Menu

Olga Smirnova: Η διάσημη μπαλαρίνα μιλάει πρώτη φορά για την απόφασή της να φύγει από τη Ρωσία

Η κορυφαία Ρωσίδα μπαλαρίνα Όλγα Σμιρνόβα βρίσκεται στο Άμστερνταμ και κάνει πρόβες για τις παραστάσεις με το Εθνικό Μπαλέτο της Ολλανδίας. Η Σμιρνόβα ήταν ανάμεσα στους καλλιτέχνες που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία και αποφάσισε να εγκαταλείψει τη Ρωσία και το Μπαλέτο Μπολσόι. Πλέον βρίσκεται στην Ολλανδία και προετοιμάζεται για να κάνει το ντεμπούτο της με το Εθνικό Μπαλέτο της Ολλανδίας (Dutch National Ballet). Μετά την αποχώρησή της από τη Ρωσία, η 30χρονη πρίμα μπαλαρίνα μιλάει για την απόφασή της να αφήσει πίσω της, τη Μόσχα.

Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Olga Smirnova είχε γράψει σε ανάρτησή της στο Telegram: “Είμαι ενάντια στον πόλεμο από τα βάθη της ψυχής μου. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα ντρεπόμουν για τη Ρωσία. Πάντα ήμουν περήφανη για το ταλέντο των Ρώσων και τα πολιτιστικά και αθλητικά μας επιτεύγματα, αλλά υπάρχει μια γραμμή που χωρίζει το πριν και το μετά. Οι πολιτικές διαφωνίες σε μια σύγχρονη πολιτισμένη κοινωνία θα πρέπει να επιλύονται αποκλειστικά μέσω ειρηνικών διαπραγματεύσεων. Συνεχίζουμε να ζούμε στον 20ο αιώνα, αν και ονομαστικά είμαστε στον 21ο”. Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι αποχωρεί από το Μπαλέτο Μπολσόι και εντάσσεται στο Εθνικό Μπαλέτο της Ολλανδίας.

Η ζωή μου άλλαξε ριζικά σε μια ημέρα. Το πρωί δεν ήξερα ότι θα φύγω από τη Ρωσία και το βράδυ καθόμουν στο αεροπλάνο. Δεν ένιωθα ασφαλής. Ένιωσα ότι η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη στη χώρα. Οι διεθνείς πτήσεις ακυρώνονταν και υπήρχαν φήμες ότι τα σύνορα θα κλείσουν, οπότε αποφασίσαμε να φύγουμε. Δεν θέλαμε να το ρισκάρουμε και να περιμένουμε περισσότερο”, είπε η Olga Smirova εξηγώντας τους λόγους της απόφασής της, σε πρόσφατη συνέντευξή της στο Guardian.

Ένιωσα ότι έπρεπε να μιλήσω. Δεν μπορούσα να το κρατήσω μέσα. Πολλοί ήταν οι καλλιτέχνες που μίλησαν. Θαυμάζω τη ρωσική λογοτεχνία. Ο Ντοστογιέφσκι και ο Τολστόι είναι οι αγαπημένοι μου συγγραφείς και μαθαίνεις από το παράδειγμά τους ότι πρέπει να μιλάς ειλικρινά και ανοιχτά”, συμπλήρωσε η καταξιωμένη μπαλαρίνα μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης από το Άμστερνταμ.

Η Olga Smirova πλέον προετοιμάζεται για τις παραστάσεις του μπαλέτου Raymonda όπου θα χορέψει με το Εθνικό Μπαλέτο της Ολλανδίας. Όπως η ίδια επισημαίνει ο γνωστός θίασος μπαλέτου την καλωσόρισε θερμά και είναι ευτυχισμένη που μπόρεσε να επιστρέψει στις πρόβες από την πρώτη ημέρα που βρέθηκε εκεί. 

Πηγή: theguardian.com

Το Εθνικό Μπαλέτο της Ολλανδίας, σε επίσημη ανακοίνωσή του, που δημοσιεύτηκε στις 16 Μαρτίου στα social media ανέφερε: “Καλωσορίζουμε την prima ballerina Olga Smirnova από το Μπαλέτο Μπολσόι της Ρωσίας και τον σολίστα Victor Caixeta από το Mariinsky Ballet στην ομάδα μας με άμεση ισχύ. Δεν ήταν δυνατό και για τους δύο χορευτές να συνεχίσουν να εργάζονται στη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, γι' αυτό και οι δύο αποφάσισαν να ενταχθούν στο Εθνικό Μπαλέτο της Ολλανδίας. Τους καλωσορίζουμε και τους δύο με ανοιχτές αγκάλες. Η OIga θα χορέψει τον πρώτο της ρόλο με τον θίασο μας στο κλασικό μπαλέτο Raymonda στο οποίο θα συμμετέχει και ο Victor”. Δείτε παρακάτω τη σχετική ανάρτηση από τον λογαριασμό του Εθνικού Μπαλέτου της Ολλανδίας στο instagram.

επιστροφή στην κορυφή