποίος επιθυμεί να πετύχει, να μελετήσει και να μάθει. Έτσι, την επόμενη φορά που θα δείτε μια παράσταση μπαλέτου, θυμηθείτε να παρακολουθείτε την παράσταση από μια άλλη οπτική.

Πηγή: cleverism.com

επιστροφή στην κορυφή