Menu

Η Λίμνη των Κύκνων: Το πνευματικό κλασικό μπαλέτο - Η ερμηνεία των ρόλων Οντέτ και Οντίλ

Οι κύκνοι συχνά συμβολίζουν την αγνότητα, τη χάρη και την τελειότητα. Συνδέονται με την γυναικεία ομορφιά και τη δύναμη. Το κλασικό μπαλέτο είναι μια μορφή τέχνης που προβάλει αυτές τις ιδιότητες. Η δύναμη, η καθαρότητα στις κινήσεις και η επιδίωξη της τελειότητας είναι αυτό για το οποίο αγωνίζεται κάθε χορευτής.

Δεν είναι παράξενο το γεγονός ότι η εικόνα του κύκνου συνδέεται τόσο στενά με την εικόνα της μπαλαρίνας και Η Λίμνη των Κύκνων είναι το μπαλέτο που έφερε αυτή τη συσχέτιση πιο κοντά στη συνείδησή μας.

Η Λίμνη των Κύκνων παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 1877 στο Θέατρο Μπολσόι στη Μόσχα, με τη μουσική του Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, ο οποίος σήμερα θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες του κόσμου. Η μουσική του ακούγεται σε τρία από τα πιο γνωστά κλασικά μπαλέτα: “Ο Καρυοθραύστης”, “Η Ωραία Κοιμωμένη” και “Η Λίμνη των Κύκνων”. Ακόμα και εκείνοι που δεν είδαν ποτέ τη “Λίμνη των Κύκνων” την έχουν ακούσει στο ραδιόφωνο, σε κάποια ταινία ή σε κάποια τηλεοπτική διαφήμιση. Είναι από τις καλύτερες μουσικές που γράφτηκαν ποτέ.

Ενώ το μπαλέτο γνώρισε σχετικά μικρή επιτυχία στο ντεμπούτο του, ήταν η αναβίωση του 1895 από τους χορογράφους Marius Petipa και Lev Ivanov στο Θέατρο Mariinsky στην Αγία Πετρούπολη που χρησίμευσε ως βάση αμέτρητων προσαρμογών από εταιρείες μπαλέτου σε όλο τον κόσμο που παρουσιάζονται μέχρι σήμερα.

Η “Λίμνη των Κύκνων” διαθέτει μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά του κλασικού μπαλέτου: την τεχνική, την μεγαλοπρέπεια της κίνησης και τις τέλειες κινήσεις. Απαιτεί απίστευτες φυσικές και καλλιτεχνικές ικανότητες από τους χορευτές και το corps de ballet. Επιπλέον η ευκαιρία να χορέψουν τους ρόλους της Odette και Odile ήταν μια φιλοδοξία για τις νεαρές μπαλαρίνες για δεκαετίες.

Για την πρώτη σολίστ του Εθνικού Μπαλέτου του Καναδά, Hannah Fischer, η ευκαιρία να εκτελέσει αυτούς τους ρόλους ήταν μια τιμή, αλλά παραδέχτηκε ότι ήταν νευρική.

Γεννημένη στη Νέα Υόρκη σε μια οικογένεια χορευτών, η Fischer εκπαιδεύτηκε στη Σχολή του Εθνικού Μπαλέτου του Καναδά πριν από την είσοδό της στο Εθνικό Μπαλέτο του Καναδά το 2012. Το 2015 ανέλαβε τον κύριο ρόλο της Hermione στο μπαλέτο “A Winter's Tale” του Christopher Wheeldon, για τον οποίο ήταν γνωστή για την αγνότητα, την ομορφιά και τη χάρη της.

Και οι δύο είναι πολύ δύσκολοι με τον δικό τους τρόπο”, είπε η Fischer για τους ρόλους της στο μπαλέτο “Swan Lake”.

H Odette έχει τον έλεγχο, την ισορροπία και πραγματικά καθαρές γραμμές. Η Odile έχει πολλές στροφές και άλματα οπότε θα πρέπει να είστε σε θέση να αναπτύξετε και αυτά τα είδη τεχνικών αν πραγματικά θέλετε να κάνετε την αντίθεση μεταξύ των δύο ρόλων”, εξήγησε.

Υπάρχει επίσης το καλλιτεχνικό επίπεδο όπου η Odette είναι κομψή και χαριτωμένη και Odile κακιά και πονηρή. Υπάρχουν δύο πτυχές που πρέπει να δουλέψετε, οπότε δεν πρόκειται μόνο για τεχνική αλλά και για ερμηνεία του κάθε ρόλου.”

Γενικά στοιχεία για το μπαλέτο

Η ιστορία της “Λίμνης των Κύκνων” έχει υποστεί αρκετές προσαρμογές, αλλά η βασική υπόθεση είναι η ίδια. Ο Siegfried, ένας πρίγκιπας, ερωτεύεται την Odette, τη Βασίλισσα των Κύκνων, που είναι παγιδευμένη από τον κακό μάγο Von Rothbart. Όταν η μητέρα του πρίγκιπα διοργανώνει ένα χορό για να επιλέξει νύφη, ο Von Rothbart φτάνει με την κόρη του Odile, αποφασισμένος να παγιδεύσει τον Siegfried.

Ο Siegfried μαγεμένος από την Odile, που πιστεύει ότι είναι η Odette παραμερίζοντας τις διαφορές των χαρακτήρων, ορκίζεται να την παντρευτεί. Ο πρίγκιπας στεναχωριέται όταν συνειδητοποιεί ότι έχει προδώσει την αγαπημένη του Odette. Τρέχει πίσω της και η Βασίλισσα των Κύκνων συγχωρεί την προδοσία του, μόνο για να αντιμετωπίσει την οργή του Rothbart.

Οι ρόλοι της Odette και της Odile ερμηνεύονται συνήθως από την ίδια χορεύτρια.

Οι δύο ρόλοι πάνε χέρι-χέρι”, σύμφωνα με την πρώτη σολίστ του Εθνικού Μπαλέτου του Καναδά, Hannah Fischer. “Νιώθουν λίγο κένοι ο ένας χωρίς τον άλλο. Η ερμηνεία του ενός χαρακτήρα είναι τέλεια όταν γνωρίζετε και τους δύο και αυτό είναι ιδανικό για το κοινό. Μπορείτε να γνωρίσετε όλα αυτά τα διαφορετικά συναισθήματα. Είναι μια μετατόπισης 180 μοιρών. Είναι ακόμα κύκνος, αλλά έχει εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα.”

Η αγάπη και η προδοσία, η αγνότητα και η επιθυμία είναι σημαντικά θέματα του μπαλέτου και αντηχούν βαθιά στο κοινό. Η συγχώρεση είναι ένα κυριάρχο θέμα.

Στο Pas de deux μπορείτε να δείτε την θλίψη της Odette, αλλά και την αγάπη της για τον Siegfried. Είναι όμορφο που τον συγχωρεί ακόμα και μετά την προδοσία του - χωρίς να το συνειδητοποιήσει - αλλά είναι κακό να προδοθείς, σημείωσε η Fischer.

Το κλασικό μπαλέτο παραμένει πολύ σημαντικό σήμερα, πρόσθεσε.

Ζούμε σε μια εποχή όπου τα πάντα βρίσκονται στα χέρια μας και στη διάθεσή μας, αλλά αυτός είναι ένας πολύ καλός λόγος για να πάτε στο μπαλέτο και να ανακαλύψετε ότι το αργό και καθαρό και κλασικό είναι επίσης όμορφο”, είπε η Fischer.

Φωτογραφία: Μια σκηνή από τη "Λίμνη των Κύκνων" (Bruce Zinger)

Πηγή: theepochtimes.com

 

επιστροφή στην κορυφή