Menu

Δον Κιχώτης: Τα 10 στοιχεία που αξίζει να γνωρίζετε για το διάσημο μπαλέτο

O Δον Κιχώτης είναι ένα μπαλέτο σε τέσσερις πράξεις και οκτώ σκηνές, το οποίο βασίζεται στο διάσημο μυθιστόρημα Don Quixote de la Mancha του Μιγκέλ ντε Θερβάντες (Miguelde Cervantes). Η χορογραφία του μπαλέτου δημιουργήθηκε από τον Marius Petipa με μουσική του Λούντβιχ Μίνκους (Ludwig Minkus).

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Ρωσία από το Μπαλέτο του Imperial Bolshoi Theatre της Μόσχας στις 26 Δεκεμβρίου 1869. Αργότερα ο Petipa και ο Minkus αναθεώρησαν το μπαλέτο επεκτείνοντας την παραγωγή σε πέντε πράξεις και έντεκα σκηνές για το Imperial Ballet. Η αναθεωρημένη μορφή του μορφή του μπαλέτου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 21 Νοεμβρίου 1871 στο Imperial Bolshoi Kamenny  Theatre της Αγίας Πετρούπολης.

Όλες οι σύγχρονες παραγωγές του μπαλέτου των Petipa/Minkus προέρχονται από την έκδοση που παρουσίασε ο Alexander Gorsky για το Bolshoi Theatre της Μόσχας το 1900. Το 1902 η συγκεκριμένη παραγωγή παρουσιάστηκε από το Imperial Ballet της Αγίας Πετρούπολης.

Ας δούμε 10 ενδιαφέροντα γεγονότα για το μπαλέτο Δον Κιχώτης

1. Το μπαλέτο Δον Κιχώτης βασίζεται μόνο σε δύο κεφάλαια του μυθιστορήματος του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, το οποίο θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα λογοτεχνικά έργα όλων των εποχών. Η προσαρμογή της ιστορίας για το μπαλέτο δραματοποιεί και δίνει ένα ρομαντισμό στα γεγονότα του μυθιστορήματος δημιουργώντας ένα κατάλληλο υπόβαθρο για την αριστοτεχνική χορογραφία.

2. Η λέξη quixotic, που σημαίνει εξαιρετικά ιδεαλιστικό, μη ρεαλιστικό και μη πρακτικό, προήλθε από τον τίτλο Don Quixote του Θερβάντες. 

3. Το μπαλέτο Δον Κιχώτης έκανε πρεμιέρα στο Θέατρο Μπολσόι στη Μόσχα της Ρωσίας στις 26 Δεκεμβρίου 1869. Αρχικά χορογραφήθηκε από τον Μαριούς Πετιπά με μουσική του Λούντβιχ Μίνκους. Και οι δύο αναθεώρησαν το μπαλέτο το 1871 και πρόσθεσαν μια 5η πράξη στο πρωτότυπο έργο των 4 πράξεων. Ωστόσο, όλες οι σύγχρονες παραγωγές του Don Quixote προέρχονται από την παραγωγή του χορογράφου Alexander Gorsky για το Θέατρο Μπολσόι το 1900.

4. Παρόλο που στον Πετιπά πιστώνεται η πρωτότυπη παραγωγή, το μπαλέτο Δον Κιχώτης μέσα από διάφορες παραγωγές παραμένει ζωντανό για πάνω από 250 χρόνια μετά την πρώτη παραγωγή του μπαλέτου το 1740 από τον χορευτή και χορογράφο Franz Hilverding στη Βιέννη της Αυστρίας.

5. Ο George Balanchine δημιούργησε τη δική του παραγωγή του μπαλέτου Don Quixote το 1965 και έπαιξε τον ρόλο τίτλου (μια σπάνια σκηνική εμφάνιση του με το New York City Ballet) και την σπουδαία μπαλαρίνα Suzanne Farrell, τη μούσα του, ως την εξιδανικευμένη του αγάπη, την Dulcinea. Ενώ το μπαλέτο δεν παρουσιάστηκε μετά το 1978, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα παραγωγή που δείχνει την πραγματική σχέση που αναπτύχθηκε μεταξύ του Balanchine και της Farrell.

6. Η μουσική του Minkus για τον Δον Κιχώτη θεωρείται η πρώτη μεγάλη επιτυχία του διάσημου συνθέτη. Ένα χρόνο μετά την πρεμιέρα του μπαλέτου, διορίστηκε επίσημος συνθέτης μουσικής μπαλέτου στα Αυτοκρατορικά Θέατρα στην Αγία Πετρούπολη.

7. Με την πάροδο των ετών, πολλοί χορευτές έχουν αποκτήσει φήμη ερμηνεύοντας τους κύριους χαρακτήρες Dulcinea / Kitri και Basilio στο μπαλέτο. Αυτοί οι ρόλοι είναι από τους πιο δυναμικούς και τεχνικά απαιτητικούς ρόλους του κλασικού ρεπερτορίου μπαλέτου. 

8. Οι διασημότερες μπαλαρίνες του 20ου αιώνα που χόρεψαν στο ρόλο της Kitri / Dulcinea ήταν μεταξύ άλλων η Maya Plisetskaya, η Gelsey Kirkland, η Sylvie Guillem, η Diana Vishneva και πολλές άλλες σπουδαίες χορεύτριες. Με το ταλέντο και την τεχνική τους δημιούργησαν νέα πρότυπα καλλιτεχνικής και τεχνικής αρτιότητας για τις μπαλαρίνες που ερμηνεύουν το ρόλο. 

9. Ο χαρακτήρας του Δον Κιχώτη αποτέλεσε έμπνευση για τους μεγάλους εικαστικούς καλλιτέχνες Salvador Dali και Pablo Picasso. Και οι δύο καλλιτέχνες δημιούργησαν πρωτότυπες εικόνες του ονειροπόλου ιππότη.

10. Το Grand Pas de Deux της Kitri και του Basilio εκτελείται συχνά ως αυτόνομο απόσπασμα του μπαλέτου, περισσότερες φορές από όσες παρουσιάζεται ολόκληρη η παραγωγή. Χαρακτηρίζεται από τεχνικά απαιτητικές variations, ξεχωρίζει μέσα από αξιοσημείωτες συνεργασίες χορευτών και έχει υπέροχη μουσική.

Πηγές: wikipedia.org, blog.balletaz.org

επιστροφή στην κορυφή