Menu

Το ημέρωμα της στρίγγλας

Το ημέρωμα της στρίγγλας (“The taming of the shrew”)είναι ένα μπαλέτο δύο πράξεων σε χορογραφία του Γάλλου χορογράφου Jean-Christophe Maillot και σε μουσική Dmitri Shostakovich του οποίου η υπόθεση του βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό έργο του William Shakespeare.

Σε ότι αφορά τη μουσική του μπαλέτου, ο Jean-Christophe Maillot  επέλεξε τη μουσική του θρυλικού συνθέτη Dmitri Shostakovich. Ο χορογράφος ήθελε να δώσει στο κοινό την αίσθηση της εξημέρωσης στη σκηνή. Συγκεκριμένα στο έργο ο θεατής παρακολουθεί πως η Katharina και ο Petruchio ενώ δυσκολεύονται να συνηθίσουν ο ένας στον άλλο τελικά συμφιλιώνονται. Πρόκειται για ένα κωμικό μπαλέτο με πολλή παντομίμα, ειρωνεία και παιχνίδι. 

Επίσης τα κοστούμια του μπαλέτου δημιούργησε ο γιος του χορογράφου Augustin Maillot. 

Υπόθεση του μπαλέτου

1ο Μέρος

Στο ευρύχωρο σπίτι των πλουσίων Baptista, οι υπηρέτες χλευάζουν τους ιδιοκτήτες όταν λείπουν: μιμούνται τον πατέρα Baptista, ο οποίος αγωνίζεται για να παντρέψει την μεγαλύτερη κόρη του την Katharina και με την εμμονή του αυτή στερεί τους μνηστήρες από τη νεότερη κόρη του την Bianca. Ο  Baptista επιστρέφει απροσδόκητα διακόπτοντας απότομα την κωμωδία των υπαλλήλων.

Συναντάμε τις δύο κόρες του. Η μικρότερη, η Bianca, είναι όμορφη, ευγενική και πολλοί άντρες θέλουν να κατακτήσουν την καρδιά της. Η μεγαλύτερη, Katharina είναι κακότροπη, αγενής, οξύθυμη και κανένας δεν διακρίνει χάρη στα μάτια της παρά μόνο ο πατέρας της. Πρόκειται για την Στρίγγλα.

Γοητευμένοι από την ομορφιά της Bianca, οι μνηστήρες εισέρχονται στο σπίτι του Baptista. Τρεις από αυτούς: ο λάγνος Gremio, ο ματαιόδοξος Hortensio και o γοητευτικός Lucentio, στέκονται μπροστά από την Bianca προσπαθώντας να αποσπάσουν την προσοχή της. Όπως είναι λογικό η Bianca προτιμά τον γοητευτικό Lucentio. Παρασύρεται από τα συναισθήματά της και χορεύει νιώθοντας σαν να είναι σε όνειρο. Ο πατέρας της όμως είναι ανένδοτος. Δεν πρόκειται να παντρέψει την Bianca πριν αποκαταστήσει την Katharina ακολουθώντας το έθιμο. Κατά συνέπεια, παρουσιάζει τη μεγαλύτερη του κόρη του στους μνηστήρες με την ελπίδα ότι ένας από αυτούς θα ενδιαφερθεί για αυτήν, αλλά η Katharina δεν τον βοηθά καθόλου. Κάνει ότι μπορεί για να τους απωθήσει και σαφώς προτιμά να μείνει μόνη με τον πατέρα της, παρά να ενδώσει σε μια κωμωδία γάμου.

Οι μνηστήρες αναρωτιούνται πως μπορούν να απαλλαγούν από αυτήν. Ξαφνικά ο Hortensio θυμάται ότι έχει ένα φίλο που τον ενδιαφέρει περισσότερο η καλή προίκα από το γάμο παρά η γυναίκα που θα έχει ως σύζυγο. Το όνομά του είναι Petruchio και είναι σαν αγροίκος όπως η Katharina. Έτσι η προοπτική των πρόσθετων εσόδων θα τον πείσει να προχωρήσει στο γάμο.

Ο σωτήρας τους καταφτάνει επιτέλους. Αναρωτιέται πού είναι η αρραβωνιαστικιά του. Εκείνη εμφανίζεται και τότε ξεκινάει μια μονομαχία μεταξύ των δύο. Ο Petruchio προσποιείται ότι παραμένει ανεπηρέαστος από τη συμπεριφορά της Katharina  που προσπαθεί ενεργά να κάνει τον εαυτό της ακόμη λιγότερο ελκυστικό. Σε ένα σημείο, ωστόσο, όταν εκείνος την φιλά, πέφτει σε μια ονειροπόληση  και αναρωτιέται αν η αγάπη μπορεί να είναι γλυκιά μετά από όλα. Χαμένη στις σκέψεις της, η Katharina αφήνει για λίγο τον εαυτό της και θεωρείται αμέσως ότι βρίσκεται σε μια στιγμή αδυναμίας.  Όμως είναι πολύ αργά αφού έχει δείξει την ευαίσθητη πλευρά της και υπάρχει μια αχτίδα ελπίδας σε αυτήν. Ίσως για το λόγο αυτό δέχεται την πρόταση του παράξενου Petruchio. Η απόφαση της ανοίγει το δρόμο για τους μνηστήρες, οι οποίοι πλέον μπορούν να ζητήσουν το χέρι της όμορφης Bianca.

Πρώτος καταφτάνει ο Gremio. Φέρνει ένα υπέροχο περιδέραιο ως δώρο για την Bianca, αλλά εκείνη δεν ενδιαφέρεται. Ο Gremio αναρωτιέται μήπως δεν είναι το καλύτερο κόσμημα αυτό που έφερε για να σαγηνεύσει την Bianca. Η Οικονόμος παρακολουθώντας όσα διαδραματίζονται σκέφτεται πως αν δεν ανταποκριθεί η Bianca  στην πρόταση του, δεν θα αφήσει τον Gremio να ξεφύγει και θα αξιοποιήσει εκείνη την ευκαιρία να βρεθεί μαζί του.

Στη συνέχεια καταφτάνει ο Hortensio. Εκείνος δεν χρειάζεται να φέρει κάποιο δώρο καθώς η παρουσία του είναι αρκετή. Η Bianca παραμένει αδιάφορη από την αυτοπεποίθηση του. Λαμβάνοντας υπόψη τις επιφυλάξεις της Bianca και την έλλειψη ευαισθησίας αυτή τη φορά μια χήρα, φίλη της οικογένειας επιθυμεί να είναι φλερτάρει με τον Hortensio.

Ο Lucentio είναι ο τελευταίος. Προέρχεται από μια εύπορη οικογένεια, είναι ένας άξιος μνηστήρας για τους Baptista και γοητευτικός άντρας στα μάτια της Bianca. Ως δείγμα της αγάπης του, ο Lucentio  προσφέρει στην Bianca μια συλλογή ποιημάτων. Αν όλα πάνε καλά, ο δικός τους θα είναι ο επόμενος γάμος.

Ωστόσο δεν πάνε όλα καλά για την Katharina, όσο εκείνη περιμένει τον αρραβωνιαστικό της καθώς είναι διχασμένη ανάμεσα στην οργή, την μελαγχολία και την απόγνωση. Οι εορτασμοί για το γάμο έχουν ξεκινήσει. Ο Baptista προσπαθεί να βοηθήσει την μεγαλύτερη κόρη του να αντιμετωπίσει την αποστασία του γαμπρού της ενώ οι εορτασμοί συνεχίζονται. Ο Grumio, ο υπάλληλος του Petruchio, δίνει το παρόν τελευταίος και μιλά σχετικά με τις επιλογές του κυρίου του. Γίνεται σαφές ότι ο κύριός του έχει να ασχοληθεί με πιο επείγοντα θέματα από το γάμο του και θα έρθει όταν αισθάνεται ότι μπορεί και είναι σίγουρος για τα συναισθήματα του.

Όταν εμφανίζεται αργότερα, δεν πάει κατ 'ευθείαν στη νύφη του κάνοντας τη να περιμένει για άλλη μια φορά και καθιστά σαφές ότι δεν βιάζεται να παντρευτεί. Όλοι περιμένουν να δουν το δώρο που έφερε για τη μελλοντική του σύζυγο αλλά εκείνος αρπάζει το κολιέ που προοριζόταν για την Bianca και το βάζει γύρω από το λαιμό της Katharina. Η ταπείνωση για τη Στρίγγλα είναι πάρα πολύ μεγάλη και εκείνη απαντά με ραπίσματα στον Petruchio.

Το συμβάν σταματά τους εορτασμούς. Η ανόητη, επαναστάτρια νύφη έχει χαλάσει τις εορταστικές εκδηλώσεις. Ο γαμπρός σηκώνει το χέρι του σε αυτήν και εκείνη φαίνεται να έχει αποτύχει. Το πάρτι τελειώνει. Ένας άνδρας σαν κι αυτόν είναι ικανός να αναλάβει μια τέτοια στρίγγλα.

Ο Petruchio σκέφτεται πως αυτή η γυναίκα θα μπορούσε να έχει γίνει σαν κι εκείνο, για εκείνο. Αλλά θα πρέπει να μάθει μερικά πράγματα - πρώτον, ότι κανείς δεν τον αντιμετωπίζει έτσι. Αυτός τη σέρνει σαν πάνινη κούκλα και φεύγει μαζί της καθώς οι επισκέπτες κοιτάζουν κατάπληκτοι. Σκέφτονται ότι θα απαλλαγούν από εκείνη. Στη συνέχεια ο χορός ξεκινά.

2ο μέρος

Ένα παράξενο ταξίδι του μέλιτος ξεκινά για τους νεόνυμφους που διασχίζουν ένα απειλητικό και παράξενο δάσος κατευθυνόμενοι προς το σπίτι του Petruchio. Η εξαντλημένη πλέον Katharina σηκώνεται με δυσκολία και ικετεύει τον Petruchio να δείξει έλεος. Εκείνος όμως είναι ανένδοτος και απειλεί ότι θα την αφήσει στη μέση του πουθενά αν δεν τον ακολουθήσει. Η Katharina, η οποία γνωρίζει μόνο την άνεση του σπιτιού του πατέρα της, είναι φοβισμένη και σταματά, αλλά σύντομα τον εκλιπαρεί και πάλι. Ο σύζυγός της δεν ενδίδει. Σε εκείνο το σημείο η μικρή ομάδα (αναπόφευκτα, το ζευγάρι συνοδεύεται από τον Grumio, ο οποίος έχει μόλις εξαφανιστεί) δέχεται επίθεση από ληστές, οι οποίοι επιτίθενται στην Katharina και κλέβουν το κολιέ της. Ο Petruchio παραμένει αδιάφορος από τις κραυγές της γυναίκας του για βοήθεια. Φαίνεται να πιστεύει ότι μπορεί να τους αποκρούσει για να σώσει τον εαυτό της ή ότι είναι μια καλή ευκαιρία να τη δοκιμάσει. Τελικά παρεμβαίνει και φοβίζει τους εισβολείς, μεταξύ των οποίων βλέπουμε τον Grumio, ο οποίος ρίχνει τη μάσκα του. Ένας ραδιούργος υπάλληλος δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά θα μπορούσε να είναι το αφεντικό του ένας συνεργός; Μήπως η επίθεση ήταν σχεδιασμένη για να δουν την αντίδραση της Katharina; Τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη.

Τελικά φτάνουν στην κατοικία του Petruchio, η οποία είναι πολύ λιτή σε σχέση με το σπίτι του Baptista του. Η Katharina, μόνη, εξαντλημένη και με πλήρη επίγνωση του τι συμβαίνει τώρα στη ζωή της, βρίσκεται σε απόγνωση και τελικά λιποθυμά. Ο Petruchio, ο οποίος την παρακολουθούσε, σπεύδει στο πλευρό της και την μεταφέρει τρυφερά στο κρεβάτι. Θαυμάζει το θάρρος της, την απέριττη ομορφιά της, αφήνει την αγάπη και την επιθυμία του να αποκαλυφθεί καθώς κοιμάται. Όταν ανακτά τις αισθήσεις της, πηγαίνει αμέσως να καθίσει σε ένα παγκάκι και αρχίζει να αντιδρά περίεργα. Το σπίτι του δεν μπορεί να είναι πολύ άνετο ή ο κύριος του πολύ πλούσιος, αλλά γιατί αυτός ζεσταίνεται δίπλα σε μια φανταστική φωτιά; Η Κατερίνα σηκώνεται και έρχεται πιο κοντά όταν βλέπει ότι δεν υπάρχει τζάκι. Αναρωτιέται αν ο σύζυγός της είναι τρελός. Καταλαβαίνει ότι είναι ένα παιχνίδι. Εντάξει, υπάρχει τζάκι. Φυσά τα κάρβουνα για να αναζωπυρώσει τις φλόγες. Τότε προσφέρει φανταστικό τσάι στο σύζυγό της. Καθώς το παιχνίδι συνεχίζεται, ανακαλύπτουν ο ένας τον άλλο. Ρίχνουν τις μάσκες τους. Ο πόλεμος τελειώνει. Κυριαρχεί η αμηχανία της αγάπης.

Το πρωί, καθώς ο ήλιος εισβάλλει στην κρεβατοκάμαρά τους, οι δύο εραστές ξυπνούν ειρηνικά, για πρώτη φορά στη ζωή τους. Καθώς απολαμβάνουν τη στιγμή ο Grumio φέρνει ένα γράμμα, μια πρόσκληση για να πάνε πίσω στο σπίτι Baptista για το γάμο της Bianca με το Lucentio. Η κατάλληλη ευκαιρία για να παρουσιάσει ο Petruchio σε όλους τη νέα Katharina. 

Πριν φύγουν, ο Grumio επιστρέφει το κλεμμένο κολιέ στην κυρία του. Ο Petruchio κάνει πως εκπλήσσεται και συζητά με τον υπηρέτη του. Είναι απλώς μια υποκρισία; Το γεγονός αυτό μεγεθύνει την καχυποψία της Katharine και πάλι χάνει την ψυχραιμία της. Ο Petruchio προσποιείται ότι είναι προσβεβλημένος και οδηγούνται σε μία ακόμη αντιπαράθεση και συμφιλίωση.

Στο σπίτι του Baptista, προετοιμάζονται για το γάμο της Bianca και του Lucentio. Ο Hortensio και η χήρα, ο Gremio και η οικονόμος εκμεταλλεύονται την ευκαιρία και δημοσιοποιούν τις σχέσεις τους. Όλοι θυμούνται την έξοδο της Στρίγγλας με το σύζυγό της και τους περιμένουν με περιέργεια. 

Ως εκ τούτου, μένουν όλοι έκπληκτοι όταν αντικρίζουν τον Petruchio και την Katharina να εμφανίζονται κομψά ντυμένοι και καταδεκτικοί. Ο Petruchio είναι σχεδόν φιλικός και η Katharina φαινομενικά υποτακτική. Τους χαιρετούν και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είναι μια εξαιρετική επιρροή από κάθε άλλη. Φαίνονται ως ένα ευκατάστατο ζευγάρι και καλούνται στην τελετή τσαγιού.

Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα του Bolshoi Theatre:

http://www.bolshoi.ru/en/performances/714/

 

Πηγές πληροφοριών: bolshoi.ru

Πηγή εικόνας: bolshoi.ru

 

 

 

 

επιστροφή στην κορυφή