Menu

Πως είναι τα μαθήματα μπαλέτου σε διάσημες Σχολές Χορού του κόσμου

  • Κατηγορία Νέα

Από την Κοπεγχάγη στη Δανία ως το Σαν Φρανσίσκο στην Καλιφόρνια, μια ημέρα μαθημάτων μπαλέτου ξεκινάει με τον ίδιο τρόπο, με τους χορευτές στην τάξη χορού. Τα μαθήματα μπαλέτου (ballet class) διδάσκονται με συγκεκριμένη δομή σε σχολές χορού σε όλο τον κόσμο, αλλά έχουν πολλές διαφορές - από τα στούντιο μέχρι την τεχνική - μεταξύ τους. Παρακάτω θα δούμε πως είναι τα μαθήματα μπαλέτου σε τέσσερις διαφορετικές διάσημες Σχολές Χορού: στη Βασιλική Σχολή Μπαλέτου στο Λονδίνο στην Αγγλία, στη Βασιλική Σχολή Μπαλέτου της Δανίας στην Κοπεγχάγη, στη Σχολή Μπαλέτου του Σαν Φρανσίσκο στο Σαν Φρανσίσκο και στην Ακαδημία Tanya Pearson στη Νέα Νότια Ουαλία στην Αυστραλία.

Βασιλική Σχολή Μπαλέτου στο Λονδίνο της Αγγλίας

Η Βασιλική Σχολή Μπαλέτου (Royal Ballet School) είναι επίσημη Σχολή Χορού του Βασιλικού Μπαλέτου (Royal Ballet) και έχει μεγάλη ιστορία. Ιδρύθηκε το 1926 και από τη συγκεκριμένη σχολή αποφοίτησαν διάσημοι χορευτές και χορογράφοι όπως η Margot Fonteyn, ο Sir Kenneth MacMillan, η Alessandra Ferri και άλλοι.

Η Σχολή στην οποία σήμερα είναι εγγεγραμμένοι πάνω από 200 μαθητές έχει δύο βάσεις όπου γίνονται τα μαθήματα χορού, μία στο Richmond Park και μία στο Covent Garden. Η Ακαδημία Χορού του Covent Garden βρίσκεται δίπλα στα στούντιο του Royal Ballet. Έτσι συχνά εκεί προπονούνται οι κορυφαίοι χορευτές του Royal Ballet. Οι μαθητές της Σχολής αυτής εκπαιδεύονται με βάση το επίσημο σύστημα της βασιλικής σχολής μπαλέτου, το οποίο ανέπτυξε η Dame Ninette de Valois που ίδρυσε τόσο το διάσημο θίασο μπαλέτου όσο και τη Βασιλική Σχολή Χορού. Το σύστημα εκπαίδευσης αυτό έχει στοιχεία από μεθόδους διδασκαλίας μπαλέτου που ανέπτυξαν σπουδαίοι δάσκαλοι όπως οι Edouard Espinosa, Enrico Cecchetti, Nikolai Legat και Olga Preobrajenska.

Είναι ένα μεγάλο προνόμιο να δουλεύουμε στο Royal Ballet School όχι μόνο με τους μαθητές αλλά και με το προσωπικό που είναι αφοσιωμένο και έχει εξαιρετικό ταλέντο. Ως ομάδα είμαστε επικεντρωμένοι στον κοινό στόχο: να εξασφαλίσουμε ότι όλοι οι σπουδαστές θα πετύχουν το τέλειο αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους μαζί μας”, αναφέρει η Τζέσικα Κλάρκ, καλλιτεχνική διευθύντρια του διάσημου θιάσου μπαλέτου.

Ο χορός στο Royal Ballet School είναι τόσο ιδιαίτερος, επειδή κάποιος αντιμετωπίζεται σαν άτομο και δεν συγκρίνεται με τους άλλους. Νιώθετε ότι κάθε δάσκαλος ενδιαφέρεται πραγματικά για το μαθητή, όχι μόνο στον τομέα του μπαλέτου αλλά και σε όλες τις πτυχές της εκπαίδευσης και της ζωής του”, αναφέρει φοιτητής του τρίτου έτους σπουδών της διάσημης Σχολής Χορού.

Βασιλική Σχολή Μπαλέτου της Δανίας στην Κοπεγχάγη

Η Βασιλική Σχολή Μπαλέτου της Δανίας (Royal Danish Ballet School) ιδρύθηκε το 1771 και λειτουργεί ως επίσημη σχολή εκπαίδευσης για το Βασιλικό Μπαλέτο της Δανίας. Η Σχολή προσφέρει μαθήματα χορού και ακαδημαϊκή κατάρτιση με βάση ένα πρόγραμμα σπουδών του συστήματος του δημόσιου σχολείου της Δανίας, το οποίο σημαίνει ότι οι φοιτητές αποφοιτούν με δίπλωμα γυμνασίου. Οι 110 με 120 μαθητές της Σχολής διδάσκονται τη μέθοδο Bournonville, η οποία δημιουργήθηκε από τον δάσκαλο μπαλέτου και χορογράφο της Δανίας, August Bournonville. Είναι μια τεχνική που δίνει έμφαση στη φυσική ροή, τη μουσικότητα και τις ευθείες γραμμές.

Το ίδιο το θέατρο (όπου διδάσκονται όλα τα μαθήματα) χαρακτηρίζεται από όμορφα δωμάτια, περίτεχνα γλυπτά και μεγάλα στρογγυλά παράθυρα που κοσμούν την πρόσοψη του ανώτερου επιπέδου δημιουργώντας μια ξεχωριστή ευρωπαϊκή αίσθηση στα στούντιο. “Αγαπώ την παράδοση της Σχολής που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά. Μας ενώνει σαν μια οικογένεια. Η μέθοδος Bournonville δίνει στους μαθητές μια απίστευτη δύναμη, μουσικότητα και ροή, εκφραστικότητα ώστε να μπορούν να ερμηνεύσουν συγκεκριμένους ρόλους του ρεπερτορίου Bournonville που θα χορεύουν αργότερα στην καριέρα τους”, αναφέρει ο Thomas Lund, πρώην κορυφαίος χορευτής και σημερινός διευθυντής της Βασιλικής Σχολής Μπαλέτου της Δανίας.

Πιστεύω ότι οι Αμερικανοί μαθητές μπαλέτου θα εκπλαγούν από το πόσο μοναδικό είναι το στυλ Bournonville. Είναι ιδιαίτερα ξεχωριστό στη Δανία λόγω της ιστορίας και της κληρονομιάς του στον κόσμο του δανέζικου μπαλέτου”, λέει ο Nicolas Markovic, δευτεροετής φοιτητής του Apprentice Program.

Σχολή Μπαλέτου του Σαν Φρανσίσκο στην Καλιφόρνια

Στην καρδιά του Σαν Φρανσίσκο βρίσκεται η Σχολή Μπαλέτου του Σαν Φρανσίσκο (San Francisco Ballet School), η επίσημη σχολή εκπαίδευσης του Σαν Φρανσίσκο. Η μέθοδος κατάρτισης έχει τις ρίζες της σε ισχυρή κλασική τεχνική και αθλητισμό, μια τεχνική που βοηθά το χορευτή να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του πλούσιου ρεπερτορίου της εταιρείας.

Η Σχολή Μπαλέτου του San Francisco διαθέτει ένα εκπαιδευμένο προσωπικό, του οποίου οι δάσκαλοι είναι χορευτές του American Ballet Theatre, του English National Ballet και του San Francisco Ballet. Οι μαθητές προέρχονται από όλο τον κόσμο καθώς και από την Ασία και την Αυστραλία.

Η Σχολή Μπαλέτου του San Francisco εκπαιδεύει χορευτές με ισχυρή κλασική τεχνική με την οποία μπορούν να προσαρμοστούν σε διαφορετικά στυλ, προετοιμάζοντας τους να συμμετάσχουν σε μεγάλους θιάσους όπως το San Francisco Ballet, όπου το 65% της εταιρείας αποτελείται από πρώην φοιτητές. Είμαστε υπερήφανοι για τη δημιουργία μιας ομάδας δασκάλων που προσφέρουν διαφορετικές προοπτικές στην μορφή της τέχνης και δίνουν στους σπουδαστές τις ευκαιρίες να εργαστούν στην εταιρεία, να κάνουν περιοδείες σε όλο τον κόσμο και να χορέψουν νέα μπαλέτα παράλληλα με τους σημερινούς κορυφαίους χορευτές”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Patrick Armand, διευθυντής της Σχολής Μπαλέτου San Francisco.

Έχω σπουδάσει στη Σχολή Μπαλέτου San Francisco για 12 χρόνια. Έχω μάθει από μερικούς από τους καλύτερους δασκάλους του κόσμου, συνεργάστηκα με χορευτές που θαύμαζα από τότε που ήμουν νεαρή κοπέλα και μου δόθηκε η ευκαιρία να αναπτύξω τις ικανότητές μου ως χορογράφος. Νομίζω ότι είναι υπέροχο να είμαστε στην τάξη και να κάνουμε πρόβες στο ίδιο κτίριο όπου προπονούνται όλα τα μέλη της εταιρείας”, αναφέρει η Pemberley Ann Olson, καθηγήτρια του Μπαλέτου San Francisco.

Tanya Pearson Academy, St. Leonards στην Αυστραλία

Οι φοιτητές και οι απόφοιτοι της Ακαδημίας Tanya Pearson λαμβάνουν μέρος συχνά στους διαγωνισμούς χορού Youth America Grand Prix και Prix de Lausanne, όπως και σε κάποιες από τις πιο ανταγωνιστικές σχολές μπαλέτου σε όλο τον κόσμο και συνεργάζεται με θιάσους μπαλέτου όπως το Μπαλέτο της Αυστραλίας.

Η Ακαδημία ιδρύθηκε το 1971 από την Tanya Pearson και τελεί υπό την καθοδήγηση της Lucinda Dunn, OAM (Medal of the Order of Australia), πρώην κορυφαίας χορεύτριας του Australian Ballet. Σήμερα εκεί σπουδάζουν 60 πλήρους εκπαίδευσης μαθητές και 250 μερικής απασχόλησης φοιτητές. Η Ακαδημία έχει επίσης μια εταιρική σχέση με το Sydney City Ballet, το οποίο παρέχει στους σπουδαστές πολύτιμες εμπειρίες σκηνικής παρουσίας και παραστάσεων.

Κάθε φοιτητής που γίνεται αποδεκτός στην ακαδημία έχει τεράστιες φιλοδοξίες να γίνει επαγγελματίας χορευτής και αυτό το μονοπάτι είναι δύσκολο και μακρύ. Στη Σχολή όλοι χορεύουν επαγγελματικά και έχουν μια ταλαντούχα ομάδα καθηγητών που προσφέρουν στους μαθητές τους μια ατμόσφαιρα στην οποία μπορούν να εξελιχθούν και αξιοποιήσουν πλήρως τις ικανότητές τους”, αναφέρει χαρακτηριστικά η Lucinda Dunn, OAM, καλλιτεχνική διευθύντρια.

Μετακόμισα από το Σικάγο για να σπουδάσω στην Ακαδημία Tanya Pearson και χωρίς καμία αμφιβολία έχω λάβει εξαιρετική κατάρτιση και καθοδήγηση από τους εξαιρετικούς δασκάλους και το προσωπικό της, συμπεριλαμβανομένης της εμπειρίας μου στην διάσημη Ακαδημία Μπαλέτου Vaganova στη Ρωσία”, αναφέρει η Claire Zalunardo, πτυχιούχος του 2019 πλήρους απασχόλησης. 

Πηγή: dancespirit.com

επιστροφή στην κορυφή