Menu

Όσα θα δούμε στην Πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης για το 2022

Η παραδοσιακή Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1η Ιανουαρίου 2022 στο Μέγαρο Μουσικής της Βιέννης (Musikverein). Η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Βιέννης κάθε χρόνο μεταδίδεται σε περισσότερες από 90 χώρες και την παρακολουθούν εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο. 

Την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία για το 2022 θα διευθύνει ο διάσημος μαέστρος, Daniel Barenboim (Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ). Ο Barenboim έχει διευθύνει την Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης αρκετές φορές στο παρελθόν από το 1989, ενώ είχε εμφανιστεί για πρώτη φορά με την διάσημη Ορχήστρα ως πιανίστας το 1956. Αυτή θα είναι η τρίτη εμφάνισή του από το 2009, γεγονός που τον καθιστά τον πιο δημοφιλή μαέστρο της Πρωτοχρονιάτικης Συναυλίας της Βιέννης τα τελευταία 15 χρόνια. 

Το πρόγραμμα της Πρωτοχρονιάτικης συναυλίας για το 2022 περιλαμβάνει πολλά αγαπημένα έργα του Johann Strauss Junior, συμπεριλαμβανομένων των Thousand and One Nights και Overture to Die Fledermaus, καθώς και έξι έργα που θα ακουστούν για πρώτη φορά στη συναυλία της Πρωτοχρονιάς. Όπως συμβαίνει εδώ και πολλές δεκαετίες, το πρόγραμμα περιλαμβάνει το πιο διάσημο βαλς όλων των εποχών, Ο Ωραίος Γαλάζιος Δούναβης (An der schönen, blauen Donau) και το Εμβατήριο Ραντέτσκυ (Radetzky March). 

Με την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού, όταν οι συναυλίες σε όλο τον κόσμο ακυρώθηκαν, η Φιλαρμονική της Βιέννης συνέχισε τις συναυλίες της από τον Ιούνιο του 2020 με 3 συναυλίες στη Βιέννη υπό τη διεύθυνση του Daniel Barenboim. Διατηρώντας αυστηρά πρωτόκολλα, η Φιλαρμονική της Βιέννης μπόρεσε από τότε να πραγματοποιεί συχνά συναυλίες. Παρουσιάστηκαν συναυλίες στο Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ (τόσο το 2020 όσο και το 2021), σε περιοδείες στην Ιαπωνία δύο φορές (τον Νοέμβριο του 2020 και τον Νοέμβριο του 2021) και στην Ιταλία και τη Δανία, καθώς και συναυλίες στη Βιέννη το 2021. Η συναυλία της Πρωτοχρονιάς του 2022 θα είναι η πρώτη με κοινό από την έναρξη της πανδημίας.

Στη συναυλία συμμετέχουν οι χορευτές του Μπαλέτου της Κρατικής Όπερας της Βιέννης, οι οποίοι θα χορέψουν στα Ανάκτορα Σενμπρούν (Schloss Schönbrunn) έργα σε χορογραφία του διάσημου χορογράφου και καλλιτεχνικού διευθυντή του Κρατικού Μπαλέτου της Βιέννης, Μάρτιν Σλάπερ (Martin Schläpfer). Επίσης η συναυλία περιλαμβάνει και μια εμφάνιση από την Ισπανική Σχολή Ιππασίας με τα διάσημα άλογα Lipizzaner.

Στην Ελλάδα η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης θα προβληθεί στην ΕΡΤ1 το Σάββατο 1η Ιανουαρίου 2022 στις 12:15 μ.μ.

Το πρόγραμμα της Πρωτοχρονιάτικης συναυλίας της Φιλαρμονικής της Βιέννης για το 2022

Josef Strauss  Phönix-Marsch, op. 105

Johann Strauss II.  Phönix-Schwingen. Walzer, op. 125

Josef Strauss  Die Sirene. Polka mazur, op. 248

Josef Hellmesberger (Sohn)  Kleiner Anzeiger, Galop op. 4

Johann Strauss II.  Morgenblätter. Walzer, op. 279

Eduard Strauss  Kleine Chronik. Polka schnell, op. 128

Johann Strauss II.  Ouvertüre zur Operette "Die Fledermaus"

Johann Strauss II.  Champagner-Polka. Musikalischer Scherz, op. 211

Carl Michael Ziehrer  Nachtschwärmer. Walzer, op. 466

Johann Strauss II.  Persischer Marsch, op. 289

Johann Strauss II.  Tausend und eine Nacht. Walzer, op. 346

Eduard Strauss  Gruß an Prag. Polka française, op. 144

Josef Hellmesberger (Sohn)  Heinzelmännchen

Josef Strauss  Nymphen-Polka, op. 50

Josef Strauss  Sphärenklänge (Music of the Spheres). Walzer, op. 235

Πηγές: npr.orgwienerphilharmoniker.at, kpbs.org

επιστροφή στην κορυφή