Menu

Beryl Grey: Η Βρετανίδα μπαλαρίνα που θα μείνει στην ιστορία για το πάθος της για τον χορό και το φλογερό ταμπεραμέντο της

Ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια του βρετανικού μπαλέτου, η Dame Beryl Grey (Μπέρυλ Γκρέι) έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Δεκέμβριο σε ηλικία 95 ετών. Η διάσημη πρίμα μπαλαρίνα ξεχώρισε με το ταλέντο της από την εφηβική της ηλικία χορεύοντας με το Royal Ballet (Βασιλικό Μπαλέτο του Λονδίνου), κέρδισε διεθνή φήμη και διετέλεσε καλλιτεχνική διευθύντρια του θιάσου μπαλέτου που σήμερα είναι γνωστός ως Εθνικό Μπαλέτο της Αγγλίας (English National Ballet). 

Η Μπέρυλ Γκρέι γεννήθηκε στο Χάιγκεϊτ του Λονδίνου και ξεκίνησε μαθήματα μπαλέτου σε ηλικία 4 ετών. Στα 9 της χρόνια είχε λάβει ασημένιο μετάλλιο από την θρυλική μπαλαρίνα Tamara Karsavina και είχε περάσει όλες τις εξετάσεις της Βασιλικής Ακαδημίας Χορού. Το ταλέντο της αναγνωρίστηκε από τις κορυφαίες μπαλαρίνες και καθηγήτριες Ursula Moreton (Ούρσουλα Μόρετον) και Ninette de Valois (Νινέτ ντε Βαλουά), οι οποίες όταν ήταν δέκα ετών της πρόσφεραν υποτροφία για τέσσερα χρόνια και την επιλογή να γίνει μέλος της χορευτικής τους ομάδας για άλλα τέσσερα χρόνια. Έτσι άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα χορού στη Σχολή Sadler's Wells το 1937 με καθηγήτριες τις Ninette de Valois (Νινέτ ντε Βαλουά) και Vera Volkova (Βέρα Βόλκοβα). 

To 1941, σε ηλικία 14 ετών, χόρεψε στο μπαλέτο "Η Λίμνη των Κύκνων". Ο πρώτος της σόλο ρόλος ήταν στο έργο "Les Patineurs" του Frederick Ashton (Φρέντερικ Άστον). Ο πρώτος της πρωταγωνιστικός ρόλος ήταν στο έργο "The Gods Go A-Begging". Σε ηλικία 17 ετών χόρεψε τη Giselle, ενώ ξεχώρισε και για την ερμηνεία της ως Myrtha στο ίδιο μπαλέτο. Το 1946 χόρεψε για πρώτη φορά το ρόλο της πριγκίπισσας Aurora στο μπαλέτο "Η Ωραία Κοιμωμένη" στη Royal Opera House.

Από το 1957 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1960, η Γκρέι άφησε το Βασιλικό Μπαλέτο για να ακολουθήσει διεθνή καριέρα. Έτσι χόρεψε ως guest artist σε όλη την Ευρώπη, τη Νότια Αμερική, την Αυστραλία, την Άπω Ανατολή, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Το 1957 έγινε η πρώτη Βρετανίδα χορεύτρια που χόρεψε ως guest artist με τα Μπαλέτα Kirov και Bolshoi. Παράλληλα όμως έγινε και η πρώτη μπαλαρίνα από τη Δύση που χόρεψε με το Μπαλέτο του Πεκίνου και της Σαγκάης. 

Η Ninette de Valois, η οποία διηύθυνε το Βασιλικό Μπαλέτο και έβλεπε την πρόοδο της Grey, δήλωσε κάποτε ότι η Beryl Grey είχε «όλα τα χαρίσματα».

Η Λίμνη των Κύκνων παρέμεινε ένα από τα αγαπημένα μπαλέτα της Μπέρυλ Γκρέι παρότι ξεχώρισε για τις ερμηνείες της σε πολλά έργα. Για την ερμηνεία της στο μπαλέτο Swan Lake με το Μπαλέτο Μπολσόι, μια παράσταση που προβλήθηκε και στην τηλεόραση, η Μπέρυλ Γκρέι στα απομνημονεύματά της ανέφερε: «Η χαρά να χορεύω με μια ορχήστρα 120 ατόμων… με ταξίδεψε σε έναν μαγικό κόσμο. Κάθε φορά που ακούω αυτή τη συναρπαστική μουσική του Τσαϊκόφσκι με πηγαίνει αμέσως πίσω στη Ρωσία και στις μοναδικές στιγμές μου με αυτούς τους υπέροχους καλλιτέχνες».

Αργότερα η ανάληψη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του θιάσου μπαλέτου London Ballet Festival (γνωστό σήμερα ως English National Ballet) ήταν μια απροσδόκητη αλλαγή πορείας στην καριέρα της, όπως η ίδια είχε αναφέρει. Κατάφερε με το έργο της να αναζωογονήσει την εταιρεία ενώ προσέλκυσε μεγάλα ταλέντα του μπαλέτου όπως οι διάσημοι Rudolf Nureyev, Léonide Massine και Eva Evdokimova. To 1978, η Beryl Grey και ο Rudolf Nureyev επισκέφθηκαν τον Λευκό Οίκο στην περιοδεία του θιάσου μπαλέτου στις ΗΠΑ.

Το 1973, η Beryl Grey τιμήθηκε με το CBE (Τάγμα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας), έγινε πρόεδρος του English National Ballet το 2005 και παρέμεινε αφοσιωμένη στην εκπαίδευση του χορού προσφέροντας τις τεράστιες γνώσεις της σε νέους καλλιτέχνες. Έλαβε το βραβείο De Valois για εξαιρετικό επίτευγμα στα Εθνικά Βραβεία Χορού του Κύκλου Κριτικών του 2016.

Το Royal Ballet στην ανακοίνωση του θανάτου της ανέφερε πως ήταν «μια επιβλητική φιγούρα» από το ντεμπούτο της στη Λίμνη των Κύκνων σε ηλικία 15 ετών. Το English National Ballet έγραψε στο Twitter ότι «θα μείνει στη μνήμη όλων για τη σημαντική κληρονομιά της και την αμέτρητη συνεισφορά της στην τέχνη». 

Με πληροφορίες από: theguardian.com

Δείτε παρακάτω την σχετική ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό της Royal Opera House στο instagram

επιστροφή στην κορυφή