Menu

Έφυγε από τη ζωή η διάσημη χορεύτρια και χορογράφος Lynn Seymour

Η κορυφαία Καναδή χορεύτρια και χορογράφος Λυν Σύμουρ έφυγε από τη ζωή την Τρίτη 7 Μαρτίου 2023 σε ηλικία 84 ετών. Η Lynn Seymour διετέλεσε καλλιτεχνική διευθύντρια του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής την καλλιτεχνική περίοδο 2006/2007. Ανέλαβε τη διεύθυνση του Μπαλέτου της ΕΛΣ ύστερα από πρόσκληση του αείμνηστου καλλιτεχνικού διευθυντή της ΕΛΣ Στέφανου Λαζαρίδη.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό της Royal Opera House στο Instagram, ο διευθυντής του Βασιλικού Μπαλέτου του Λονδίνου, Kevin O'Hare αφιέρωσε στις 8 Μαρτίου, την παράσταση Woolf Works, στην σπουδαία Lynn Seymour που έφυγε από τη ζωή την παραμονή των 84ων γενεθλίων της.

Ο Kevin O'Hare αναφέρθηκε στα μοναδικά χαρίσματα της Lynn Seymour στην ερμηνεία των δραματικών ρόλων και στην σκηνική της παρουσία που μαγνήτιζε το κοινό. Επίσης ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Royal Ballet αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη της Lynn Seymour στην Royal Opera House για μια ειδική πρόβα με την κορυφαία χορεύτρια, Marianela Nunez.

«Με μεγάλη λύπη πληροφορούμαστε ότι η απόφοιτη της Σχολής μας και πρώην κορυφαία χορεύτρια, Lynn Seymour CBE, πέθανε την παραμονή των 84ων γενεθλίων της. Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής & Διευθύνων Σύμβουλος, Christopher Powney του Royal Ballet School, δήλωσε: “Ήταν γνωστή για τα εκπληκτικά της χαρίσματα στην ερμηνεία δραματικών ρόλων και την απαράμιλλη ικανότητά της να ερμηνεύει έναν ρόλο δημιουργώντας συναισθήματα στο κοινό. Έχουμε το προνόμιο να την τιμούμε κάθε χρόνο με το Βραβείο Lynn Seymour για τον Εκφραστικό Χορό», αναφέρει ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του Royal Ballet School στο Instagram.

Γεννήθηκε στις 8 Μαρτίου 1939 και πήρε τα πρώτα μαθήματα χορού στο Βανκούβερ. Τελειοποίησε τις σπουδές χορού της στο Λονδίνο, όπου σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε μέλος στον Περιοδεύοντα Οργανισμό του Βασιλικού Μπαλέτου. Το σπάνιο ταλέντο της, η ξεχωριστή της εκφραστικότητα, η θεατρική της ευφυΐα σε συνδυασμό με την άψογη τεχνική της οδήγησαν σύντομα σε μια σπουδαία σταδιοδρομία πέρα από τα σύνορα της χώρας.

Ενέπνευσε δύο από τους πιο σημαντικούς Βρετανούς χορογράφους: τον Φρέντερικ Άστον και τον Κέννεθ ΜακΜίλλαν, ο οποίος στο πρόσωπό της βρήκε την ιδανική ερμηνεύτρια για πολλά διάσημα έργα του. Εξίσου σημαντικές με τις εμφανίσεις της σε σύγχρονα έργα υπήρξαν και οι ερμηνείες της σε μπαλέτα του 19ου αιώνα.

Δούλεψε με κορυφαίες προσωπικότητες του μπαλέτου, όπως ο Ρούντολφ Νουρέγεφ και ο Λεονίντ Μασσίν, ενώ και άλλοι χορογράφοι, όπως οι Ρολάν Πετί και Άλβιν Έιλυ, εμπνεύστηκαν έργα ειδικά για αυτήν. Χορογραφίες της παρουσιάστηκαν από κορυφαία χορευτικά σύνολα παγκοσμίως. Τα τελευταία χρόνια δίδαξε με αφοσίωση έργα των αγαπημένων της Φρέντερικ Άστον και Κέννεθ ΜακΜίλλαν.

Mε την τέχνη της συγκίνησε και ενέπνευσε χορογράφους, χορευτές και κοινό σε όλον τον κόσμο.

Πηγή: nationalopera.gr

επιστροφή στην κορυφή