Menu

Romeo and Juliet

To μπαλέτο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» δημιουργήθηκε από τον συνθέτη Sergei Prokofiev και βασίζεται στο ομώνυμο έργο του William Shakespeare. Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή κλασικά μπαλέτα. Η μουσική του μπαλέτου διαχωρίστηκε από τον Prokofiev σε τρεις σουίτες για ορχήστρα και σε ένα έργο για πιάνο.

Με βάση μια σύνοψη που δημιουργήθηκε από τους Adrian Piotrovsky και Sergey Radlov, το μπαλέτο στην πρωταρχική του μορφή ολοκληρώθηκε από τον Prokofiev το Σεπτέμβριο του 1935. Η αρχική έκδοση του μπαλέτου είχε μια «ευτυχή» κατάληξη, αλλά ποτέ δεν παρουσιάστηκε δημοσίως. Σουίτες από τη μουσική του μπαλέτου ακούστηκαν στη Μόσχα και στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά το πλήρες μπαλέτο έκανε πρεμιέρα στο Θέατρο Mahen, στο Μπρνο (στην τότε Τσεχοσλοβακία και σήμερα Δημοκρατία της Τσεχίας), στις 30 Δεκεμβρίου 1938. Σήμερα περισσότερο γνωστή είναι η αναθεωρημένη έκδοση του μπαλέτου που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από το Kirov Ballet  στο Λένινγκραντ στις 11 Ιανουαρίου 1940, σε χορογραφία Leonid Lavrovsky με πρωταγωνιστές τους διάσημους κορυφαίους χορευτές Galina Ulanova και Konstantin Sergeyev. 

Το 1962 ο John Cranko δημιούργησε μια νέα χορογραφία για το μπαλέτο «Romeo and Juliet» που παρουσιάστηκε από το Μπαλέτο της Στουτγάρδης. Με την παρουσίαση αυτής της παραγωγής η εταιρεία απέκτησε παγκόσμια φήμη. Το 1969 έγινε η πρεμιέρα του μπαλέτου και στην Αμερική.

Το 1965 η παραγωγή του μπαλέτου «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» από το χορογράφο Sir Kenneth MacMillan για το Royal Ballet παρουσιάστηκε σε πρεμιέρα στο Royal Opera House του Covent Garden. Οι θρυλικοί χορευτές  Margot Fonteyn και Rudolf Nureyev ερμηνεύοντας τους πρωταγωνιστικούς ρόλους έδωσαν μια νέα πνοή στους χαρακτήρες, όπως και ο σκηνογράφος και ενδυματολόγος της παράστασης Nicholas Georgiadis. Η Margot Fonteyn, που θεωρούσαν ότι βρισκόταν κοντά στη συνταξιοδότηση, ξεκίνησε μια νέα καριέρα χορεύοντας με παρτενέρ τον Rudolf Nureyev.

Το 1977 ο Rudolf Nureyev δημιούργησε μια νέα έκδοση του μπαλέτου «Romeo and Juliet» για το London Festival Ballet (σημερινό Εθνικό Μπαλέτο της Αγγλίας, English National Ballet) και ερμήνευσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Ρωμαίου με παρτενέρ τη Βρετανίδα μπαλαρίνα Patricia Ruanne  στο ρόλο της Ιουλιέτας. Οι δύο χορευτές ξεκίνησαν περιοδεία παρουσιάζοντας την συγκεκριμένη παραγωγή στο διεθνή χώρο. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη παραγωγή εξακολουθεί να έχει σημαντική θέση στο ρεπερτόριο του English National Ballet. To 2010 παρουσιάστηκε η πιο πρόσφατη αναβίωση του μπαλέτου «Romeo and Juliet» από την Patricia Ruanne και τον Frederic Jahn.

Το Joffrey Ballet παρουσίασε την πρώτη Αμερικανική παραγωγή στην σεζόν του 1984-1985, συμπεριλαμβανομένων των παραστάσεων στην Νέα Υόρκη στο New York State Theater και στην Ουάσινγκτον στο Kennedy Center .

Το 1985 η παραγωγή του χορογράφου László Seregi έκανε πρεμιέρα στο Εθνικό Μπαλέτο της Ουγγαρίας (Hungarian National Ballet), στη Βουδαπέστη .

Το 2007 ο Peter Martins δημιούργησε το μπαλέτο «Romeo + Juliet» στο New York City Ballet με τη μουσική του Prokofiev.

Στις 4 Ιουλίου 2008, με την έγκριση της οικογένειας Prokofiev και έχοντας την άδεια από το Ρωσικό Κρατικό Αρχείο, το πρωτότυπο έργο του Prokofiev παρουσιάστηκε σε παγκόσμια πρεμιέρα. Ο Μουσικολόγος Simon Morrison, συγγραφέας του «The People's Artist: Prokofiev's Soviet Years», χρησιμοποίησε τα πρωτότυπα αρχεία της Μόσχας, έχοντας λάβει τα σχετικά δικαιώματα και ανακατασκευάστηκε το σύνολο του έργου. Ο Mark Morris  δημιούργησε τη χορογραφία για την παραγωγή. Η Ομάδα Χορού Mark Morris παρουσίασε το έργο σε πρεμιέρα στο Κέντρο Καλλιτεχνικών Θεαμάτων Fisher στο Bard College της Νέας Υόρκης. Στη συνέχεια η παραγωγή παρουσιάστηκε σε μεγάλη περιοδεία διάρκειας ενός έτους (Berkeley, Norfolk, London, New York και Chicago).

Το 2011 το Εθνικό Μπαλέτο του Καναδά (National Ballet of Canada) παρουσίασε σε πρεμιέρα μία νέα χορογραφία του Alexei Ratmansky για το μπαλέτο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» στο Τορόντο, σχεδιάζοντας να ξεκινήσει περιοδεία στο Δυτικό Καναδά στις αρχές του 2012.

Ηχογραφήσεις

Ο Sergei Prokofiev έκανε ο ίδιος την πρώτη ηχογράφηση της μουσικής του μπαλέτου «Romeo and Juliet» με την Φιλαρμονική της Μόσχας το 1938. Από τότε υπήρξαν διάφορες ηχογραφήσεις από το πλήρες έργο καθώς και διάφορα αποσπάσματα, όπως οι ορχηστρικές σουίτες, που προετοίμασε ο συνθέτης. Ο Leopold Stokowski διεξήγαγε μια σπάνια στερεοφωνική εγγραφή με την NBC Symphony Orchestra το 1954 και ο  Michael Tilson Thomas  διεξήγαγε μια εγγραφή με την San Francisco Symphony Orchestra  το 1995. Ο Lorin Maazel έκανε επίσης μια φημισμένη πλήρη καταγραφή του έργου με την San Francisco Symphony Orchestra το 1973.

Σύνοψη

Το έργο διαδραματίζεται στη Βερόνα και ξεκινά στον δρόμο με μια φιλονικία μεταξύ των Καπουλέτων και των Μοντέγων, των υποστηρικτών δύο οικογενειών με ορκισμένη έχθρα ανάμεσα τους. Ο Εσκάλους, Πρίγκιπας της Βερόνας, παρεμβαίνει και αναγγέλλει ότι περαιτέρω παραβίαση της ειρήνης θα τιμωρείται με θάνατο προσπαθώντας να σταματήσει την πολύχρονη έχθρα μεταξύ των δύο οικογενειών. Αργότερα ο Κόμης Πάρης ζητά το χέρι της Ιουλιέτας, της κόρης του Καπουλέτου, όμως ο Καπουλέτος του ζητά να περιμένει δύο χρόνια.

Εν τω μεταξύ ο Ρωμαίος είναι ερωτευμένος με την Ροζαλίνα, ανιψιά του Καπουλέτου. Ο Καπουλέτος ενθουσιάζεται με την ιδέα να παντρέψει την Ιουλιέτα με τον Κόμη Πάρη και τον καλεί στην προγραμματισμένη εορταστική συγκέντρση των Καπουλέτων. Ο Ρωμαίος μαζί με τους φίλους του, Μπενβόλιο και Μερκούτιο, πηγαίνουν στη γιορτή απρόσκλητοι προσδοκώντας να δουν τη Ροζαλίνα. Κατά τη διάρκεια της γιορτής ο Ρωμαίος ερωτεύεται κεραυνοβόλα την Ιουλιέτα. Χορεύοντας μαζί μαθαίνουν ότι οι οικογένειες τους είναι αντίπαλες και πως κυριαρχεί μια αδυσώπητη έχθρα ανάμεσά τους.

Ο Ρωμαίος αψηφώντας τον κίνδυνο ψάχνει να βρει την Ιουλιέτα που δεν μπορεί να ξεχάσει. Εισέρχεται κρυφά στον κήπο των Καπουλέτων και ακούει κάτω από το μπαλκόνι της την Ιουλιέτα να εξομολογείται πως τον αγαπά παρόλο το μίσος που επικρατεί ανάμεσα στις οικογένειες τους. Τότε εμφανίζεται μπροστά της και αποφασίζουν να παντρευτούν. Την επομένη κιόλας μέρα ο Ρωμαίος συναντά τον φίλο του, ιερέα Λαυρέντιο, ο οποίος συμφωνεί να τους παντρέψει, καθώς πιστεύει ότι αυτός ο γάμος θα έφερνε ένα τέλος στην έχθρα ανάμεσα στις δύο οικογένειες, και τους παντρεύει κρυφά.

Ο ξάδερφος της Ιουλιέτας, ο Τυβάλτος, καλεί σε μονομαχία τον Ρωμαίο επειδή εμφανίστηκε ακάλεστος στη γιορτή, αλλά εκείνος δεν δίνει σημασία καθώς τον θεωρεί πλέον συγγενή του. Όμως ο Μερκούτιος, φίλος του Ρωμαίου, αποδέχεται την πρόκληση και σκοτώνεται από τον Τυβάλτο την ώρα που ο Ρωμαίος προσπαθεί να τους χωρίσει. Ο Ρωμαίος στη συνέχεια σκοτώνει τον Τυβάλτο. Ο Εσκάλους μαθαίνοντας το συμβάν εξορίζει τον Ρωμαίο. Ο Ρωμαίος, πριν φύγει, περνά τη νύχτα μαζί με την Ιουλιέτα.

Ο Καπουλέτος, χωρίς να γνωρίζει για τον κρυφό γάμο τον δύο νέων, αποφασίζει να παντρέψει την Ιουλιέτα με τον Πάρη. Η Ιουλιέτα αρνείται και ο Καπουλέτος απειλεί να την αποκηρύξει. Η Ιουλιέτα παρακαλεί την μητέρα της να καθυστερήσει τον γάμο, όμως εκείνη την απορρίπτει. Έτσι επισκέπτεται τον ιερέα Λαυρέντιο για βοήθεια κι εκείνος καταστρώνει ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο συμβουλεύει την Ιουλιέτα να πάρει ένα δηλητήριο που θα την κάνει να φαίνεται νεκρή για 42 ώρες, ενώ ταυτόχρονα θα στείλει ένα γράμμα στον Ρωμαίο που θα του εξηγεί το σχέδιο ώστε να έρθει να την πάρει όταν αυτή ξυπνήσει και ενώ όλοι θα τη νομίζουν νεκρή. Η Ιουλιέτα παίρνει το δηλητήριο τη νύχτα πριν τον γάμο με τον Πάρη. Νομίζοντάς πως είναι νεκρή, οι Καπουλέτοι την μεταφέρουν στην οικογενειακή κρύπτη.

Όμως ο αγγελιοφόρος δεν φτάνει ποτέ στον Ρωμαίο με αποτέλεσμα ο Ρωμαίος να μάθει από τον υπηρέτη του, τον Βαλταζάρ, πως η Ιουλιέτα πέθανε. Συντετριμμένος, αγοράζει δηλητήριο από ένα φαρμακείο και πηγαίνει στην κρύπτη των Καπουλέτων, όπου συναντά τον Πάρη, ο οποίος βρίσκεται εκεί για να θρηνήσει την Ιουλιέτα κατ' ιδίαν. Ο Πάρης επιτίθεται στο Ρωμαίο και καθώς παλεύουν ο Ρωμαίος τον σκοτώνει. Στη συνέχεια ο Ρωμαίος πίνει το δηλητήριο, νομίζοντας πως η Ιουλιέτα είναι νεκρή. Λίγο αργότερα η Ιουλιέτα ξυπνά και ανακαλύπτοντας ότι ο Ρωμαίος είναι νεκρός, αυτοκτονεί με το μαχαίρι του.

Οι αντιμαχόμενες οικογένειες και ο πρίγκιπας φτάνουν στην κρύπτη και βρίσκουν και τους τρεις νεκρούς. Ο ιερέας Λαυρέντιος αφηγείται την ιστορία των δύο ερωτευμένων. Οι οικογένειες συμφιλιώνονται θρηνώντας για τον θάνατο των παιδιών τους και συμφωνούν να δώσουν τέλος στη βίαιη διαμάχη τους.

Χαρακτήρες του έργου

Βερόνα

Πρίγκιπας Escalus: ο Πρίγκιπας στη  Βερόνα

Count Paris: ένας συγγενής του Escalus που επιθυμεί να παντρευτεί την Ιουλιέτα.

Mercutio: ένας άλλος συγγενής του Escalus και φίλος του Ρωμαίου.

 

Καπουλέτοι

Capulet : ο αρχηγός του σπιτιού των Καπουλέτων.

Σύζυγος του Capulet: η γυναίκα του Καπουλέτου και αρχηγός της φυλής των Καπουλέτων.

Juliet: η 13χρονη κόρη του Καπουλέτου και πρωταγωνίστρια του έργου.

Tybalt: ο ξάδελφος της Ιουλιέτας και ανιψιός της συζύγου του Καπουλέτου.

The Nurse: η παραμάνα και έμπιστη της Ιουλιέτας.

Peter, Sampson και Gregory: υπηρέτες του σπιτιού των Καπουλέτων.

 

Μοντέγοι

Montague: είναι ο αρχηγός του σπιτιού των Μοντέγων.

Σύζυγος του Montague: η γυναίκα του Μοντέγου και αρχηγός της φυλής των Μοντέγων.

Romeo: ο γιος του Μοντέγου και πρωταγωνιστής της παράστασης.

Benvolio: ο ξάδελφος του Ρωμαίου και ο καλύτερος του φίλος.

Abram και Balthasar:  υπηρέτες του σπιτιού των Μοντέγων

 

Άλλοι χαρακτήρες του έργου

Friar Laurence: ένας Φραγκισκανός μοναχός και έμπιστος του Ρωμαίου.

Friar John: απεσταλμένος του Friar Laurence για να παραδώσει την επιστολή στον Ρωμαίο.

Apothecary:  ένας φαρμακοποιός που πωλεί στο Ρωμαίο το δηλητήριο.

 

Σχετικά Links:

http://en.wikipedia.org/wiki/Romeo_and_Juliet_(Prokofiev)

http://www.nureyev.org/rudolf-nureyev-choreographies/romeo-and-juliet-rudolf-nureyev

http://en.wikipedia.org/wiki/Romeo_and_Juliet_(Cranko)

http://en.wikipedia.org/wiki/Romeo_and_Juliet_(Lavery)

http://en.wikipedia.org/wiki/Romeo_and_Juliet_(MacMillan)

http://en.wikipedia.org/wiki/Romeo_%2B_Juliet_(ballet)

 

Πηγή πληροφοριών: Wikipedia.org

Πηγή εικόνας: danceviewtimes.typepad.com

επιστροφή στην κορυφή